JAROGOCHA 27.04.2006 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2006 Bul trzymam kciuki, bo teraz już z górki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bul 27.04.2006 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2006 Oh JAROGOCHA, chyba nie. Musiałem po dzisiejszej akcji wstrzymać te roboty. Tak mi coś wychodzi, ze mój adaptator adaptował projekt zza biurka i nie przewidział tego, że działka jest POCHYŁA. Efekt jest taki, że tam gdzie ma być fundament (30 cm lawa +138 cm ściana) mam w tej chwili około 220 cm świeżego gruntu (tfu). A inaczej się nie da z poziomami, bo już przy takiej opcji wyjazd z garażu na drogę gminną jest "pod górkę" - kąt jakieś 15%-20%. Więc mój fundament, mówiąc kolokwialnie, jest po prostu zbyt krótki do tej sytuacji. Dantejskie sceny. A tak przy okazji, czy ławy można posadowić na gruncie rodzimym nastepnie obsypując je , czy też powinny byc dodatkowo wkopane w ten grunt. Członek mojej rodziny zarzeka się,że to należy wkopywać (i fundamenty też ) bo inaczej katastrofa, że hej.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 27.04.2006 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2006 Witam A tak przy okazji, czy ławy można posadowić na gruncie rodzimym nastepnie obsypując je , czy też powinny byc dodatkowo wkopane w ten grunt. Członek mojej rodziny zarzeka się,że to należy wkopywać (i fundamenty też ) bo inaczej katastrofa, że hej. pozdrawiam Jeżeli w/g Ciebie grunt rodzimy to humus, to należy to zebrać. Mój KB ma słuszną wagę (ok. 150kg) i jak wskoczył do wykopu to papcie mu się schowały . Budowlańcy chcieli czy nie ryli 40cm głębiej aż do trawdego łupka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bul 28.04.2006 04:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2006 Nie, humus to humus. Wiem to głupie ale wole się upewnić, czy ławy moga być postawione na gruncie rodzimym, po zdjęciu humusu, twardym nie wzruszonym sprzętem, po czym całość ław i ścian obsypana ziemią pochodzącą z niwelacji. Czy też należ w ten grunt sie wkopywać ?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 28.04.2006 05:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2006 Witam No to OK . Ławę to bym schował, a co do ściany to przyznam, że moja z jednej strony wystaje jakieś 70cm, a w gruncie mam 50cm. Te 70cm obsypię , robiąc skarpę tak na jakieś 2,5m od budynku. Ale u Ciebie to chyba więcej będzie wystawać. Ekspertem nie jestem od budowlanki i ja bym pomyślał o jakimś wieńcu na ścianę fundamentową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bul 28.04.2006 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2006 No więc Ty masz jak w książce napisano, ławy i 50 ściany cm w NIEWZRUSZONYM gruncie rodzimym. Ja myślę o wylaniu ław bez ich wkopywania, a na tym ściana fundamentowa 25 cm o wysokości jakieś 210 cm, a potem to wszystko obsypie gruntem rodzimym, przesunietym ze skarpy.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 28.04.2006 09:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2006 Wszystko zależy od gruntu u nas glina wykopy stały nie wzruszone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 28.04.2006 09:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2006 Gosia pies na wszystkich robi wrazenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JAROGOCHA 28.04.2006 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2006 Bul ja tez mam pochyłą działkę, więc trochę problemu będzie,żeby budynek przynajmniej wyrównać do drogi. Jeżeli tak zrobimy to po przeciwnej stronie uzyskamy jakieś 220cm, więc nasz architekt stwierdził,że od strony ogrodu pod salonem moze wyjść jeszcze jedno pomieszczenie .Nie wiem co robić, ja myślałam po prostu o zrobieniu skarpy i tyle. Czy z tym dodatkowym pomieszczeniem to dobry pomysł, bo dodatkowe koszty na pewno. Bo nie ma nic za darmo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bul 28.04.2006 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2006 Projektent po zdaniu relacji z moich kłopotów ze szczerym uśmiechem stwierdził,że faktycznie fundamenty bedą dwa razy większe i w związku z tym, jak raz niezła piwniczka pod salonikiem się zmieści, no bo i wykop i fundamenty odpowiednie i tak musze zrobić. Wszystko jednak kosztuje, a ja niestety muszę ścisły reżim finansowy zastosować...pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 28.04.2006 15:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2006 Pomieszczenie wyjdzie ale koszt realizacji tego pomysłu też jest - izolacja, zasypanie tego fundamentu to też koszta wiec trzeba przekalkulować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekso 28.04.2006 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2006 Witam, Gosia- niestety namiarów na Geodetę nie otrzymałem. Może się pomyliłaś przy E- milu . Pisz proszę na [email protected] i zaznacz, że chcesz potwierdzenie. pozdro tomekso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekso 03.05.2006 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2006 Witam, podbijam niniejszym temat, bo chyba wszyscy na długi weekend powyjeżdżali. Wypoczynek, owszem rozumiem, jest wskazany, ale żeby od 28 kwietnia nikt nic nie napisał.....to skandal pozdro tomekso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 03.05.2006 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2006 Witam Przyczajeni za rogiem, czekamy na rozwój sytuacji . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bul 04.05.2006 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2006 A ja nie czekam ino kanalizuje i wodociąguję działkę i już prawie skończyłem.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 09.05.2006 19:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Taka cisza widać wszyscy zapracowani albo zaczajeni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 09.05.2006 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Witam Taka cisza widać wszyscy zapracowani albo zaczajeni A co. Jeden dzień wolnego i od rana do wieczora na budowie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 09.05.2006 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 I tak powinno być w końcu budowa to cel Pokażesz jakieś fotki ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 09.05.2006 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Witam A dobra, ale zimowe jescze i przed, bo nic teraz nie pstrykałem. zdjęcie przedstawia: jak widać http://members.lycos.co.uk/sq6ilb1/Budowa/15.10.2005_005.jpg a to zima: http://members.lycos.co.uk/sq6ilb1/Budowa/21.01.2006_003.jpg http://members.lycos.co.uk/sq6ilb1/Budowa/21.01.2006_002.jpg Oj, cosik duże te zdjęcia. Wybaczcie ale nie chce mi się już dzisiaj zmniejszać . Ech, jednak zmniejszyłem bo kicha wyszła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 10.05.2006 09:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Bardzo fajny domek co to za projekt Czekam na fotki teraźniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts