Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zapach w łazience / mamy POŚ/ Pomocy

vanderbobo

Recommended Posts

No już mieszkamy od czerwca w naszym domku... sielanka, super ale niestety mamy problem ze smrodem w łazienkach. oto szczegóły:

- POŚ sotralenz

- 2 łazienki i kuchnia, są 3 piony odpowietrzenia kanalizy o średnicy fi110 na całej długości wyprowadzone 100cm ponad połać dachu. w odległości od kominków wentylacji.

- smród pojawia się w małej łazience po tym jak ktoś weźmie prysznic

- w dużej rano/ wcześniej nie było zapachu ale przez cały czas było otwarte okno w łazience/

- stosujemy preparaty regularnie co miesiąc

potrzebuję pomocy bo przeszukałem już całe forum i nie za bardzo mi to pomogło w likwidacji tego zapachu.

Nie wiem, czy to coś pomoże, ale u mnie po jakimś czasie zapchał się trochę syfon (kratka) i waniało strasznie. Po wyjęciu środka syfonu (podniesienie kratki i czyszczebnie tam nic nie dawało) okazało się, że siedzi tam wielka kupa moich włosów. Nie wiem, dlaczego tak śmierdziało, bo syfon był niby cały czas zalany wodą.

Więc jeśli wcześniej nie było smrodów, to może coś się przytkało?

a ja stawiam na nieprawidłową wentylacje pionu kanalizacyjnego. Czy pion kanalizacyjny jest zakończony wywiewka wyprowadzona ponad dach? Jeśłi nie to spływająca woda zachowuje sie jak w odwróconej butelce wypychając smród z rury na zewnatrz. Podobna sytuacja będzie gdy brodzik jest w duże j odległości od pionu np 3m licząc po trasie kanalizacji.

• 5 months później...
No właśnie u mnie po prostu wysysa z syfonu w brodziku wode i z syfonu dosłownie wieje. Po przeczytaniu kilku postów na podobne tematy może ktos podpowie czy mozna zamontowac np na wejściu kanalizy do domu (mam rury na wierzchu w piwnicy) jakies dodatkowe ustrojstwo napowietrzające czy coś?

..... czy mozna zamontowac np na wejściu kanalizy do domu (mam rury na wierzchu w piwnicy) jakies dodatkowe ustrojstwo napowietrzające czy coś?

Tak, poszukaj napowietrzacz kanalizacji lub zawór napowietrzający. Koszt zależnie od średnicy kilkanaście do kilkudziesięciu złotych

A czy od tego czasu wywiozłeść syfy z osadnika (szambowozem??). Czy potraktowałeś POŚ bakteriami które należy rozpuścić w wodzie i wlać raz w miesiącu do kibelka, innym razem do zlewu i tak obskoczyć wszystkie odpływy, żeby rury oczyścić co jakiś czas.

Czy czyściłeś filtr??? i tyle mam pomysłu.

A czy od tego czasu wywiozłeść syfy z osadnika (szambowozem??). Czy potraktowałeś POŚ bakteriami które należy rozpuścić w wodzie i wlać raz w miesiącu do kibelka, innym razem do zlewu i tak obskoczyć wszystkie odpływy, żeby rury oczyścić co jakiś czas.

Czy czyściłeś filtr??? i tyle mam pomysłu.

Myniu u mnie zwykła kanaliza miejska. A podlaczyłam sie do tematu bo problem podobny czyli cuchnący. I do tego zjawiskio smrodku tylkio w brodziku gdzie wyraźnie zasysa wode a po przyłożeniu reki do otworu wieje

Jak często sypiesz bakterie do oczyszczalni? Może za mało bakteri jest w zbiorniku i śmierdzi. Niektóre preparaty do poś neutralizują brzydkie zapachy. Podobnie jak te do szamb.

Odpowietrzenie kanalizacji jest ponad dachem to nie powinno byc zapaszku w domu :roll:

No właśnie u mnie po prostu wysysa z syfonu w brodziku wode i z syfonu dosłownie wieje. Po przeczytaniu kilku postów na podobne tematy może ktos podpowie czy mozna zamontowac np na wejściu kanalizy do domu (mam rury na wierzchu w piwnicy) jakies dodatkowe ustrojstwo napowietrzające czy coś?

Napowietrzanie na wejściu kanalizy nic nie da - bo wysysa nie POŚ czy szambo, ale, za przeproszeniem, kupka podczas spuszczania wody w kibelku.

Musisz dać napowietrzenia na końcach pionów - a najlepiej przynajmniej na jednym wentylację (specjalny kominek na dachu - nie mylić z kominem!!!).

Wciornastek, przeczytaj sobie to: http://www.instalsystem.pl/document,,id,16609.html, poszukaj podobnych artykułów, zamontuj wyżej niż najwyższy przelew w danym pionie i zrelaksuj się.

W domu gdzie obecnie mieszkamy (już 13 rok) nie ma pionów wentylacyjnych kanalizacji wyprowadzonych ponad dach lecz właśnie są napowietrzacze. Nie zadarzyło się nigdy żeby coś "pachniało inaczej".