Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć wam :)

Jestem właśnie parę tygodni po montażu szkła w mojej kuchni, więc chyba mogę trochę podpowiedzieć.

Szkło powinno być zahartowane jeśli jest w pobliżu kuchenki gazowej, w innym przypadku nie ma takiej potrzeby.

Przed zamówieniem szkła z grafiką warto zwrócić uwagę na to, w jakiej technologii jest wykonywane. Odradzałabym szkło laminowane, ponieważ czytałam wiele negatywnych opinii - albo różnie reaguje z klejem, albo jakieś niechciane paprochy dostają się między szybę a nadruk.

Ja wybrałam nadruk bezpośredni i taki polecam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 873
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja też od jakiegoś czasu mam szkło między szafkami - w użytkowaniu jest ok. Co do czyszczenia - przecieram tłuszcz szmatką (przy płycie) a potem płyn plus ręcznik kuchenny i jest ok. Tam gdzie się nie chlapie oczywiście nie trzeba często czyścić.

Oj Luckarna - ach te chłopy - mój też mnie rozbraja takimi tekstami - sam nie sprawdzi a potem takie pytania?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale bez facetów było by pusto w domu:) Mój tez dużo ma do dogadania w takich rzeczach ale co do kuchni nigdy się nie wtrąca bo ja gotuję nie on :). Ale co do szkła to jak dobrze się rodzaj wybierze dojrzy plusy i minusy jak we wszystkim. A co byście do kuchni dodały do jedzenia. Stół jakiś mały czy duży, czy może jakąś ala ladę przy meblach ? Jakie najlepsze rozwiązanie?
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

znalazłem tą fabryczkę przy mnie

 

http://www.mbbszklo.pl/

 

muszę się jeszcze dopytać u nich jak wygląda sprawa ze szkłem giętym. Mam w projekcie ale wykonawcy na razie brak. Inna sprawa czy finansowo będzie to do połknięcia.

całkiem fajne wzornictwo mają :yes: i już się zastanawiam czy oprócz kuchni nie wykorzystać też szkła w łazience

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A czy ktoś z Was montował taką szybę sam czy wszyscy mieliście to robione przez fachowców?

Chciałam zapytać jak to ma być zamontowane, tzn. na jakim kleju/silikonie?

Montowałem sam. Jeśli większe szyby to tylko z przyssawką w ręku. Inaczej może być kłopot i straty. Jeśli lacobel to trzeba uważać na silikon, którym ewentualnie będziemy uszczelniać szybę. Niektóre potrafią w kontakcie z farbą wejść z nią w reakcję. Sam kupiłem jakieś drogie cudo z Sopro dedykowane do kamienia naturalnego pod tytułem Marmor w kolorze idealnie dobranym do koloru zamawianej barwy szkła. Sam klej do szkła może być chyba dowolny przeznaczony do luster, ale te do większych obciążeń są chyba bardziej wskazane.

Jeśli mają być montowane łączniki lub kontakty to puszki warto podczas montażu wysunąć do przodu o 0,5-0,8 mm. Ułatwi to montaż osprzętu.

Pod ręką powinny być oczywiście różne kliny, najlepiej z miękkiego tworzywa. Jednak na początku podstawa to dobre zwymiarowanie tafli. Jeśli jest z tym kłopot to później pozostaje jedynie wykonanie ramki z anodowanego aluminium, które wg mnie również wygląda nieźle.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co do stołu to zależy jaką masz kuchnię. Jeżeli masz miejsce na stół to na taki bym stawiała. Jeżeli zaś kuchnia jest mała to są różne rozwiązania. Różne barki (nawet takie na kółkach), które robią i za stół i za blat roboczy. Są różne blaty składane, chowane. Jaką masz kuchnię?
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja czytałam gdzieś, że LAcobel musi być hartowany i wtedy nic mu się nie stanie.

Co do czyszczenia to także słyszałam, że wcale nie jest to tak pracochłonne jak mogłoby się wydawać. A przyznajmy, że wygląda dużo bardziej efektownie niż kafelki.

 

tak, musi być hartowany.. gdy masz obok kuchenki gazowej.

Ja mam zwykły, niehartowany, bo fachowiec mówił, że nie potrzeba przy kuchni indukcyjnej.

Dziś gotując ziemniaki sprawdziłam ręką poziom nagrzania szkła... nie nagrzało się ani troszkę. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czyli ryzykuje ze ten lacobel pęknie. Ryzyko to jednak nie pewność. :)

ja tam myśle ze do pęknięcia może dojść przy bardzo intensywnym gotowaniu na gazie. Jakaś impreza. Na jednym palniku bigos. Na drugim patelka ze schabami. I na pozostałych rownież cos tam sie pichci.

Długie gotowanie. Szyba sie nagrzewa. I nieszczęście gotowe. Dlatego lepiej sie zabezpieczyć, by nie było , ze chytry dwa razy płaci.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...