Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

ja też cały czas zastanawiam sie nad zamontowaniem miedzy szafkami szyby z fototapeta.

Koszt w fabryce szkła 100zł/m2 jest do przyjecia

wiercą otwory pod przymocowanie 4 zł/szt

A jaki macie pomysł na zamontowanie szyby pomiedzy gniazdkkiem? czy docinać specjalnie szybe?

czy ktos podpowie?

U mnie są wycięte otwory na wielkość puszek :)

• Odpowiedzi 873
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

generalnie unikałbym wycinania otowrów w szkle - oczywiscie nie zawsze się da - ale są specialne systemy montazowe - ewentualnie specialne silkony do szkla - wszytsko oczywiscie zalezy od rozwiazania. Szklo na tafle najbardzie nadaje sie lakierowane matowe - zwykle paiskowane jest trudne w utrzyminiu - tluste odciski palcow praktycznie nie do zmycia. Oststnio widzialem piekne szklo jakim jest dekormat - to delikatne szklo piaskowe ( obrobka chemiczna ) mam taki kawalek o grubosci 12 mm - wyglada jakby szklo zaparowalo - ma swoj piekny urok - jesli ktos chce zobaczyc neich napisze

• 1 month później...
Mam pytania do osób, które zamiast kafelek w kuchni wybrały szkło

:oops:

1. czy to powinno być szkło hartowane?

2. czy szkło musi być malowane "od spodu"jeśli ma iść na białą ścianę?

3. jak sprawdza się przy gazowej płycie?

4. czy odpryski tłuszczu "uszkadzają" szybę?

Jako szczęśliwa posiadaczka :wink: takowego mogę się wypowiedzieć:

1. tak, powinno być hartowane, ale najpierw trzeba wyciąć otwory na kontakty

2. nie musi, ja mam przeźroczyste, po prostu będzie widać białą ścianę

3. nie ma problemów, mam rok i wciąż nie pękło :wink:

4. nic się nie dzieje, żadnych wżerów nie ma

Mocowane mam na silikon, który jest dany na brzegach.

Tylko takie znalazłam:

http://images33.fotosik.pl/133/41b6b9097e1a66b3med.jpg

najpierw chyba dali ten silikon - widać przeźroczystą kreskę na cokole, a potem postawili szybę.

Tam pod lewą ręką faceta widać taką przeźroczystą podkładkę i na nich ta szyba się opierała przez parę godzin, a potem jak już związało to wyjęłam to coś :wink: .

glowac,

u mnie szyby są dwie, bo różnej wysokości i też mam podobną długość jak Ty.

Pomyślałam, że jak ma pęknąć to lepiej mieć dwie :lol::

http://images29.fotosik.pl/153/961c63ee373e42a7med.jpg

Witam serdecznie!!! Pragnę dołączyć się do zapytań na temat szkła w kuchni...i jesli moge to cos dodać od siebie.

Szkło w kuchni miałam w mieszkaniu w bloku przy najbardziej newralgicznym miejscu (przy kuchence gazowej). Był to lakobel o swietlistej, jasnej zieleni-limonce. To był traf w dziesiatkę. Po gotowaniu wystarczyło spryskać szybkę płynę i przetrzeć. :lol: Polecam jednak szkło barwione- wyglada duzo lepiej niz połozone na malowaną ścianę. Przede wszystkim nie widać nierównosci i defektów samej sciany.

Dziś majac dom także zapragnęłam szkło ale już w całej kuchni. Jednak tu nastapił problem. Myślałam,że uda mi sie znaleźć fachowca-szklarza,który pokryje mi szkło lakierem na pasującą oliwkę. Nie udało się.. :cry:

Stąd pytanie do Forumkowiczów, jak mogę jeszcze wybarwić szkło, oprócz folii,lakieru?

A może ktoś podklejał tapetę (sa teraz odlotowe)? :o

A ja mam tafle szkła z IKEA. Są tanie. Wymiar chyba 90 cm x 45 cm kosztuje 45 zł. Do tego są estetyczne listewki mocujące od góry i od dołu. Ja przykleiłam to sama na klej montarzowy, bez listewek. Szyba od spodu była pokryta czymś w rodzaju białej farby i na ścianie daje to efekt mlecznej szyby (no i nie widać tego kleju pod spodem).

Jak dla mnie tanio, łatwo i ciekawie.

Jeżeli ktoś ma szybę półprzezroczystą to ciekawy efekt można uzyskać wsuwająć pod spód np firankę. Wygląda to wtedy jak jakaś misterna koronkowa robota. Widziałam to w jakimś sklepie - było drogie, a myślę że można coś pokombinować samemu.