Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc dla leniwca

selimm

Recommended Posts

Co zrobić z kretem ...j...w dodatku ?

-był już traktowany bronią chemiczną i innymi mordofixami

działającymi pieszczotliwie na jego zdrówko ...przeżył

-dostał całą masę bluzgwiązanek i aluzji co do jego przodków ...przeżył

ma ktoś pomysł ,jak go zajebać ?

Selimie Ty leniuszku,

My stosujemy świece z których uwalnia się siarkowodór, zapach zgniłych jaj.

Po włożeniu zapalonej świecy do tunelu i zasypaniu, jej warto się rozejrzeć skąd jeszcze wydobywa się dym i zadeptywać skrupulatnie. W najdalszy punkt z którego będzie się wydobywał już słaby dym warto włożyć kolejną świecę i sprawdzić i zadeptać nowe miejsca wydobywania się dymu.

To moim zdaniem najskuteczniejsza metoda i chyba nie ma innej...

witaj selimmie

może ja ci pomogę teraz.

zastosuj wapno magnezowe ,nie żałuj krecikowi-posyp dość grubo w ziemię,nie będzie dźdzownic i kret się wyniesie,brat miał problem z dzikami -ryły łąki i to dużo gorzej niż krety,zwapnował łąki -niema kretowisk ani dzików.

powodzenia życzy gorol od blatów

zwapnuj całą powierzchnie działki -nie syp do otworu

witaj selimmie

może ja ci pomogę teraz.

zastosuj wapno magnezowe ,nie żałuj krecikowi-posyp dość grubo w ziemię,nie będzie dźdzownic i kret się wyniesie,brat miał problem z dzikami -ryły łąki i to dużo gorzej niż krety,zwapnował łąki -niema kretowisk ani dzików.

Gorol , jak to wapno magnezowe wygląda ?

Co zrobić z kretem ...j...w dodatku ?

U mnie pomaga pies. Pies kreta jako takiego generalnie olewa, ale jak biega po ogrodzie i tupie to kret się przeprowadza na sąsiednią działkę. Przećwiczyłam to po powrotach z urlopu (psa nie było przez 2-3 tygodnie, po naszym powrocie szybko kret sie wynosił)). Nikt nie lubi głośnych sąsiadów, nawet kret :-).

Mnie osobiscie krety nie przeszkadzają, jak pies przestawl ryc to byłam szczęśliwa :-)

pozdrawiam

zielony_listek

Selimm,zaraz wyślę zdjęcie opakowania na twojego meila gazetowego,ale niewiem czy dotrze bo nawysyłałem ostatnio trochę fotek i może masz skrzynkę zapełnioną,na temacie nie wkleję bo jeszcze sie nie nauczyłem.

Co do wapna ,ostatnio wydałes sporo kasy na budowę niewiem czy cię będzie stać bo tanie nie jest,nie kosztuje to 2zł tylko trochę więcej tzn,jakieś 6 zł za worek 25 kg.pytaj o to w sklepie ogrodniczym lub w jakimś składzie nawozów ,tam gdzie zaopatrują sie rolnicy

Co do działania-napewno od razu nie pomoże,należy posiać teraz i za rok powturzyć-wapno musi wchłonąć w zglebę razem ze śniegiem,deszczem/dźdzownice i robaki się wyniosą,a kret razem z nimi,ten sposób zaproponowali myśliwi bratu bo niemieli kasy na odszkodowanie za powstałe szkody,nieraz zaplącze się jakis świniaczek-pobierze ryjkiem kawałek gleby i idzie sobie do sąsiada,to samo z kretami-na łące było czarno 2 lata temu,a teraz na 10 hektarach zaledwie kilka kopcy wykonanych przez kreta który prawdopodobnie zabłądził.

Gość elutek

a ja przeczytałam tytuł -pomoc dla leniwca, autor-selimm

i tentegonooo... :oops: pierwsze co mi przyszło do głowy to:

selimm-z natury leniwy 8) :oops: potrzebuje pomocy przy urządzaniu ogrodu-

no bo wątek ogrodowy, a selimm przeprowadził się niedawno... :wink:

witaj selimmie

może ja ci pomogę teraz.

Gorol , jak to wapno magnezowe wygląda ?

Selimm, od razu zakładaj wątek pt.: Co mogę posadzić na działce zwapnowanej tak, że nic nie chce rosnąć.

wapno magnezowe nie zaszkodzi tylko pomoże,na opakowaniu jest dawkowanie,są obrazki ,dzik,kret....

Tak,.. ale w dawkach korzystnych dla roślin lecz nieszkodliwych dla dźdźownic.

Jeżeli jeszcze to wapno magnezowe zastosujesz w takiej dawce, żeby zniszczyć pędraki, stanowiace także pożywienie dla kretów, to trudno się zgodzić, że takie stężenie nie zaszkodzi też roślinom :( .

Nawet mnie nie przekona taka.. oczywista oczywiśtość :D , jak obrazki nieporządanych zwierząt na opakowaniu tego wapna.

..

Ludzie-wapno magnezowe to delikatny nawóz,a wy kojarzycie to wapno z wapnem budowlanym w kolorze białym,na opakowaniu jest dawkowanie,a ja nie pisałem że jestem morderca dźdźownic itp.wapno powoli wchłania gleba i powoli się wynosi robactwo,za 6zł niema nawozu o silnym działaniu,a może ktoś zrozumiał że kazałem kupić 5 ton i zasypać cała działkę tym wapnem.

A co do obrazków to oczywiste że niema na opakowaniu-żartowałem.

uważam że to lepszy sposób niż wypicie 2 piw i olanie kreciej nory.

Ludzie-wapno magnezowe to delikatny nawóz,a wy kojarzycie to wapno z wapnem budowlanym w kolorze białym...

Ja odróżniam i Mirek z pewnością też dobrze kojarzy :D

almeb napisał:

..a ja nie pisałem że jestem morderca dźdźownic itp.wapno powoli wchłania gleba i powoli się wynosi robactwo,za 6zł niema nawozu o silnym działaniu,a może ktoś zrozumiał że kazałem kupić 5 ton i zasypać cała działkę tym wapnem.

Siła działania nawozu (zwlaszcza niszczycielska :( ) nie zależy od jego ceny.

Ponadto pisałeś wczesniej:

...zastosuj wapno magnezowe ,nie żałuj krecikowi-posyp dość grubo w ziemię,nie będzie dźdzownic i kret się wyniesie,..

:wink: :wink:

„I niczego nie będzie" , jak mówił pewnien kandydat z miasta B.. :-?

..

najlepiej będzie jak PINUS będzie nadzorował sypanie nawozu,dokładnie wyliczy co do grama na metr kwadratowy,może lepiej niech ten kret ryje nadal u selimma,a może i dziką loche z prosiakami też tam skierujemy,a niech sobie poszaleją na działce.

napisałem posyp dość grubo-ale grubo każdy odbiera inaczej,może to być worek na metr kwadratowy ,a może być też worek 25kg na hektar,a cena jest jaka jest,to chyba dobrze że niedrogo kosztuje,to chyba najtańszy sposób na kreta aby się wyniósł .

selimm napewno potrafi liczyć i czytać więc odczyta dawkowanie ,a może już posiał wapno-dostał fotkę opakowania,możecie być spokojni o zdrowie kreta-napewno się wyniesie w okolice KOLUSZEK bo w Koluszkach wapna nie stosują.