Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WYSOKOŚĆ RAT KREDYTOWYCH ???

poldek82

Recommended Posts

nie jest ważne jaki jest kurs, tylko jak się będzie zmieniał

zgadzam się, że w perspektywie kilkuletniej może rosnąć, ale w długim okresie jakim jest 25lat będzie spadał

policz sobie o ile musi wzrosnąc kurs, żeby raty się zrównały - dojdziesz do ciekawych wniosków

czy te 25 lat to max. okres jaki byście dostali?

Nawet nie wiem -nie chcieliśmy na dłużej. W zasadzie to wybraliśmy na razie tylko 1szą transzę -35tys i spłacamy same odsetki od niej (w tej chwili ok170zł). Całość kredytu wypłacimy wiosną 2008r -i od tego momentu zaczniemy spłacać kapitał. Zastanawialiśmy się z mężem czy własnie wtedy nie przewalutowywać kredytu na CHF? jak radzisz? Czy lepiej przewalutowywać gdy CHF stoi nisko, czy wysoko? Czy pozostać przy PLN?

przewalutowuje się, gdy kurs stoi wysoko (i wiemy, że to jest raczej chwilowe, a nie dramatyczna zmiana trendu na skutek kryzysu etc.), wtedy:

1. za tą samą ilość PLN dostajesz mniej CHF - mniejszy kredyt nominalny w danej walucie

2. jeżeli w długiej perwspektywie kurs osiągnie pewien poziom - spadasz z wyższego pułapu - więcej zyskujesz na ew. kolejnym przewalutowaniu (w praktyce takie małe przewalutowania występują co miesiąc przy przeliczaniu raty na PLN)

Przykład:

=>

Wariant PLN Kurs CHF

1. kurs niski 130 000 2,20 59 091

2. wysoki 130 000 2,50 52 000

<=

1. kurs niski 118 182 2,0 59 091

2. wysoki 104 000 2,0 52 000

srednio kazde 50 tys kredytu / frankowego/ na 25 lat to 200zl raty kredytu. takie przynajmniej wyliczenia ogladalam ponad rok temu.

anna.misia- Ty masz kredyt na okres krotszy o 5 lat, stad pewnie ta roznica.

kredyt wzielismy w KB. dostalismy bardzo dobre warunki bo koles od ktorego kupowalismy dzialke mial umowe z bankiem, ze wszystkim jego klientom bank zaoferuje najlepsze warunki na rynku.

zadroszcze Ci takich problemow ;)

gdybym miala taka kaske jak Ty /POZAZDROSCIC/ to zostawilabym to male mieszkanko dalej pod wynajem, do tego kupilabym za te 200 tys drugie mieszkanko pod wynajem, swoj dom i dzialke sfinansowalabym z kredytu. tym sposobem bedziesz posiadaczem 3 nieruchowmosci, przy czym w dodatku te 2 pierwsze beda splacaly ta 3 i pewnie jeszcze sporo z tego zostanie do oszczedzenia. Naprawde GRATULUJE takich oszczednosci. musisz byc bardzo pracowita :)

hi hi ;) ja niestety od urodzenia mam szeroko rozstawione palce przez ktore z sila i predkoscia tsunami przeciekaja mi wszelkie pieniadze :) no i wole miec na kredyt ale juz natychmiast niz czekac i oszczedzac lub wrecz ciulac, a czasem nawet s nie doczekac bo wszystko tak szybko drozeje/ nieruchomosci!/. jakas taka mocno niecierpliwa i nerwowa jestem w kwestii posiadania :) no i nie znam dnia ani godziny...i niech tak nie doczekam uciulanego przedmiotu i wyciagne kopytka :( i moje oszczednosci ktos inny zuzyje :o brr

i dlatego wlasnie Ty bedziesz miala np 3 nieruchomosci, a ja jedna i to w calosci za kredyt :) ech ci rodzice, jakos tak s nie postarali w moim przypadku

naprawde BARDZO Ci gratuluje tych zdolnosci :) fajnie masz :)

srednio kazde 50 tys kredytu / frankowego/ na 25 lat to 200zl raty kredytu. takie przynajmniej wyliczenia ogladalam ponad rok temu.

brzydlaku każde 50tys zł na 25lat /ale brane w CHF/ to około 250zł.Wliczam obowiązkowe ubezpieczenia życiowe-w niektórych bankach są wliczane w kredyt w niektórych płacone osobno-ale w końcu to też koszt kredytu jakby nie było. Nie ma możliwości przy tych stopach procentowych by było mniej...

areq - mozesz miec racje :) przed 200zl mialo byc "ok" ;) a te wyliczenia pamietam z tabelek babki z OF. u nas ubezpieczenie nie jest takie wysokie bo KB z Warta jest chyba polaczony i te stawki sa duzo mniejsze niz np w millenium, gdzie mielismy brac kredyt :

o :) ale widze ze na poczatku swojej wypowiedzi napisalam "średnio" :) czyli nie "dokladnie', "rowno" 200 zl :)

my ze sw kredytu jestesmy bardzo zadowowleni, a to s liczy ;)