piotrulex 10.10.2007 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 piotrulex napisał: ja do styro 12cm i scian z BK24 daje kolki plastikowe 20cm (dolicz jeszcze przerwe na klej - kolki nie beda 8cm w scianie) koledze proponuje kołki na 40 cm i zaginać w środku nie jestem fachowcem lecz odnosze wrazenie ze Twoja wypowiedz jest zlosliwa a z pewnoscia nie jest tworcza i nic nie tlumaczy Jesli cos TWOIM zdaniem robie zle to napisz kolki 20-ki zaproponowal mi kierownik naszej budowy, nasz wykonawca oraz handlowiec w zaprzyjaznionej hurtowni, takie same kolki bral rowniez kolega ktory ma identyczne sciany i styro w swoim domu gdyz jemu rowniez doradzono identycznie papa ps. u nas jakas taka mentalnosc, ze wszyscy wszystkich krytykuja a gdzie 2 polakow tam 3 opinie Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/88264-ko%C5%82ki-do-styropianu/page/3/#findComment-2044838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 10.10.2007 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 Widzę ze temat sie rozwija, zaraz zaczniemy brnąć w szczególiki i zrobi sie apteka Zbigmar wejdź na ta stronę, albo powiększ sobie obszar, bo tam pisze o wełnie rockwoll L = lamelowej. Do 20m wysokości 4 kolki na m2, a powyżej od 4-10kolkow na m2, no bardziej już nie mogę ci tego wytłumaczyć Oczywiście nie zabraniam nikomu dawać kołków na wełnie lamelowej, ale Paroc na przykład nie zaleca kołkowania dla niskich budynków (parterowych) dla lamelek. Rockwool robi taką samą wełnę więc myślę, że decyzja należy do właściciela i nie ma ona żadnego znaczenia w praktyce. Konia z rzędem temu, kto miał problemy z ociepleniem bez kołkowanych lamelek do ściany. Piozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/88264-ko%C5%82ki-do-styropianu/page/3/#findComment-2044944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iszin 11.10.2007 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 Zbigmar ja jestem zdania ze nie można być zapatrzonym tylko w jeden system. Masz racje ze Paroc i Atlas nie nakazują kołkowania, dopiero od 20m wzwyż natomiast rockwool tak. Myślę ze kołkowanie jest dobre bo daje gwarancje i zabezpiecza wykonawce i na tym nigdy nie oszczędzam. Klient u którego wykonywałem wtedy tą usługę był naprawdę "nakręcony" na te kołki i wiem że na 100m2 poszło ich tam bardzo bardzo dużo. Wełna była zakołkowana na maxa Jak ktoś chce dać więcej kołków to ja mu dam, mnie to dużo roboty nie kosztuje, a jeżeli on sie z tym będzie dobrze czul to już jego sprawa. Nie lubię robić wełną strasznie gryzie i jest pełno pyłków. Gdy jest pochmurno i zimno tj. ok. ale jak przyświeci słonce to masakra zgodziłem sie na ta robotę z tego względu ze wełna miała być optiroca 60/120 cm płyta, a nie te małe kawałki z poprzecznymi włóknami. Piotrulex idziesz regulaminowo. Tak trzymaj pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/88264-ko%C5%82ki-do-styropianu/page/3/#findComment-2048534 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts