Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 873
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Fajne te szyby

Ale troche bym sie ich bala...Te pekniecia itp

Jeszcze nie wiem jaka bedziemy miec kuchnie

Ale teraz ponad blatem mam folie samoprzylepna lekko blyszczaca, w kolorze srebrnym tez fajnie wyglada i przez 4 lata nic sie zlego z nia nie dzialo

- a można to z folią gdzieś zobaczyć?

- czy ta folia jest bezbarwna?

- gdzie się ją kupuję?

Ja również zastanawiam się nad zamontowaniem szyby (o dł. 215cm) nad blatem kuchennym. Z tym, że u mnie płyta elektryczna będzie na półwyspie, a wiec odpada problem z dotknięciem szyby przez coś gorącego.

Tak sobie myślę, że najlepszym pomysłem byłoby zamontować szybę którą łatwo byłoby później zdemontować. Gdyby szyba była przezroczysta, to co jakiś czas moglibyśmy sobie malować ścianę za szybą tak, aby nadawać kuchni coraz to inny wygląd...

Zastanawiam się jednak czy oprócz szyby stosuje się jeszcze glazurę na ścianę w miejscach niewidocznych (za szafkami stojącymi)? Jakby się coś rozlało, to zawsze lepiej mieć z tyłu glazurę, nawet najtańsza, niż nie zabezpieczoną ścianę. No i jak jest zabezpieczone połączenie szyby z blatem, chodzi mi o to, aby za szybę nie wyciekała woda (ważne szczególnie w okolicy zlewozmywaka).

No i jeszcze pytanie, gdzie w Warszawie lub w okolicy (najchętniej na zachód od wawy) znajdę szklarza, lub kogoś innego, kto by mi to zrobił? Na Bartyckiej są firmy, które się tym zajmują, ale tam jest drogo

maja

Czupurku, póki co zakupiliśmy prowadnice do szyb, a szyby kupimy albo w Ikei, albo u szklarza.

Z otworami nie powinno być problemu - myślę, że szklarz wytnie.

Nika - w Ikei taka szyba to taniocha :wink: , hartowana 40x60 cm kosztuje 30 zł.

A czemuś Ty chora bidulko :( ?

Jaką kuchnię będziesz miała i gdzie zamawiasz - tam gdzie ja?

Czupurku, póki co zakupiliśmy prowadnice do szyb, a szyby kupimy albo w Ikei, albo u szklarza.

Nika - w Ikei taka szyba to taniocha :wink: , hartowana 40x60 cm kosztuje 30 zł.

Sonika - no to muszę cię zmartwić. szyby w ikea taniocha i też się napaliłam, ale telefonowałam do szklarza - OYTWORÓW W SZKLE HARTOWANYM SIĘ NIE WYCINA

i upadła moja koncepcja - bo mam 2 gniazdka i to podwójne na ścianie. jedyne rozwiązanie to, przerzucić te gniazdka w tubę chowaną w blat - ale czy wtedy wyjdzie taniej niż zamówić szybę u szklarza, już w wycięciami? (taka tuba z gniazdkiem to wydatek rzędu 380 zł, więc chyba żaden interes)

:cry: :cry: :cry:

Sonika - no to muszę cię zmartwić. szyby w ikea taniocha i też się napaliłam, ale telefonowałam do szklarza - OYTWORÓW W SZKLE HARTOWANYM SIĘ NIE WYCINA

i upadła moja koncepcja - bo mam 2 gniazdka i to podwójne na ścianie. jedyne rozwiązanie to, przerzucić te gniazdka w tubę chowaną w blat - ale czy wtedy wyjdzie taniej niż zamówić szybę u szklarza, już w wycięciami? (taka tuba z gniazdkiem to wydatek rzędu 380 zł, więc chyba żaden interes)

:cry: :cry: :cry:

Jeśli nie da się wyciąć, to przeniosę powyżej szyby, bo szyba wys. na 40 cm, a pomiędzy szafkami ~ 60.

Można też najpierw wyciąć otwory, a potem ją zahartować - ciekawe ile taka kombinacja by kosztowała :-? ? - u szklarza oczywiście - wiesz może Czupurku?

Jeśli nie da się wyciąć, to przeniosę powyżej szyby, bo szyba wys. na 40 cm, a pomiędzy szafkami ~ 60.

Można też najpierw wyciąć otwory, a potem ją zahartować - ciekawe ile taka kombinacja by kosztowała :-? ? - u szklarza oczywiście - wiesz może Czupurku?

dobry pomysł z tym przeniesieniem wyżej, choć u mnie nie przejdie bo ja chciałam szybki z ikei dać odwrotnie czyli 60 cm na wys. A do szklarza się wybieram zapytać. ale było gdzieś na forum że 600-800 zł

Sonika byłam w piątek w STUDIU KUCHENNYM

szyba nie hartowana (ponoć nie trzeba) podklejona na mleczno folią, mocowanie kołki, dł. ściany 2,5m cena 1800 zł

jadę do ikei, a gniazdka przeniosę

:o :o :o - koszmarne pieniądze Czupurku.

Hartowana nie musi być, ale tam gdzie płyta = wys. temp. chyba powinna.

A w Ikei nie wykup wszystkiego, zostaw coś dla mnie :wink: .

Sonika byłam w piątek w STUDIU KUCHENNYM

szyba nie hartowana (ponoć nie trzeba) podklejona na mleczno folią, mocowanie kołki, dł. ściany 2,5m cena 1800 zł

jadę do ikei, a gniazdka przeniosę

:o :o :o - koszmarne pieniądze Czupurku.

Hartowana nie musi być, ale tam gdzie płyta = wys. temp. chyba powinna.

A w Ikei nie wykup wszystkiego, zostaw coś dla mnie :wink: .

chcę jeszcze wybrać się do zwykłego szklarza - może tam nie będzie studyjnych cen. ja potrzebuję tylko kilka, więc napewno starczy :p

Witam.Szklo zamawialem u szklarza tj. w hurtowni szkla.W tej hutrowni zamawiano wiele takich szybek stad wiedza ludzi tam pracujacych wystarcza mi az nadto. Od nich wiem ze szyba powina byc hartowana wtedy jest ponoc bardziej wytrzymala na zmiany termiczne, naprezenia czy chociazby zwykle przypadkowe uderzenia.Moim dwum kumpelom pekla foliowana niehartowana szyba ktora byla klejona specjalnym klejem.Mozecie sobie wyobrazic jaka ich czeka rujnacja kuchni.Pozdrawiam

Z tymi gniazdkami, to widziałam gdzieś na zdjęciu takie gniazdka połączone w metalowej listwie - ze cztery sztuki. I tę listwę można zamontować pionowo pomiędzy szybami - ma to i tę zaletę, że maskuje łączenia szyb. Może w Ikei mają też takie listwy gniazdkowe?

A co do studiów kuchennych - Misiu Uszatku, święta prawda...

Fajne te szyby

Ale troche bym sie ich bala...Te pekniecia itp

Jeszcze nie wiem jaka bedziemy miec kuchnie

Ale teraz ponad blatem mam folie samoprzylepna lekko blyszczaca, w kolorze srebrnym tez fajnie wyglada i przez 4 lata nic sie zlego z nia nie dzialo

- a można to z folią gdzieś zobaczyć?

- czy ta folia jest bezbarwna?

- gdzie się ją kupuję?

Troche nie zagladalam

Jutro wkleje fote

folia jest srebrna, kupiona w sklepie z okuciami meblowymi