Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna Majewski - przykre do?wiadczenia!

Recommended Posts

Wczoraj byliśmy u znajomych na budowie. W sobotę wstawiali im okna - to się po prostu w głowie nie mieści!!! Ja rozumiem, czasem coś się nie zgodzi, cos nie dopatrzy, ale taki pasztet?! Po kolei:

-dwa okna fix przyszły o 20 cm za krótkie (zamiast 180, gość, który wysyłała zamówienie wpisał 160)

-w jednym oknie fix – jest dziura na klamkę, (na uwagę, że tak nie może być, pan montażysta odpowiedział, że oni robią standardowo otwory we wszystkich oknach i mogą najwyżej dać zaślepkę na tę dziurę – co dziwniejsze w drugim fixie tej dziury nie ma)

-pomylone drzwi lewe/prawe

-niektóre okna balkonowe bez poziomych poprzeczek, mimo, że zamawiano z poprzeczkami (efekt jest taki, że główne drzwi balkonowe i lewe- boczne są z po poprzeczką, a prawe jest bez – wygląda to okropnie)

-w wielu miejscach okna są niedomalowane i/ lub niepolakierowane

-okno- łuk zostało zamówione według rozmiaru otworu w murze (gość zapomniał pomniejszyć promień o 3 cm aby zmieściła się pianka (efekt: kucie młotem tynków wewnętrznych i muru z zewnątrz)

-w wielu miejscach stolarka uszkodzona

-na koniec okazało się, że przywieźli nie te klamki co trzeba, więc nie ma czym otwierać okien (a wietrzyć jakoś trzeba!)

Niewątpliwie główną winę za ten bałagan ponosi facet, który przyjmował zamówienie i wysyłała je potem do fabryki (nawet montażyści mówili, że zamówienie było tak niehlujnie napisane, że musieli zgadywać (!) o co tam chodzi.. Jednak niezbyt dobrze świadczy o firmie, że ma takich przedstawicieli. Żal mi strasznie znajomych, bo co przeżyli ( i nadal przeżywają, bo sprawa dopiero zacznie się wyjaśniać), to szkoda gadać. A ponieważ radzimy sobie w różnych sprawach na tym forum – to ja radzę: uważajcie na niesolidne firmy!

Karolina!!!!!!!!. Broń Cię aby płacić za te okna. Reklamować i to natychmiast - jest silna podstawa - brak CERTYFIKATU, okna NIEZGODNE z Aprobatą ITB, złe wykonanie. W Aprobacie nie ma chociażby fixów. Potwierdza się to co myślę o tej firmie. [Na razie cicho].

Mogę się włączyć z opinią tych okien - opinia będzie "państwowa" nie prywatna - t.j. niepodważalna. Zawsze są niepodważalne - jak się w tym pracuje 15 lat to się ma trochę wprawy.

Jak to jest w Warszawie lub okolicach to sprawa jest prosta.

Szkoda, wielka szkoda że pozwolili te "okna" zmontować. Lepiej było by chyba przegonić tą "firmę" z budowy, bo teraz to kolejny stress z ewntualnym usuwaniem okien i zamawianiem w innej firmie.

Miałem podobny problem moje okna "mniejsze" były o 9cm za krótkie jak trzeba ale za to okna "większe" 7cm za duże aby wstawić je w otwory. Na moje pytanie dlaczego tak jest padła odpowiedź "panie to magister mierzył"!!!!!!!!

A czy udało Wam się kupić okna i płacić dopiero po wmontowaniu? Tak by było najlepiej, ale czy sprzedający idą na to? Wychodzi, że lepiej kupować okna i płatność rozłożyć na raty, ale pewnie wtedy omijają nas wszelkie "promocje" i 50% ( :wink: ) rabaty. W najbliższej przyszłości też stanę przed problemem zakupu okien i przypadek opisany przez Karolinę bardzo mnie zaniepokoił. Jedna rada, która mi się nasuwa, to posiadanie oryginału zamówienia (jak kupowałem np. materiał na ściany, to razem z fakturą dostawałem zamówienie). Jeżeli którakolwiek pozycja się nie zgadza, to nie przyjmować towaru. A nieczytelność zamówienia jest dla mnie nie do przyjęcia. Druga sprawa - samemu dokonać pomiaru okien przed zamówieniem i porównać z pomiarami "magistra".

Pozdrawiam i - mam nadzieję, że nie będzie miejsca na rynku dla niesolidnych firm.

Leszku, jak zamawialismy okna do naszego domku, to przedstawiciel firmy Vidok, dał mi do podpisania zamówienie, w którym starannie było opisane jakie okno, wymiar, jak się otwiera itp. Po zamontowaniu dali mi do podpisania protokoł odbioru, w którym zatwierdzałam zgodnośc okien z zamówieniem. Prawdę mówiąc myślałam, że to STANDARD!, a jak widać - nie zupełnie. Faktem jest natomiast, że kazano nam zapłacić 100% przed przywiezieniem i montażem tych okien, na co się absolutnie nie zgodziłam (dyskusja była dośc ostra). W sumie zapłaciliśmy 80%, a resztę w dniu dostawy, Po MONTAŻU i ocenie wszystkich okien.

Polecam to rozwiązanie.

Karolina

A czy udało Wam się kupić okna i płacić dopiero po wmontowaniu? ...

Owszem, kupiłem okna w firmie Stolbud Warszawa (profil Veka Topline). Przy składaniu zamówienia wpłaciłem zaliczkę 20%. Resztę + opłatę za montaż zapłaciłem kierownikowi ekipy montującej (też od nich) po montażu okien. Nie trzeba było Panów monterów specjalnie pouczać, pilnować, itp. Ustaliliśmy przez 5 minut co i jak, zamontowali, zapłaciłem, dostałem faktury i koniec. Jestem zadowolony :lol:

Inaczej przebiegał montaż patio z fiberglasu. Tu trochę się pomęczyłem z monterami. Najpierw panowie "przykręcali" okno do... styropianu ocieplającego nadproże. Później stwierdzili, że wygięcie górnej krawędzi okna o jakieś 2 mm jest niewidoczne i próbując mi to udowodnić przykładali łatę naginając ją niemiłosiernie :) , ale tu źle trafili, bo oko mam wyćwiczone i musieli poprawiać. Na koniec obrażeni odeszli bez pożegnania.

Sprawdź w tych patio czy farba się nie złuszcza - to się w nich zdarza. Nie znaczy że u Ciebie też. Sprawdź też czy uszczelki przyszybowe są dociągnięte do naroży - zdarza się, że w narożach powstaje dziura bo uszczelki się ściągają. Sprawdź też czy dolny ramiak jest równy.

Montaż okien do styropianu to powszechna sprawa - nasi montażyści to czasami mistrzowie absurdu. Ja w tym pracuję już ok. 15 lat i stale jestem czymś zaskakiwany - ich pomysłowość nie ma granic.

Sprawdź w tych patio czy farba się nie złuszcza - to się w nich zdarza. Nie znaczy że u Ciebie też. Sprawdź też czy uszczelki przyszybowe są dociągnięte do naroży - zdarza się, że w narożach powstaje dziura bo uszczelki się ściągają. Sprawdź też czy dolny ramiak jest równy.

Dziękuję za rady, sprawdzę na pewno. Co do farby, to byłem nie pocieszony, że rama nie jest biała, tylko brudno biała (lekko seledynowa). Na szczęście światło odbija się od elewacji i nie widać różnicy (obok patio mam duuży fix Veka z białą ramą). Co do uszczelek, to pilnowałem żeby nie naciągali przy naklejaniu, więc raczej nie będzie problemów.

Co masz na myśli pisząc dolny ramiak?

Montaż okien do styropianu to powszechna sprawa - nasi montażyści to czasami mistrzowie absurdu. Ja w tym pracuję już ok. 15 lat i stale jestem czymś zaskakiwany - ich pomysłowość nie ma granic.

Wystarczyłoby przykręcić kotwy i na kołki przymocować do nadproża. Mieli kotwy w skrzynce, ale albo nie myślą, albo im się nie chciało.

Co do pomysłowości wykonawców, to książkę można by napisać i to chyba dla każdej branży osobno :lol: .

Ja w swojej branży pracuję 12 lat i wydaje mi się, że już wszystko widziałem, ale inwencja twórcza wykonawców nie zna granic :lol: .

Kupiłem okna Majewski miesiąc temu, i generalnie jestem zadowolony. Cena była bardzo atrakcyjna a okna są ładne. Co do specyfikacji to jest bład w dwóch oknach które miały być bez podcięcia na parapet wewnętrzny. Podcięcia wew. rzeczywiście nie ma, ale nie ma również podcięcia na parapet zewnętrzny, a o tym nie było mowy.

Karolina walcz o swoje!!!

Chyba potwerdza się, że kupując te same okna, ale w różnych punktach sprzedaży, można się bardzo zdziwić. Sam odwiedziłem dwa punkty z Majewskim...w jednym gburowaty facet "wypluł z siebie" :( rabat 3%, w drugim 13% od ręki i świetna ekipa montująca - szybko, ale na prawdę dokładnie!

Od Majewskiego kupowałem okna dwa razy i było ok. Jeszcze w tym roku dokupię tam jedno okno z drzwiami balkonowymi ("urodził" się nowy pomysł). Polecam punkt sprzedaży w Pruszkowie przy stacji WKD.

Dobrze radzi Leszek: zawsze warto zmierzyć wszystko samemu i sprawdzić "magistra".

Pozdrawiam :wink:

Pearl

Gość gość 1962

Karolina !

Znam Twoich znajomych. Budujemy się nieopodal i w tym samym czasie zamawialismy okna CDM. Co do płacenia - podjęliśmy pewną walkę, ale nie tak zdecydowaną jak Ty i w efekcie 100 % płatności za okna przed zamontowaniem. Została jeszcze płatnośc za montaż, która jest naszym niewielkim biczem w walce ze sprzedawcą o "zakończenie tematu". Nasze okna okazały sie na szczęście zgodne wymiarowo z zamówieniem ale ilośc braków i niedoróbek jest bulwersująca:

- 100 % klamek ze zbyt długim trzpieniem - nie dają się zamocować,

- brak osłonek górnych zawiasów we wszystkich oknach,

- brak blaszek chroniących ramę przed uszkodzeniem w wyniku uderzania o nią zamka przy zamykaniu skrzydła (2 okna),

- chropowata, złuszczająca się powierzchnia jednego ze skrzydeł,

- odstające zakończenia uszczelek nad okapnikami (wg montazystów powinny "wskakiwać" w przygotowaną szczelinę i nie odstawać),

- kilka listewek dociskających szyby wygląda jakby obrabiano je siekierą,

- "poszarpana" powierzchnia uszczelnienia silikonowego jednego z okien.

Wybór firmy poprzedzony był analizą (m.in. Forum, Murator..). Przeważały opinie pozytywne stąd duży szok bo zamiast zakończenia pewnego ważnego etapu budowy - poczatek góry pod nazwą reklamacja.

Reklamacja złożona, rozumiem że przedstawiciel CDM powinien pojawić się jak najszybciej z kufrem części i uzupełniać i poprawiać, ale jak bedzie zobaczymy.

Pozdrawiam,

Dzień przed montażem moich okien przeczytałam ten wątek. Byłam załamana - zapłaciłam za okna a jeszcze ich nie widziałam. Miałam straszliwe wizje okien, które są uszkodzone i nie pasują do otworów okiennych

W poniedziałek okna przyjechały o określonej wcześniej godzinie i panowie przystąpili do wyładunku okien - poszło wszystko bez najmniejszego problemu. Wszystkie okna są takie jak zamówiłam - bez jakichkolwiek wad (żadnych zarysowań na szybach czy drewnie) :D Panowie szybciutko zamontowali (mieli na to dwa dni - zrobili w jeden :D ). Przed ich wyjazdem sprawdziliśmy czy wszystko się zgadza a następnie podpisaliśmy protokół montażu i stanu okien.

Jedyny problem to obrysowane nakładki na zawiasy i wadliwa jedna klamka - zostaną wymienione :D

Okna zamawiałam w firmie Gebauer.

Do zbych - sprawdź dolny poziomy ramiak czy jest prostolioniowy [czy nie jest wybrzuszony do dołu. W tych oknach to się zdarza.

Apropo listew drewnianych przyszybowych w oknach CDM - te wyciosane siekierą są do wymiany [zostały zrobione z marnego drewna.

A dolne ramy powinny mieć podcięcia z obydwu stron - i na parapet zewnętrzny i wewnętrzny - tak jest w aprobacie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Okna CDM Majewski :evil: Brrrrrr. Zanim poczytałem posty w tym wątku myślałem, że tylko ja mam pecha. Niestety zaliczam się do grona "natrętów" tej firmy (ciekawe jak dużo mają "klientów"). Przede wszystkim spóźnili mi się prawie 2 miesiące z dostawą! :evil: :evil: Gburowaty przedstawiciel zrzucał winę na fabrykę, a fabryka ... na przedstawiciela!!!! Widocznie nie dorośli do zrozumienia faktu, że zły przedstawiciel źle świadczy o firmie. A najgorsze były te ciągłe kłamstwa - byle na dany moment "natręt" się odczepił i nie zadawał więcej pytań! Okna przyszły w fatalnym stanie, i to na raty! "Oczywiście" część nie nadaje się do montażu (prawe zamiast lewego, nie ten rozmiar - itd :evil: ). Jedynie zapłaty domagali się natychmiast.

Zdecydowanie odradzam ! :evil: :evil: :evil: :evil: