Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

gazociąg wysokiego ciśnienia na moim gruncie

szparaga

Recommended Posts

Tak więc zamiast prawnika przydałby się rzeczoznawca majątkowy, który może - na Twoje potrzeby, w tym na potrzeby sprawy sądowej - oszacować Twoje straty.

Sąd oczywiście nie jest związany tą wyceną - powoła na pewno kolejnego biegłego - ale, po pierwsze, będziesz wiedział o jakie kwoty "rekompensaty" możesz skutecznie starać się, a po drugie, biegły sądowy przedstawi, jeśli Twój rzeczoznawca nie popełnił rażących błędów, wycenę zbliżoną (różnica może sięgać 20 proc.). W przeciwnym razie mogą zacząć się nieprzyjemności dla jednego lub drugiego (albo obu naraz) - odpowiedzialność zawodowa, a w pewnych ewidentnych przypadkach - również i karna. Obaj bowiem działają na podstawie tych samych przepisów prawa, mają takie same uprawnienia i obowiązki, a także warsztat - wynikający m.in. ze standardów.

Po trzecie wreszcie, Twoje roszczenia przedstawione zgodnie z obowiązującą sztuką wyceny, podpisana przez osobę uprawnioną, ma znaczenie blokujące dla "wyceniacza", który często jest bardzo spolegliwy dla dostawcy mediów (będącego również hurtowym dostawcą zamówień na wyceny). Przedstawiając określony poziom roszczeń blokujesz go przed możliwym ekscesem, np. przyjęciem takich kryteriów z których będzie wynikało, że to Ty musisz dopłacić intruzowi, że łaskawie zajął Twoją działkę, a nie on Tobie.

Wejdź tu:

http://www.mi.gov.pl/2-482c0de8bcdd4.htm

Wybierz przynajmniej nazwę województwa i szukaj.

Wszyscy rzeczoznawcy powinni umieć wycenić wszystko (tak są przynajmniej uczeni). Ale w tym zawodzie, tak jak i innych, są specjalizacje - pamiętaj o tym!

A potem już tylko pytaj i wybieraj.

Nie ma reguły. Nie chciałbym radzić (bo mogę poradzić źle). Jeśli zaczynasz "od zera", to porozmawiaj z biurami regionalnych stowarzyszeń rzeczoznawców majątkowych. Potem znowu rozmawiaj - przede wszystkim za ile i co chciałbyś uzyskać. Nie możesz wpływać na rzeczoznawcę (sugerując mu konkretne rozwiązania), ale możesz "wyczuć" jak jest jego stosunek do tej pracy.

Do Alkman.

Możliwa jest samodzielna ocena, dla kogo wprowadzenie nowych zapisów w kodeksie cywilnym i kpc będzie korzystne, m.in. wobec takich interpretacji:

http://www.rp.pl/artykul/165859.html

No własnie, mam wątpliwości. choć zastanawiam się nad art. 305 - właściciel może żądać wynagrodzenia za ustanowienie służebności.

Pomyślałam, że skoro jest ta służebność, to szparaga mogłaby złożyć wniosek o wynagrodzenie "po dobroci", tak jak i nnm.

Witam,

u mnie wyglada to nastepująco:

w 2004 kupliśmy działkę rolną 980 m2 z WZ (budownictwo jednorodzinne). działka znajduje się przy drodze powiatowej.

Na mojej działce (ok 1,5m od granicy) przbiega gazociąg opisany na mapie jako g 90. Z tego gazociągu zrobione jest przłącze dla moich 2 sąsiadów tj tego obok i po przeciwnej stronie drogi powiatowej.

Obok gazociągu też na mojej działce przebiega wodociąg. Przyłącza owych sąsiadów już poza działką.

Czy poprzedni właściciel działki musiał podpisać na to zgodę? Nie wiem czy działki zostały podzielone przed czy po wybudowaniu wodociągu i gazociągu. Zakładając, że działki zostały podzielone po wybudowaniu jak również przyłącze i owe media znalazły się przez przypadek na terenie jednej z działek a właściciel 30 działek nie wnikał w to za bardzo wiedząć, że za chwilę je sprzeda - to moje pytanie czy ja mogę w to wniknać.

Czy podlega to służebności???? Poradzcie mi coś.

• 3 years później...

nie wgłębiłem się jeszcze w temat ale przez działkę którą nabyłem przebiega własnie wybudowany rurociąg z okazanej mi do podpisania umowy z inwestorem gazociągu wynika, ze na mojej działce mają znajdować się tylko słupki znacznikowe, a w ich sąsiedztwie już poza moją działka przebiega rurociąg, czy tu nie jest jakiś myk - rura na sąsiadującej działce, a słupki na mojej działce, dodam, ze z w treści umowy wskazane jest, ze słupek gazowniczy jest urządzeniem gazowniczym; ta rura według inwestora przebiega po drodze gruntowej, która sąsiaduje z moja dzialką

dodam że grunty przez które przebiega gazociąg,a przede wszystkim droga gruntowa nie są geodezyjnie oznaczone, to do diaska na jakiej podstawie inwestor mówi, ze rura nie jest na mojej działce, a słupki już na mojej działce, jak nie są wydzielone granice? czy w takiej sytuacji ja muszę brać geodetę do wyznaczenia granic mojej działki, czy mogę żądać tego od kładącego gaz? prosże o pomoc