Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 873
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja będe mieć fototapetę na ścianie. Muszę przykryc ją taflą szkła bezbarwnego hartowanego. Długość 2,6 szerokość 1,2.

I teraz nie wiem, czy w miejscu gdzie bedzie kuchenka dać inną taflę a po obu stronach kuchenki dać niższe tafle, takie pod szafki tylko? Nie przerabiałam jeszcze tematu szkła ale niebawem musę je zamówić. Prawdopodobnie wchodzi tylko mocowanie na wkręty bo nie przykleję takiej tafli do papieru przecież :roll: Nie wiem ja to wykonać, co zamówić by było dobrze.

• 2 weeks później...

Witam,

Rozmawiałam niedawno ze szklarzem i oto, czego się dowiedziałam wkwestii szkla na ścianę:

1) nie poleca szkła hartowanego - podczas hartowania szkło może się nieco odkształcić i później nie będzie przylegać do ściany.Oczywiście mozna je nieco "nadciągnąć" ale wtedy może pęknąć przy byle puknięciu

2) za to poleca szkło klejone z folią w środku - cena podobna jak przy hartowanym, a ma dodatkowo tą zaletę, że jeśli pęknie to zostaje na folii.Folia może być mleczna lub całkowicie przezroczysta.

Pozdrawiam

Witam

ja też cały czas zastanawiam sie nad zamontowaniem miedzy szafkami szyby z fototapeta.

Koszt w fabryce szkła 100zł/m2 jest do przyjecia

wiercą otwory pod przymocowanie 4 zł/szt

A jaki macie pomysł na zamontowanie szyby pomiedzy gniazdkkiem? czy docinać specjalnie szybe?

czy ktos podpowie?

U mnie są wycięte otwory

na wielkość puszek :)

Kirkris, a gdzie zamawiałeś szkło / szklarza / wykonawcę??

Widocznie szklarz ten ma bardzo slabej jakosci szklo - owczywiscie szklo podczas hartwoania sie moze wygiac ale sa technologie i zaklady gdzie roznice sa minimalne - sam robilem sobie schody w firmie Hurtownia szkła Elmar i powiedziano mi ze nalezy je wykonac bardzo dokładnie - aby nie klawiszowały. Zostały wykonane idelanie z 3 warstw hartowanej 10 mm - z jedna warstwa laminatu. Szklo bezpieczne nie nadaje sie wszedzie - bo tam gdzie kuchnia daje cieplo bezpieczne szklo peknie. tak wiec pytajcie i jakosc hartowania.

Marcin masz racje - szkło lacobel jak i inen szkło nie hartowane - super sie nadaje - można je przyciąc w dowolnym miejscu. Ale co w przypadku gdy potrzebujemy duża plyte i mamy małe dzieci. szkło niehartowane jak pęka to ma ostre kawałki. To bardzo niebepieczn. Oczywiśćie można podkleić folią. Moim zdaniem dobrym roziwązaniem jest tez łączony sposób. Tylko tutaj znowu kolory odcieni. A kolorów faktycznie sporo dostałem próbnik z hurtowni Elmar ( mówili mi że około 38 rodzai )

część mają na swojej stronie: Przykłady koloru lacobel