daimen 02.10.2007 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 Mam pytanie z moim fikusem dzieje sie coś dziwnego ,ma niektóre liście strasznie świecące i klejące, nawet na podłodze zdażają się pod tymi liśćmi miejsca, gdzie podłoga klei, jak zwalczyć takie objawy i co jest przyczyną ,dzieki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluszczyk 03.10.2007 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Mam pytanie z moim fikusem dzieje sie coś dziwnego ,ma niektóre liście strasznie świecące i klejące, nawet na podłodze zdażają się pod tymi liśćmi miejsca, gdzie podłoga klei, jak zwalczyć takie objawy i co jest przyczyną ,dzieki za odpowiedź. to prawdopodobnie miseczniki lub tarczniki. przeglądnij listki, ogonki liści i pędy czy tam się nie usadowiły. jeżeli stwierdzisz tam takie owady (przypominające małe skorupki, łuski) to można zastosować jeden z preparatów: CONFIDOR 200 SL MOSPILAN 20 SP PROVADO PLUS AE PROVADO COMBI PIN 02 PR TARCZNIK BR te przyjemniaczki (podobnie jak mszyce) wysysają z rośliny soki, pozostawiają dla siebie to co im najbardziej pasuje, resztę (cukry) w postacie spadzi wydalają na zewnątrz organizmu (czyli pozbywają się niepotrzebnej treści pokarmowej). brudzą tym samym niemiłosiernie otoczenie oraz roślinę żywicielska i oczywiście szkodzą roślinie. zabieg trzeba zrobić gdzieś na wolnym powietrzu, dobrze byłoby roślinę przetrzymać prze kilka dni gdzieś w pomieszczeniu gdzie nie przebywają mieszkańcy (można powtórzyć po 14 dniach). potem regularnie przecierać liście zwilżonym wacikiem namoczonym w wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości płynu do mycia naczyń (ale nie koniecznie z płynem). zauważone szkodniki w porę usuwać z rośliny. sprawdzić czy pozostałe rośliny nie przechowują kosmitów, jeżeli będą się tam znajdowały to czynić jak wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daimen 08.10.2007 08:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 dzięki bluszczyk, a na storczyku ma podobny problem moja znajoma, tam jak się przyjrzeliśmy to zobaczyliśmy kilka malych owadów, takich podłużnych szarych(patrząc z góry ), jak błiżej sie spojrzało to nawet bym powiedział że są białe w czarne paski ??? kto pomoże i czym to wytępić bo szkoda storczyka ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluszczyk 08.10.2007 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 podejrzewam, że to mogą być wciornastki. ale nie dam sobie głowy uciąć. proponuje dla pewności podesłać jakieś foto.. niektóre gatunki są trudne do zwalczania. może jeden z tych preparatów pomoże. SUMITHION SUPER 1000 EC SUMITHION 500 EC oczywiście proszę zachować bezpieczeństwo przy stosowaniu, są to związki trujące. nie wykonywać zabiegu w mieszkaniu. zachować prewencję. staliśmy się ostatnio posiadaczami storczyków. jeden to kwitnie nam już od lipca, ale nic nie wiem o ich uprawie. ciekaw czy kiedyś jeszcze zakwitną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daimen 08.10.2007 12:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 ja również jestem od niedawna posiadaczem i się zaczynam o nich co nieco uczyć, ja już czekam, aż zakwitnie, ale narazie nic nie ma :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts