Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sasza w Borówcu - zapraszam do komentowania.

mowaleria

Recommended Posts

• Odpowiedzi 141
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pozdrawiam także z Poznania, a mam nadzieję, że niedługo z Lubonia - na środę mam ustalony termin podpisania aktu zakupu działki... Fajnie, że Wam się udało dotrzeć do własciciela działki, my kupujemy przez biuro, ale pani jest kompetentna, dobrze przygotowana, lata do gminy po papiery i mi faksuje - na ochotnika;-)

Macie już wybrany projekt?

pozdrawiam,

aga

śliczny projekt, ach ta ciemna dachówka..... planujecie taką? co do działki 850 - moim zdaniem nie jest wcale mała. Mieszkam w tej chwili w Biskupicach na działce 650 m, dom jest dość duży (powierzchnia ok 100 m, + 100 piętro) i za domem jest naprawdę dużo miejsca. Także myślę, że to naprawdę sporo, tym bardziej że nie robicie garażu (co będzie? wiata? czy garaż na później?)

wiesz, ja kiedyś marzyłam o działce w borówcu, ze względu na.... konie :D od siebie mam tylko swarzędz i to nie za ciekawie... ale może kiedyś wygram w totoltka i sobie swoją stajnię postawię :lol: :lol:

póki co powodzenia z papierami - będę was "śledzić" na bieżąco ;-)

Witam serdecznie.

Dachówka będzie albo grafitowa albo ciemny brąz. Elewacja będzie inna niż w projekcie, ponieważ na naszym osiedlu króluje kolor żółty, a my chcemy być inni. Będzie albo brąz - kawa z mlekiem (to mój typ) albo ceglasty lub bordo (typ męża). Ale jak naraze to długa droga jeszcze przed nami aby wybierać kolor elewacji :(

Działeczka ma 810m2 - to niby nie tak mało ale jak spojrzę na mapkę z planem zagospodarowania to wydaje mi się że strasznie mało miejsca zostanie, ale pocieszam sie tym, że będzie mniej roboty w ogrodzie, a tym samym więcej czasu na relaks i odpoczynek :)

Garażu narazie nie będzie :( :roll:

grafitowy dach i bordowa elewacja...... moje marzenie

niestety u nas ten dach to wykluczył :(

myślę że nie jest za szybko na myślenie o elewacji - przynajmniej jest czas przemyśleć za i przeciw

ja na przykład od dwóch miesięcy (jak mieliśmy tylko projekt) walczyłam z.... poustawianiem kuchni :lol: i w sumie dopiero kilka dni temu udało mi się znaleźć jakąś sensowna koncepcję - a jakbym sie za to zabrała mając juz tą kuchnie to nie byłoby na to czasu.....

co do działki - skoro to Wasz pierwszy dom, to pomyśl, że mówią, że pierwszy dom buduje się dla wroga, drugi dla przyjaciela, a dopiero trzeci dla siebie :lol: więc jeszcze wszystko przed Wami..... :D :D :D

Witajcie!

Po dłuższej przerwie zajrzeliśmy dzisiaj na forum muratora i co widzimy ... :o :o :o "Sasza w Borówcu" 8) . Cóż za miła niespodzianka :D Ogromnie się ucieszyliśmy że postanowiliście za naszym przykładem również udokumentować tą wspaniałą przygodę życiową jaką jest budowa własnego domu. Jedno jest pewne, od teraz będziemy starali często tutaj zaglądać śledząc z wielką uwagą postępy na Waszej budowie :) Trzymamy za Was mocno kciuki! Pozdrawiamy :)

Witajcie!

Po dłuższej przerwie zajrzeliśmy dzisiaj na forum muratora i co widzimy ... :o :o :o "Sasza w Borówcu" 8) . Cóż za miła niespodzianka :D Ogromnie się ucieszyliśmy że postanowiliście za naszym przykładem również udokumentować tą wspaniałą przygodę życiową jaką jest budowa własnego domu. Jedno jest pewne, od teraz będziemy starali często tutaj zaglądać śledząc z wielką uwagą postępy na Waszej budowie :) Trzymamy za Was mocno kciuki! Pozdrawiamy :)

Witam Was serdecznie :lol: - bardzo mi miło, że się pokazaliście. Jak już pewnie się doczytaliście w Naszym Dzienniku - coś nie bardzo nam idzie :-? Wiecznie kłody pod nogi. Raczej już w tym roku nie wystartujemy :evil: .

A co tam u Was? Prace w domku postępują? Czekamy na świeże wieści w Waszym dzienniku. Pozdrawiamy

Hej. Wiesz majster ma duzo zlecen pewnie i jak znajdzie jelenia co szybkoszybko szuka ekipy to sie cieszy z tego a jak nie znajdzie to i tak z glodu nie umrze taki:p

Witam.Życzę powodzenia na etapie budowy!!!

Domek śliczny wybraliście.

Pytanko.

Czy ta wycena na 60tys to nie była wycena całości-z materiałami,a te 26tys to tylko robocizna??????

Sprawdźcie,bo mi się wydaje,że to było z materiałami.

W tym momencie te 60tys to kwota o.k. za ten domek do stanu surowego,bez dachu...

Nie chce mi się wierzyć,że powiedział 60tys za robociznę która jest warta nie więcej niż 25tys

Powiem ci szczerze, że jak mój mąż przywiózł tą wycenę i spojrzałam na kwotę ogólna to też myślałam, że to z materiałem, ale niestety - to sama robocizna, tak jak w tym drugim przypadku za 26tys. Wszystko jest bardzo ładnie wyszczególnione - czego dotyczą poszczególne pozycje i niestety nie ma tam materiału :(

Powiem ci szczerze, że jak mój mąż przywiózł tą wycenę i spojrzałam na kwotę ogólna to też myślałam, że to z materiałem, ale niestety - to sama robocizna, tak jak w tym drugim przypadku za 26tys. Wszystko jest bardzo ładnie wyszczególnione - czego dotyczą poszczególne pozycje i niestety nie ma tam materiału :(

Bandzior cenowy.Trzeba rozbić ten układ!! :):):):):)

26tys to dobra cena,ale koniecznie zapewnijcie sobie w tym ubicie piasku pod chudziakiem i podbetony..z tego co wiem najczęściej wyceny tego nie obejmują a to trochę kosztuje...

ETAP 1 fundamenty

-wykopanie

-zazbrojenie

-zalanie

-wymurowanie z bloczków betonowych

-izolacja dysperbit od środka

-izolacja zewnątrz dysperbit ,styropian ,siatka ,klej i jeszcze raz dysperbit

-zasypka do stanu zera + zagęszczenie

-kanalizacja wewnątrz budynku parter

-podbeton

cena etap 1 -8200netto

To wycinek z tej wyceny - chyba wszystko jest?

hej he! mowalerio! :) fajnie się czyta jak ktoś zaczyna, ja juz nie mogę się doczekać nazego początku! życze Wam wszystkiego najlepszego z okazji rozpoczęcia budowy ,żadnych kłopotów i samych radości z budowania :)

piszę w Twoim dzienniku gdyż macie domek z pracowni "dom na 5" , ja wybrałam od nich projekt "ALA" . ALe nie mogę na forum znaleźć kogoś kto też go buduje :(

Chciałam się zapytać jak wygladała współpraca z "domem na 5"? Kupowaliście od nich? Czy nanoszą zmiany klientów na projekt? a jeśli tak to za ile?

a jeśli nie oni to ile Was skasował architekt za Wasze zmiany? wiem że ceny mogą się różnić w zależnosci od regionu ale chociaż orientacyjnie się przygotuję :)

POzdrawiam

Emi

Emi601 - my z pracownia mieliśmy tylko taki kontakt, że zakupiliśmy projekt i nic poza tym. Projekt nam odpowiadał prawie w 100%. Wszelkie zmiany były dokonywane przez projektanta który który robił adaptacje - koszt adaptacji w naszym przypadku wyniósł 1700zł. Ale gdybym kupiła ten projekt przez biuro projektowe które robiło nam adaptację to zapłaciłabym mniej za tą adaptację. Tak więc jeśli nie macie jeszcze zakupionego projektu radzę spróbować przez jakieś biuro w waszym mieście.