Gość 08.03.2002 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2002 interesuje mnie wymiana doświadczeń z budową tego domu i ocena projektu , koszty . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.03.2002 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2002 Mnie też ten temat interesuje. Mam zamiar rozpocząc w tym roku budowe Koliby 2 i bedę wdzięczny za wszelkie uwagi i wskazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
empi 12.03.2002 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2002 A ja buduję ten dom (stan surowy zamknięty), ale w technologii IZODOM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wob 12.03.2002 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2002 Cześć empi, mam kilka pytań do Ciebie odnośnie tego projektu: czy faktycznie ten dom jest tak funkcjonalny jak się wydaje na rysunkach, czy pokoje na poddaszu są wystarczająco duże (w szczególności chodzi mi o pokój nad garażem), czy robiłeś jakieś zmiany?Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
empi 12.03.2002 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2002 Wydłużyłem dom o 0,4m (poszerzając salon)i żeby zachować proporcje przedłużyłem garaż (i pokój nad nim). Zemściło się to tym, że krokiew koszowa trafiła w komin (za mało go przesunąłem do wnętrza). Stosunkowo niskie ścianki kolankowe oznaczają duże skosy (problemik w łazience). Pokój nad garażem sympatyczny. Wewnątrz mało ścian więc tania budowa. Troszkę mało powierzchni gospodarczej. Pytaj dalej. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wob 18.03.2002 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2002 Dzięki Empi za odpowiedź. Właśnie interesowały mnie te skosy na poddaszu, a w szczególności w pokoju nad garażem gdzie ścianka kolankowa ma 0,7 m (wg projektu). Zastanawiam się czy nie podnieść całości np. o jeden pustak, ale obawiam się, że bryła domu straci urok. Poza tym interesuje mnie czym pokrywałeś dach i czy zestawienie więźby dachowej odpowiadało rzeczywistości? Pozdrawiam Wob! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
empi 19.03.2002 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2002 Ścianki kolankowe rzeczywiście nie za wysokie, ale bałem się podwyższać. Pokrycie - dachówka cementowa (jeszcze nie na dachu)Z więźby usunąłem płatwie (po konsultacji z projektantem - powiedział, że to tylko koncepcja i konstruktorem niezależnym, który powiedział, że umieszczenie płatwi nad a nie pod jętkami jest kompletnym nieporozumieniem). Obaj potwierdzili, że spokojnie można to obciążyć dachówką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wob 26.03.2002 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2002 Dzięki za odpowiedź. Mam do Ciebie kolejną prośbę – ponieważ masz wybudowany dom w stanie surowym zamkniętym (a więc kawał roboty za sobą) powiedz na co należy zwrócić szczególną uwagę przy budowaniu tego domu? Czy projekt (oprócz wspomnianych już płatwi pośrednich) zawiera jakieś błędy, nieścisłości lub pułapki? Acha w jakim rejonie Polski budujesz? Pozdrawiam Wob. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
empi 26.03.2002 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2002 Moje subiektywne zdanie jest takie, że balkony powinny być szerdze, ale uwaga na światło w pomieszczeniach poniżej. Da się nieco uprościć kanalizację (ja np. zrobiłem lustrzane odbicie w łazience na górze i mam cieńsze rury w podłodze).Schody na górę są skomplikowane w wykonaniu, ale chyba nic lepszego nie da się zrobić. Więcej "grzechów" nie pamiętam. Buduję pod Białymstokiem, a Ty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wob 26.03.2002 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2002 A to nie jest tak źle! Ja będę budował w okolicach Skoczowa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
empi 27.03.2002 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2002 No to rzut beretem (ale mokrym, bo suchy nie doleci ). Zapraszam mimo wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wob 27.03.2002 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2002 Serdeczne dzieki, mimo wszystko za daleko. Ale gdybym był przypadkiem w okolicy to kto wie! Pozdrawiam Wob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivo 27.01.2003 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2003 Empi - jakie są koszty wybudowania częściowego podpiwniczenia? Projekt Koliba jest jednym z niewielu, które mają takie podpiwniczenie - a my właśnie szukamy rozwiązania na kotłownię na węgiel... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
empi 31.01.2003 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2003 Moja Koliba jest niepodpiwniczona, więc niestety nie jestem w stanie Ci pomóc, ale pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr.moonlight 10.03.2003 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2003 W ostatnim numerze Muratora 03/03 opisane są doświadczenia małżeństwa budującego Kolibę. Pewnie jak każdy, kto kupił ten projekt i Oni przerobili go nieco. Ja "kolibam" się z budową tego projektu od zeszłego roku i mam nadzieję zakończyć w obecnym. Ładny będzie i mam nadzieję, że to nie będzie jego ostatnia zaleta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał W 02.07.2003 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2003 Witam Czy ktoś z Was, drodzy forumowicze wybrał, buduje, budował bądź nie wybrał tego projektuCzekam na opiniePozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 02.07.2003 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2003 Podaj link jak prosimy nizej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
George 06.08.2003 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2003 Witam! Tak się składa, że jestem szczęśliwym !!! posiadaczem domku wybudowanego właśnie według tego projektu i muszę powiedzieć, że jestem z niego bardzo zadowolony - to dom wymarzony dla mnie i mojej rodzinki (mieszkamy już ok 1 rok) - jeśli mogę w czymś pomóc, to chętnie służę radą i pomocą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 06.08.2003 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2003 http://www.archeton.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek159 04.11.2003 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2003 jw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts