Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

też jestem bardzo bardzo zainteresowana

czy nikt nie ma naprawdę zdjęć??

najwięcej obaw mam co do jej estetycznego i trwałego zamontowania- nie wiem ja to ugryźć :roll:

ostatnio na polsacie w programie Dekoratornia było właśnie takie super rozwiązanie kiedy to ściana za kuchenką była jakby wgłębiona i pomalowana na ciemny kolor chyba fiolet- na tym była jakaś ozdoba i wtedy szyba, ale ona umieszczona była jakby w scianie

U mnie płyta z palnikami jest w narożniku i nie mogę tego zastosować- może ktoś ma pomysł na takie rozwiązanie??

• Odpowiedzi 873
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

też jestem bardzo bardzo zainteresowana

czy nikt nie ma naprawdę zdjęć??

najwięcej obaw mam co do jej estetycznego i trwałego zamontowania- nie wiem ja to ugryźć :roll:

?

Rozwiazania o ktore pytacie stosuje od dosyc dawna Alno , Tielsa czy Wellman. To b.wysoka polka , ale popdpatrzyc zawsze cos mozna

http://www.alno.com.pl/

http://www.alno.de/

Zamiast szyb czy "paneli drewnianych" kladzie sie malamine a glownie laminaty, imitujace lustro, szklo ,drewno, stal etc. Ostatni krzyk mody :lol: :lol: to meble na wysoki polysk.. Fronty lub scianki za blatem malowane sa wielokrotnie lakierami o spec. wlasciwosciach, nadajace powloce wyglad jakby szafki pokryte byly szklem.Oczywiscie szklo takze ma zastosowanie. Jest to najczesciej szklo akrylowe. Robi sie takze specjalne listwy do mocowania takich szyb a nawet cale kasetony szklane, ktore nie tylko zastepuja plytki ale jeszcze swieca.

Fronty lub scianki za blatem malowane sa wielokrotnie lakierami o spec. wlasciwosciach, nadajace powloce wyglad jakby szafki pokryte byly szklem.Oczywiscie szklo takze ma zastosowanie. Jest to najczesciej szklo akrylowe. Robi sie takze specjalne listwy do mocowania takich szyb a nawet cale kasetony szklane, ktore nie tylko zastepuja plytki ale jeszcze swieca.

Wojtku,

a w hurtowniach można kupić te rzeczy o których piszesz, czy jest to dostępne tylko u Alno?

Jakie nazwy mają lakiery i te świecące szyby?

Chętnie bym gdzieś pooglądała w necie.

a w hurtowniach można kupić te rzeczy o których piszesz, czy jest to dostępne tylko u Alno?

Jakie nazwy mają lakiery i te świecące szyby?

.

Mysle, ze w hurtowniach bedzie klopot. Firmy meblarskie przescigaja sie w swoich pomyslach na zachwycenie klienta. Ostatnio widzialem na targach fronty na wysoki polysk z kilku firm i przyznam , ze roznica w wykonaniu nawet dla laika nadto widoczna. Te z Alno wygladaly jakby je ktos dodatkowo pokryl gruba szklista warstwa - efekt niesamowity. Ale...Alno to Mercedes w swojej klasie, firma , ktora stac na badania rozwojowe a nawet opatentowanie wlasnego koloru /to ta fantastyczna czerwien/.

Swiecace szyby ...nie wiem czy jest jakas nazwa handlowa? W tej branzy tak szybko sie wszystko zmienia a to dosyc nowy wynalazek, podobnie jak pionowe szuflady,pantografy teleskopowe, listwy i gniazda w blacie itd..Tym bardziej ze te"drogie" firmy nad tym wciaz pracuja, wymyslaja i zastrzegaja sobie systemy, a zanim maluchy zaczna podgladac i podrabiac uplynie troche czasu.

To jak powiedzialem jest system a calosc i tak indywidualnie musi to zrobic stolarz.

Zerknij tutaj http://www.amipolska.pl/ w branzy akcesoriow tez istnieje scisla specjalizacja.Moze cos znajdziesz ?Z firm specjalistycznych znam jeszcze Enorm Schmidt, robiaca rozwiazania pod konkretne zamowienie :p Takich firm specjalistycznych jest sporo a niektore rozwiazania mozna zrobic wlasnym sumptem- stolarze maja swje patenty.

Akinom, ty na serio piszesz o o ym przecieraniu po każdym gotowaniu? Bo ja gotuję codziennie i jak sobie pomyslę, że miałabym codziennie moja kuchnię przecierać płynem do szyb i jeszcze polerowac do sucha to mi sie tego gotowania odechciewa... albo i jedzenia nawet :wink:

na serio, wole ja przetrzec po kazdym gotowaniu, niz zostawić tłuszcz, aby zasechl a potem szorowac, szorowac.

Psikam plynem i przeciecieram recznikiem papierowym-chyba to nie wymaga duzo pracy:)

• 1 month później...
  • 1 month później...

Widziałam w Ikei takie panele szklane w aluminiowych listwach - do ułożenia na ścianie pomiędzy blatem a górnymi szafkami w kuchni. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, jak się one sprawdzają w użyciu? Czy za to szkło nie dostają się okruchy, woda lub t.p.?

http://bi.gazeta.pl/o/a/forum/346/3/346350.jpg

• 2 months później...

To moze byc szyba ale rownie dobrze moze byc to najmodniejsza ostatnio plyta lakierowana.

Bede mial zdjecia z szyba na scianie i z szyba podswietlana za jakie 2-3 tygodnie, /jak sie stolarz wyrobi :lol: /, moze bede mogl pokazac ,jesli rzecz jasna nie bedzie za pozno :D

To moze byc szyba ale rownie dobrze moze byc to najmodniejsza ostatnio plyta lakierowana.

Bede mial zdjecia z szyba na scianie i z szyba podswietlana za jakie 2-3 tygodnie, /jak sie stolarz wyrobi :lol: /, moze bede mogl pokazac ,jesli rzecz jasna nie bedzie za pozno :D

Wojtek, a przy takim rozwiązaniu, jak proponujesz dopasować kolor? I czy jakoś szczególnie się ją przyczepia do ściany?

Wojtek, a przy takim rozwiązaniu, jak proponujesz dopasować kolor? I czy jakoś szczególnie się ją przyczepia do ściany?

Nie rozumiem pytania "jak w takim rozwiazaniu dopasowac kolor ? " :cry: :( Przybliz troche.

Szyba moze byc podklejana kolorową folia/np pod kolor mebli , lub w kolorze np frontow/ lub bezposrednio krecona na przygotowana sciane. Stolarz wie jak to zrobic, zeby nie bylo widocznych mocowan ,jesli komus to przeszkadza.

Na zdjeciu botaniki nikt sobie nawet nie zadawal tego trudu - nie bylo absolutnie takiej potrzeby, a gore-dol maskuja i uszczelniaja listwy.

Proste i funkcjonalne, bez zadnych drogich systemow.

Niestety mam jedną złą wiadomość dla zwolenników szyby na ścianie nad blatem - na zdjęciu nie widać co prawda kuchenki, ale zapewne nad nią też jest szyba (widziałem takie fotki). U znajomych taka właśnie sytuacja skończyła się pęknięciem szyby z powodu naprężeń termicznych. Nie mówię, że nie da się tego rozwiązać, ale jednak warto pamiętać o tym aspekcie. Po pierwsze szkło specjalnie do tego przygotowane, a po drugie elastyczne mocowanie, szczególnie przy większych taflach.

Niestety mam jedną złą wiadomość dla zwolenników szyby na ścianie nad blatem - na zdjęciu nie widać co prawda kuchenki, ale zapewne nad nią też jest szyba (widziałem takie fotki). U znajomych taka właśnie sytuacja skończyła się pęknięciem szyby z powodu naprężeń termicznych. Nie mówię, że nie da się tego rozwiązać, ale jednak warto pamiętać o tym aspekcie. Po pierwsze szkło specjalnie do tego przygotowane, a po drugie elastyczne mocowanie, szczególnie przy większych taflach.

Widzialem podobna sytuacje na plytkach gresowych :D :D -

No coz, wszystko sie rozszerza i kurczy, w przypadku szyby wystarczy otwor na wkrety wywiercic o ok 1 mm wiekszy niz sruba i skurcz jej nie straszny. A kleimy oczywiscie klejami elastycznymi :D - blad w sztuce, to sie zdarza i to nie jest zla wiadomosc dla zwolennikow szyby.

Wiekszym problemem przy szybie jest szastanie garami i punktowe stukniecie /co sie wydarzyc moze takze na zwyklej plytce/.