anekri 23.11.2005 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2005 też jestem bardzo bardzo zainteresowana czy nikt nie ma naprawdę zdjęć?? najwięcej obaw mam co do jej estetycznego i trwałego zamontowania- nie wiem ja to ugryźć ostatnio na polsacie w programie Dekoratornia było właśnie takie super rozwiązanie kiedy to ściana za kuchenką była jakby wgłębiona i pomalowana na ciemny kolor chyba fiolet- na tym była jakaś ozdoba i wtedy szyba, ale ona umieszczona była jakby w scianie U mnie płyta z palnikami jest w narożniku i nie mogę tego zastosować- może ktoś ma pomysł na takie rozwiązanie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 23.11.2005 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2005 też jestem bardzo bardzo zainteresowana czy nikt nie ma naprawdę zdjęć?? najwięcej obaw mam co do jej estetycznego i trwałego zamontowania- nie wiem ja to ugryźć ? Rozwiazania o ktore pytacie stosuje od dosyc dawna Alno , Tielsa czy Wellman. To b.wysoka polka , ale popdpatrzyc zawsze cos mozna http://www.alno.com.pl/ http://www.alno.de/ Zamiast szyb czy "paneli drewnianych" kladzie sie malamine a glownie laminaty, imitujace lustro, szklo ,drewno, stal etc. Ostatni krzyk mody to meble na wysoki polysk.. Fronty lub scianki za blatem malowane sa wielokrotnie lakierami o spec. wlasciwosciach, nadajace powloce wyglad jakby szafki pokryte byly szklem.Oczywiscie szklo takze ma zastosowanie. Jest to najczesciej szklo akrylowe. Robi sie takze specjalne listwy do mocowania takich szyb a nawet cale kasetony szklane, ktore nie tylko zastepuja plytki ale jeszcze swieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 23.11.2005 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2005 Fronty lub scianki za blatem malowane sa wielokrotnie lakierami o spec. wlasciwosciach, nadajace powloce wyglad jakby szafki pokryte byly szklem.Oczywiscie szklo takze ma zastosowanie. Jest to najczesciej szklo akrylowe. Robi sie takze specjalne listwy do mocowania takich szyb a nawet cale kasetony szklane, ktore nie tylko zastepuja plytki ale jeszcze swieca. Wojtku, a w hurtowniach można kupić te rzeczy o których piszesz, czy jest to dostępne tylko u Alno? Jakie nazwy mają lakiery i te świecące szyby? Chętnie bym gdzieś pooglądała w necie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 23.11.2005 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2005 a w hurtowniach można kupić te rzeczy o których piszesz, czy jest to dostępne tylko u Alno? Jakie nazwy mają lakiery i te świecące szyby? . Mysle, ze w hurtowniach bedzie klopot. Firmy meblarskie przescigaja sie w swoich pomyslach na zachwycenie klienta. Ostatnio widzialem na targach fronty na wysoki polysk z kilku firm i przyznam , ze roznica w wykonaniu nawet dla laika nadto widoczna. Te z Alno wygladaly jakby je ktos dodatkowo pokryl gruba szklista warstwa - efekt niesamowity. Ale...Alno to Mercedes w swojej klasie, firma , ktora stac na badania rozwojowe a nawet opatentowanie wlasnego koloru /to ta fantastyczna czerwien/. Swiecace szyby ...nie wiem czy jest jakas nazwa handlowa? W tej branzy tak szybko sie wszystko zmienia a to dosyc nowy wynalazek, podobnie jak pionowe szuflady,pantografy teleskopowe, listwy i gniazda w blacie itd..Tym bardziej ze te"drogie" firmy nad tym wciaz pracuja, wymyslaja i zastrzegaja sobie systemy, a zanim maluchy zaczna podgladac i podrabiac uplynie troche czasu. To jak powiedzialem jest system a calosc i tak indywidualnie musi to zrobic stolarz. Zerknij tutaj http://www.amipolska.pl/ w branzy akcesoriow tez istnieje scisla specjalizacja.Moze cos znajdziesz ?Z firm specjalistycznych znam jeszcze Enorm Schmidt, robiaca rozwiazania pod konkretne zamowienie Takich firm specjalistycznych jest sporo a niektore rozwiazania mozna zrobic wlasnym sumptem- stolarze maja swje patenty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akinom 27.11.2005 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2005 Akinom, ty na serio piszesz o o ym przecieraniu po każdym gotowaniu? Bo ja gotuję codziennie i jak sobie pomyslę, że miałabym codziennie moja kuchnię przecierać płynem do szyb i jeszcze polerowac do sucha to mi sie tego gotowania odechciewa... albo i jedzenia nawet na serio, wole ja przetrzec po kazdym gotowaniu, niz zostawić tłuszcz, aby zasechl a potem szorowac, szorowac. Psikam plynem i przeciecieram recznikiem papierowym-chyba to nie wymaga duzo pracy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akinom 08.01.2006 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 A jak się cóś rozleje? blat roboczy mam w innej części kuchni. Jak dotąd nic się jeszcze nie rozlało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joasia 01.03.2006 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 Widziałam w Ikei takie panele szklane w aluminiowych listwach - do ułożenia na ścianie pomiędzy blatem a górnymi szafkami w kuchni. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, jak się one sprawdzają w użyciu? Czy za to szkło nie dostają się okruchy, woda lub t.p.?http://bi.gazeta.pl/o/a/forum/346/3/346350.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek1 03.03.2006 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 A jakie mają wymiary te panele?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joasia 03.03.2006 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 45 na 60 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 05.03.2006 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2006 I w jakiej cenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joasia 05.03.2006 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2006 Nie pamiętam , ale to było coś straaasznie taniego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
botanika 20.05.2006 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2006 Proszę powiedzcie co to może być za szyba i najważniejsze czy będzie przepuszczała kolor ściany pod nią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
botanika 21.05.2006 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2006 http://www.kuchnie.pl/gfx/dla_kuchni/11pa080030.jpgcoś znalazłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 22.05.2006 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 To moze byc szyba ale rownie dobrze moze byc to najmodniejsza ostatnio plyta lakierowana. Bede mial zdjecia z szyba na scianie i z szyba podswietlana za jakie 2-3 tygodnie, /jak sie stolarz wyrobi /, moze bede mogl pokazac ,jesli rzecz jasna nie bedzie za pozno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daria 22.05.2006 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 Wojtek oczywiście pokaż - dla mnie na pewno będzie jeszcze dużo za wcześnie - ale takie rozwiązanie mam na dzień dzisiejszy w planach ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgosimi 22.05.2006 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 To moze byc szyba ale rownie dobrze moze byc to najmodniejsza ostatnio plyta lakierowana. Bede mial zdjecia z szyba na scianie i z szyba podswietlana za jakie 2-3 tygodnie, /jak sie stolarz wyrobi /, moze bede mogl pokazac ,jesli rzecz jasna nie bedzie za pozno Wojtek, a przy takim rozwiązaniu, jak proponujesz dopasować kolor? I czy jakoś szczególnie się ją przyczepia do ściany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 22.05.2006 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 Wojtek, a przy takim rozwiązaniu, jak proponujesz dopasować kolor? I czy jakoś szczególnie się ją przyczepia do ściany? Nie rozumiem pytania "jak w takim rozwiazaniu dopasowac kolor ? " Przybliz troche. Szyba moze byc podklejana kolorową folia/np pod kolor mebli , lub w kolorze np frontow/ lub bezposrednio krecona na przygotowana sciane. Stolarz wie jak to zrobic, zeby nie bylo widocznych mocowan ,jesli komus to przeszkadza. Na zdjeciu botaniki nikt sobie nawet nie zadawal tego trudu - nie bylo absolutnie takiej potrzeby, a gore-dol maskuja i uszczelniaja listwy. Proste i funkcjonalne, bez zadnych drogich systemow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
botanika 22.05.2006 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 Chyba coś już było na forum o chowanych kontaktach elektrycznych ,po to aby nie wycinać w szkle otworów.Gniazda umieszczone nad blatem strasznie się zresztą paćkają.Więc ostatecznie jak je schować ? Pod blatem?Czy jest jakieś systemowe rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Falki 23.05.2006 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 Niestety mam jedną złą wiadomość dla zwolenników szyby na ścianie nad blatem - na zdjęciu nie widać co prawda kuchenki, ale zapewne nad nią też jest szyba (widziałem takie fotki). U znajomych taka właśnie sytuacja skończyła się pęknięciem szyby z powodu naprężeń termicznych. Nie mówię, że nie da się tego rozwiązać, ale jednak warto pamiętać o tym aspekcie. Po pierwsze szkło specjalnie do tego przygotowane, a po drugie elastyczne mocowanie, szczególnie przy większych taflach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 23.05.2006 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 Niestety mam jedną złą wiadomość dla zwolenników szyby na ścianie nad blatem - na zdjęciu nie widać co prawda kuchenki, ale zapewne nad nią też jest szyba (widziałem takie fotki). U znajomych taka właśnie sytuacja skończyła się pęknięciem szyby z powodu naprężeń termicznych. Nie mówię, że nie da się tego rozwiązać, ale jednak warto pamiętać o tym aspekcie. Po pierwsze szkło specjalnie do tego przygotowane, a po drugie elastyczne mocowanie, szczególnie przy większych taflach. Widzialem podobna sytuacje na plytkach gresowych - No coz, wszystko sie rozszerza i kurczy, w przypadku szyby wystarczy otwor na wkrety wywiercic o ok 1 mm wiekszy niz sruba i skurcz jej nie straszny. A kleimy oczywiscie klejami elastycznymi - blad w sztuce, to sie zdarza i to nie jest zla wiadomosc dla zwolennikow szyby. Wiekszym problemem przy szybie jest szastanie garami i punktowe stukniecie /co sie wydarzyc moze takze na zwyklej plytce/. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts