Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GRUPA JELENIOGÓRSKA + OKOLICE

Aga J.G

Recommended Posts

• Odpowiedzi 790
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pewnie już wiecie, że robię ankietę w sondażach nt. ścian. Mam w piątek spotkanie z panią architekt (nie tą od Ciebie Aga). Trochę boję się tego ocieplania - wiecie raz koszty za robociznę, dwa i to można schrzanić. A może niesłusznie się obawiam? Sami ocieplaniście Jolana? A jak Wy chcecie Aga?

tzn. super pomysl z tym forum,

a jezeli chodzi o nasz domek to mozna go obejrzec pod adresem:

http://www.archon.pl/index.php?act=12_a&sid=m3f0c1dde3ff83&intra=15aa4f765748ba797dfc0f764519c10d&crc=65f234747ae5594f039132cd3d044d90&intra=15aa4f765748ba797dfc0f764519c10d

dzialke kupilismy w Wojcieszycach, rolną 1350 m2 + droga dojazdowa w sumie wszystko 15 tys.

warunki przylaczenie pradu juz mamy, umowe z ZEJG podpisujemy na dniach, zgodnie ze wzorem umowy do sierpnia 2004 bede mial prad na dzialce, place tylo oplate przylaczeniowa ok. 1350 zl

mam juz warunki zabudowy z gminy (projekt domku idealnie pasuje na dzialke jezeli chodzi o strony swiata)

woda ze studni wierconej 5 tys., scieki - przydomowa oczyszczalnia 2 tys.

architek konczy robic nam adaptacje (zadeklarowal sie, ze za wszystko - do pozwolenia na budowe wezmie 1200 zl - licze na niego :D ), mam nadzieje, ze do konca sierpnia skonczy i skladamy wniosek o pozwolenie na budowe, budujemy siedlisko rolnicze 8) bo dzialki jeszcze nie przeszly pod budowlanke, wiec trzeba sobie jakos radzic 8)

zamierzamy zastosowac sciany jednowarstwowe z ceramiki poryzowanej na zaprawie cieplochronnej U=0,31 W/m2*K

nie chce sie juz bawic w zadne styropiany czy welny...

pozdrawiam

tzn. super pomysl z tym forum,

a jezeli chodzi o nasz domek to mozna go obejrzec pod adresem:

http://www.archon.pl/index.php?act=12_a&sid=m3f0c1dde3ff83&intra=15aa4f765748ba797dfc0f764519c10d&crc=65f234747ae5594f039132cd3d044d90&intra=15aa4f765748ba797dfc0f764519c10d

dzialke kupilismy w Wojcieszycach, rolną 1350 m2 + droga dojazdowa w sumie wszystko 15 tys.

warunki przylaczenie pradu juz mamy, umowe z ZEJG podpisujemy na dniach, zgodnie ze wzorem umowy do sierpnia 2004 bede mial prad na dzialce, place tylo oplate przylaczeniowa ok. 1350 zl

mam juz warunki zabudowy z gminy (projekt domku idealnie pasuje na dzialke jezeli chodzi o strony swiata)

woda ze studni wierconej 5 tys., scieki - przydomowa oczyszczalnia 2 tys.

architek konczy robic nam adaptacje (zadeklarowal sie, ze za wszystko - do pozwolenia na budowe wezmie 1200 zl - licze na niego :D ), mam nadzieje, ze do konca sierpnia skonczy i skladamy wniosek o pozwolenie na budowe, budujemy siedlisko rolnicze 8) bo dzialki jeszcze nie przeszly pod budowlanke, wiec trzeba sobie jakos radzic 8)

zamierzamy zastosowac sciany jednowarstwowe z ceramiki poryzowanej na zaprawie cieplochronnej U=0,31 W/m2*K

nie chce sie juz bawic w zadne styropiany czy welny...

pozdrawiam

Domek ładny i funkcjonalny, jakie koszty budowy przewidujesz?

Mam działkę rolno - budowlana , w jaki sposób można ją zamienić na siedlisko, nie można odrazu odrolnić????

czesc

Aga J.G.:

projekt juz kupilismy, od strony estetycznej - fajany 8)

a od strony technicznej na tyle ne ile wystarczylo mojej skromnej wiedzy tez jest niezle zrobiony. Jezeli chodzi o koszty budowy to zakladam znacznie nizsze od wyceny domu w projekcie - mam nadzieje...oj wielka nadzieje, ze tak bedzie..... Na dzien dzisiejszy, jezeli podatek VAT po nowym roku nie ulegnie zmianie, to koszt stanu zero (dom+garaż+taras+wejscie) okolo 11 tys przy zalozeniu, ze wszystkie prace wykonam systemem gospodarczym...cien pojecia o budowaniu mam... czytam muratora :D obdzwonilem juz hurtownie betonu, stali, bloczkow betonowych itp. i za 11 tys. powinienem miec te wszystkie materialy rozladowane na dzialce(bo za rozladunek tez sobie potrafia policzyc).

Materialy na sciany i stropy ok. 20-25 tys plus wiezba z pokryciem okolo 15 tys. co daje stan surowy zadaszony otwarty okolo 50 tys.

a reszta to juz w zaleznosci kto co lubi - czyli jaka stolarke wybierze, czym bedzie grzal, jakie podlogi polozy, jaka glazura, terakota, grzejniki... na tym etapie jest taki wybor i taka rozpietosc cen, ze tutaj juz kazdy musi sobie liczyc indywidulanie. My po postawieniu stanu otwartego surowego zamierzamy zrobic sobie w budowie 2 letnia przerwe na oszczedzanie i w 2007 roku dobrac kredycik i za okolo 100 tys. wykonczyc domek tak, aby mozna sie bylo wprowadzic i spokojnie mieszakac.... wiec w zasadzie licze, ze za 150-160 tys. powinienem zbudowac oczywiscie systemem gospodarczym

Gosia Łódź:

jezeli chodzi o dzialke rolna.... to w planie zagospodarowania terenu Twoja dzialka jest na terenach rolniczych czy budownictwa jednorodzinnego ?