Wisła 29.07.2003 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2003 witam,w czerwcowym numerze Mojego Pięknego Ogrodu zamieszczono artykuł napisany przez prawnika o spalaniu odpadów pochodzacych z własnego ogródka. Wynika z niego ,że wg przepisów mam prawo spalić liście,trawę,gałęzie i nie narażam się na konsekwencje prawne,np. zapłacenie grzywny.Poszłam po potwierdzenie tych informacji do UM-wydział ekologiii tam odpowiedziano mi ,że opowiadam jakieś niestworzone rzeczy,że absolutnie nie wolno bo to i tamto... Czy ktoś z Was może wie coś konkretnego(z przepisami,nr ustaw) kto ma rację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 29.07.2003 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2003 Prawnicy mają takie zdolności, że wszystko mogą interpretować na różne sposoby, moje zdanie nie jest więc "fachowe", ale mogę je mieć .... Jest sobie "Ustawa o Odpadach ...": http://www.mos.gov.pl/1akty_prawne/ustawy/odpady2001.html Najbardziej dla nas interesujący jest artykuł: Art. 13. 1. Odzysk lub unieszkodliwianie odpadów może odbywać się tylko w miejscu wyznaczonym w trybie przepisów o zagospodarowaniu przestrzennym w instalacjach lub urządzeniach, które spełniają określone wymagania, z zastrzeżeniem ust. 2-4. 2. Przepisu ust. 1 nie stosuje się do: 1) posiadaczy odpadów prowadzących odzysk za pomocą działań określonych jako R10 w załączniku nr 5 do ustawy, 2) osób fizycznych prowadzących kompostowanie na potrzeby własne. 3. Dopuszcza się spalanie pozostałości roślinnych, poza instalacjami i urządzeniami, jeżeli spalanie to nie narusza odrębnych przepisów. 4. Jeżeli spalanie odpadów ze względów bezpieczeństwa jest niemożliwe w instalacjach lub urządzeniach przeznaczonych do tego celu, wojewoda może zezwolić na spalanie poza instalacjami lub urządzeniami, określając w drodze decyzji miejsce spalania, ilość odpadów, warunki spalania danego rodzaju odpadu oraz czas obowiązywania tej decyzji. ----------------------------------------------- Czyli kompostowanie jest w pełni dozwolone, spalać można TYLKO pozostałości roślinne (a nie np papiery, tworzywa itp.), ale też jeśli nie narusza to odrębnych przepisów. Czy takie istnieją??? Inne odpady wymagają zezwolenia. Oczywiście jest jeszcze zdrowy rozsądek i sąsiedzi! No i ewentualnie przepisy przeciwpożarowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszekP 29.07.2003 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2003 Mój sąsiad jakiś miesiąc temu palił na swojej działce gałęzie (i chyba coś tam więcej), no i trochę się dymiło. Przyszła straż miejska (Kraków) i dostał 200 zł mandatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wisła 29.07.2003 18:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2003 dzięki jprzedworski za odpowiedź:)Właśnie na tą ustawę powoływał się autor artykułu.Wg niego inne naruszenie przepisów dotyczy bezpieczeństwa przeciwpożarowego,tak wiec musi być zabezpieczone ognisko,wiaderko z wodą i nie zostawianie ogniska bez dozoru.Natomiast sąsiedzi mogą nas zaskarżyć na drodze cywilnej jeśli spalanie jest ponad powyżej przeciętnej miary:)))),która nie jest określona.Przyznaję jednak że najbardziej interesuje mnie to czy straż miejska nakłada mandat zgodnie z prawem (oczywiście jeśli spalane są tylko rzeczy dozwolone i ognisko jest zabezpieczone) czy nie ma takiego prawa?Myślę ,że wiele osób zostało ukaranych mandatami i teraz powstaje pytanie czy słusznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remi 09.08.2003 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2003 WitamJestem młodym działkowce. Ci doswiadczeni powidzieli mi, że spalania lisci, gałęzi itp wykonuje się od X i do IV jeśli dobrze pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyss 10.08.2003 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2003 Ponieważ się dymem przegania zapylajace kwiatki pszczółki i tym podobne. Innym tematem są stosunki (tu mi nie chodzi o zapylanie ) międzyludzkie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 12.08.2003 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2003 Sprawa jest dość skomplikowana. Odpady czysto roślinne spalać można ale... i to właśnie o to ale chodzi. Przede wszystkim bezpieczeństwo przeciwpożarowe. Palisz śmieci miej "pod ręką" łopatę, kilka wiader z woda i ewentualnie jakąś matę doduszenia ognia. Zwróc przy tym uwagę czy trawa, ściółka nie jest zbyt sucha i jaka jest odległość od zabudowań czy też od sznura z bielizną u sąsiada . Nie wrzucaj do ognia żadnej chemii. Tak się niestety często robi "przy okazji" Sprawdż kierunek wiatru. Sam, kiedyś szybko gasiłem ogień (dobrze, że miałem przygotowane wiadra z wodą) gdy okazał się, ze biały dym idzie w kierunku ulicy i stwarza niebezpieczeństwo pogorszenia widoczności... Tych ale... jest z pewnością więcej. Z pewności Forumowicze są w stanie dopisać kolejne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts