Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GRUPA JELENIOGÓRSKA + OKOLICE

Aga J.G

Recommended Posts

• Odpowiedzi 790
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Smoku na budowie to nic tylko pole,ja jestem dopiero początkująca właśnie wybieram projekt i gdy już miałam prawie na 100 % to zaczęłam czytać Forum i tyle mam wątpliwości że piszę do architektów i piszę i już tak sobie czsami myślę że niedługo to mi już nie odpiszą :))) Ale może nie będzie tak źle.Budowę mam zamiar rozpocząć za rok przy dobrych wiatrach ( czytaj kasa ) A jeśli nie to dopiero na wiosnę 2005 chociaż mam nadzieję że 1 wersja się sprawdzi.

Smoku mam nadzieję że żadnych huraganów nie będzie tylko jak tak będę wybierać ten projekt ( chodzi mi o tempo ) to mnie jeszcze nie jedna wiosna zaskoczy :( A jeśli chodzi o złote klamki to nie zamierzam ich mieć,a i porjektu szukam prostego.Pozdrawiam.Cieszę się że masz juz ten prąd.

no, z tymi makietami, to Was podziwiam :) , mnie starczyło zapału tylko na plan działki i wrysowanie budynku, ale muszę przyznać, że to najmilsze chwile w całym budowaniu. Nie chcę truć, że później, to tylko pod górkę, bo jest radocha, jak kolejne cegiełki przybywają, ale to jest inna radość ;)

Tymczasem budujcie makiety (byle niezbyt długo ;) )

AgnesK, nie jestem pewien, czy wogóle dobrym pomysłem jest budować fundament z tego. Keramzyt jest bardzo nasiąkliwy, a woda plus mróz , wiadomo poza tym jest stosunkowo kruchy, ale mogę się mylić, po prostu nigdy tym się nie interesowałem. Jest "ciepły", cieplejszy od suporeksu, czasem stosuje się go do izolacji cieplnej na zasypce pod posadzkę. Dlaczego keramzyt ?

Ponieważ na forum wyczytałam, że jeden człowiek tak zrobił i b. sobie chwalił, ponieważ nie musoiał ocieplać. Na mnie takie "racjonalizatorskie" pomysły nie działają, ale wolałam zapytać. Pomyślałam, że gdyby tak było, to wszyscy by tak robili. Poza tym taki bloczek ma też pewnie mniejszą wytrzymałość?

Koszt ocieplenia nie jest zabójczy i nie jestem pewien czy opłaca się eksperymentować ;)

DW znaczy dwuwarstwową, tak? Powiem tak : jak słyszę, to ci, którzy zbudowali jednowarstwową, później i tak ocieplają ;)

Jeśli miałbym wybierać , to decydowałbym się trójwarstwową. Jednorazowy duzy wydatek, ale później spokój.

Jeśli jednowarstwowa, to Ytong 36 lub 42 cm, i tu też mam wątpliwości co do oszczędności .

A i dzięki za tytuł wytrawnego ;)

Cześć! Smoku po 1 to kasa muszę się zmieścić max. w 200.000 i to, już tak naciągnięte więcej nie wydole projekt nad którym się zastanawiam to tu masz link http://www.studio-projekt.com.pl/1001.htm ,są tam co prawda drobne przeróbki jakie bym wykonała ale to nie jest najważniejsze - chodzi o kasę jest też do podniesiennia ściana kolankowa

i tak latam po sieci szukam czegoś podobnego a im więcej czytam tym mam więcej wątpliwości.Pozdrawiam.