Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GRUPA JELENIOGÓRSKA + OKOLICE

Aga J.G

Recommended Posts

• Odpowiedzi 790
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Oh JAROGOCHA, chyba nie. Musiałem po dzisiejszej akcji wstrzymać te roboty. Tak mi coś wychodzi, ze mój adaptator adaptował projekt zza biurka i nie przewidział tego, że działka jest POCHYŁA. Efekt jest taki, że tam gdzie ma być fundament (30 cm lawa +138 cm ściana) mam w tej chwili około 220 cm świeżego gruntu (tfu). A inaczej się nie da z poziomami, bo już przy takiej opcji wyjazd z garażu na drogę gminną jest "pod górkę" - kąt jakieś 15%-20%. Więc mój fundament, mówiąc kolokwialnie, jest po prostu zbyt krótki do tej sytuacji. Dantejskie sceny. A tak przy okazji, czy ławy można posadowić na gruncie rodzimym nastepnie obsypując je , czy też powinny byc dodatkowo wkopane w ten grunt. Członek mojej rodziny zarzeka się,że to należy wkopywać (i fundamenty też ) bo inaczej katastrofa, że hej.

pozdrawiam

Witam :)

A tak przy okazji, czy ławy można posadowić na gruncie rodzimym nastepnie obsypując je , czy też powinny byc dodatkowo wkopane w ten grunt. Członek mojej rodziny zarzeka się,że to należy wkopywać (i fundamenty też ) bo inaczej katastrofa, że hej.

pozdrawiam

Jeżeli w/g Ciebie grunt rodzimy to humus, to należy to zebrać. Mój KB ma słuszną wagę (ok. 150kg) i jak wskoczył do wykopu to papcie mu się schowały :lol: . Budowlańcy chcieli czy nie ryli 40cm głębiej aż do trawdego łupka.

Nie, humus to humus. Wiem to głupie ale wole się upewnić, czy ławy moga być postawione na gruncie rodzimym, po zdjęciu humusu, twardym nie wzruszonym sprzętem, po czym całość ław i ścian obsypana ziemią pochodzącą z niwelacji. Czy też należ w ten grunt sie wkopywać ?

pozdrawiam

No to OK :D.

Ławę to bym schował, a co do ściany to przyznam, że moja z jednej strony wystaje jakieś 70cm, a w gruncie mam 50cm. Te 70cm obsypię , robiąc skarpę tak na jakieś 2,5m od budynku. Ale u Ciebie to chyba więcej będzie wystawać. Ekspertem nie jestem od budowlanki i ja bym pomyślał o jakimś wieńcu na ścianę fundamentową.

No więc Ty masz jak w książce napisano, ławy i 50 ściany cm w NIEWZRUSZONYM gruncie rodzimym. Ja myślę o wylaniu ław bez ich wkopywania, a na tym ściana fundamentowa 25 cm o wysokości jakieś 210 cm, a potem to wszystko obsypie gruntem rodzimym, przesunietym ze skarpy.

pozdrawiam

Bul ja tez mam pochyłą działkę, więc trochę problemu będzie,żeby budynek przynajmniej wyrównać do drogi. Jeżeli tak zrobimy to po przeciwnej stronie uzyskamy jakieś 220cm, więc nasz architekt stwierdził,że od strony ogrodu pod salonem moze wyjść jeszcze jedno pomieszczenie .Nie wiem co robić, ja myślałam po prostu o zrobieniu skarpy i tyle.

Czy z tym dodatkowym pomieszczeniem to dobry pomysł, bo dodatkowe koszty na pewno. Bo nie ma nic za darmo. :cry:

Projektent po zdaniu relacji z moich kłopotów ze szczerym uśmiechem stwierdził,że faktycznie fundamenty bedą dwa razy większe i w związku z tym, jak raz niezła piwniczka pod salonikiem się zmieści, no bo i wykop i fundamenty odpowiednie i tak musze zrobić. Wszystko jednak kosztuje, a ja niestety muszę ścisły reżim finansowy zastosować...

pozdrawiam

A dobra, ale zimowe jescze i przed, bo nic teraz nie pstrykałem.

zdjęcie przedstawia: jak widać :D

http://members.lycos.co.uk/sq6ilb1/Budowa/15.10.2005_005.jpg

a to zima:

http://members.lycos.co.uk/sq6ilb1/Budowa/21.01.2006_003.jpg

http://members.lycos.co.uk/sq6ilb1/Budowa/21.01.2006_002.jpg

Oj, cosik duże te zdjęcia. Wybaczcie ale nie chce mi się już dzisiaj zmniejszać :(.

Ech, jednak zmniejszyłem bo kicha wyszła.