Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie!

skłaniam się ku dachówce ceramicznej Rupp...

Pan ze składu robiąc mi wycenę pełną dachu, policzył również folie wysokoparoprzepuszczalną o parametrze "1500"... mówiąc, że to jest specjalna folia dla dachówek Braas i Rupp (podobno utworzyły koncern i teraz je ktoś wykupił)...

Natomiast mnie majster mówił, żeby folie kupić taką, która ma nie mniej niż "2800".

Mam pytania:

1. co to w ogóle za parametr

2. jaka powinna być naprawdę taka folia, i czy rzeczywiscie dla tych dachówek ten parametr może być mniejszy

Będę "dźwięczny" za odpowiedź, jak ktoś wie...

https://forum.murator.pl/topic/88336-dach%C3%B3wka-ceramiczna-a-wysokoparoprzepuszczlono%C5%9B%C4%87-folii/

Paroprzepuszczalnosć podają w gramach pary wodnej na 1m2 folii na 24h.

I teraz jeśli twoja wełna kładziona między krokwie jest tak gruba ze będzie dotykać folii to kup folie wysokoparoprzepuszczalną. Najlepiej około 3000gr/m2/24h

Jeśli będziesz miał między wełną a folią szczelinę (czyli masz krokwie 18cm a dasz wełnę 15cm) to możesz kupić folie niskoparoprzepuszczalną a wełna będzie się wentylowała tą szczeliną powietrzną utworzoną nad nią.

Gdzieś tu czytałem o producentach folii na dach.

Możecie przypomnieć - folie których producentów są dobre?

- DuPont?

- ?

(chodzi mi o taką jak w temacie - wysokoparoprzepuszalną, czyli jak rozumiem powyżej 3000)