Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WYSOKOŚĆ RAT KREDYTOWYCH ???

poldek82

Recommended Posts

Cześć

Jakie macie wysokie raty kredytów hipotecznych na budowę domu, na jak długo bierzecie kredyt, w jakiej wysokości, ile % wynosi rata w stosunku do zarobków ???

Pomórzcie bo nie wiem czy nie biorę za dużo :)

bank powinien ci zrobić symulację rat na cały okres spłaty i wtedy widać ile to miesiecznie będzie kosztować. Widząc wysokość raty można się jeszcze zastanowić nad wysokością kredytu.

Całkowita wartość inwestycji 200tys

i ma wystarczyć? :o

patrząc na domek w miniaturce podobny do mojego a już przekroczyłem 250 tyś.

Przejrzałam kilka Twoich postów i wcale się nie dziwię tym250tys. Po pierwsze masz garaż -ja nie. Po drugie -ja mam prostszy dach -tylko dwuspadowy (swoją drogą widziałam foto Twego domku w wątku o dachach -bardzo ładny :wink: ). Poza tym masz dodatkowy pokój na dole -ja tylko salon. Obecnie mamy stan surowy otwarty (dach jest -nie ma okien). Koszt-75tys zł -z tym,że dachówkę Braasa, pustaki, cegły i klinkier kupowaliśmy jeszcze przed podwyżkami -w lutym 2007. Zresztą oto mój projekt (z tym, że nasz domek jest nieco powiększony -"po podłodze" ma 133m):

http://www.projekty.z500.pl/projekt/z45.html

W moim regionie robocizna nie jest jeszcze tak strasznie droga. Mamy już umówionych wykonawców na poszczególne etapy -i ich kalkulację -200tys wystarczy :) Swoją drogą "podziwiam" magików którzy zakładają wątki pt Buduję dom za 100tys.... -głupcy, bohaterowie, ryzykanci??? :roll:

Jakby zapytać ludzi którzy budują lub już skończyli, w sprawie wziętego kredytu, to zdecydowana większość uznaje że popełniła błąd nie biorąc większego.Wynika to z postów szanownych forumowiczów.

Byłem na to przygotowany i mimo że wziąłem ponad dwie stówy widzę że i tak już jestem ugotowany. Wydałem do tej pory około 150.000 zł a z robotami jestem jeszcze w lesie- raptem wylany strop, a gdzie reszta.

No cóż, trzeba płacić frycowe za swoją opieszałość i że człek wcześniej nie zaczął się budować tylko zwlekał do ostatniej chwili.

A tak na marginesie, wydaje mi się że wszystko robię najtaniej i najprościej jak tylko można. Ekipa nie droga, chałupa wraz z garażem150m2 bez żadnych fajerweków. Sam już nie wiem czy to dzisiaj takie są realia czy ja nie umiem się gospodarzyć???. Acha zapomniałem, na dziwki nie chodzę a piję umiarkowanie.

Pozdroofka

do kachna28

z tym,że dachówkę Braasa, pustaki, cegły i klinkier kupowaliśmy jeszcze przed podwyżkami -w lutym 2007

ja pustaki kupowałem w grudniu 2006, styropian i wełne w lutym 2007 a i atk sporo wyszło na dzień dzisiejszy

tylko ci pozazdrościć tak niskich kosztów :)

oby tak dalej

pozdrawiam

Janusz i Lubmar- wątek nie jest zatytułowany "Czy kachnie28 zabraknie kasy czy nie?" :wink:

Na razie z wstępnego kosztorysu wynika, że nie braknie. Jeśli jednak ceny wykończeniówki będą szły w górę, tak jak w tym roku szły mat.bud. to po prostu trzeba będzie obniżać standardy -niestety... Na razie chcemy wszędzie parkiety -może się okazać że będą panele, zamiast geberitów -zwykłe kompakty, zamiast gresów -płytki za 19,90 itd... Pożyjemy, zobaczymy :) W każdym bądź razie jestem dobrej myśli - i mam to szczęście (a może pecha? :-?), że mieszkam w małej miejscowości, gdzie ludzie nie zarabiają kokosów -więc i wykonawcy nie mogą szaleć z cenami. Poza tym elektryk i hydraulik w rodzinie :) (odpada koszt robocizny przy elektryce, c.o., wod-kan). Pozdrowionka :D

• 2 weeks później...
A ja bym namawiał do wzięcia kredytu maxymalnie do wysokości 2,5 rocznych dochodów rodziny/wnioskującego,bez względu na czas spłaty.Oczywiście całkowitych dochodów obecnie łącznie z tzw. premaimi , dorobionymi na lewo:) i prezentami od rodziców :):) To moim i nie tylko moim zdaniem granica bezpieczeństwa.Powyżej to ryzyko.Powyżej 5 letnich dochodów,bez zabezpieczenia np. w postaci mieszkania "po babci" to samobójstwo,przede wszystkim psychiczne ,dla kredytobiorców...

to sobie policz ile mogłeś wziąć, i ile byś zarobił na tej nadwyżce do dzis

Enicman -ty chyba żyjesz w idealnym świecie, gdzie każdy ma milionową zdolność kredytową.... Przecież kredyt trzeba spłacać a obciążenie ratą w wysokości np kilku tysięcy to nie jest pikuś. My mamy ratę 860zł i dla nas to jest naprawdę poważne obciążenie finansowe co miesiąc.