pawel1m 03.10.2007 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Witam. Kupiłem w czerwcu kocioł kondensacyjny Broetje (pisza tez bretje) ECO CONDENS BBS 20C/nazywają go tez lodówka-u góry jest kocioł, u dołu zasobnik/. Zachwalany był przez wszystkich w porównaniu z innymi kotłami. A szukałem, czytałem i wybierałem długo – ok. 6 miesięcy. W zasadzie nikt nie znalazł w nim żadnej wady. Po dostarczeniu kotła i zasobnika zaczęło się... Po rozpakowaniu zasobnika okazało się, że ma on wgniecioną blachę u dołu, akurat od strony którą najbardziej widać. Wgniecenie było dyskretnie zasłonięte i dokładnie opakowane. Ewidentnie knota wypuścili z fabryki. Po zgłoszenie nie było problemu - przywieziono nowy. Tym razem miał on wgniecioną przednią pokrywę, co od razu stwierdzono po przywiezieniu kotła w obecności kierowcy BIMS-a. Nie było to przeszkodą do instalacji i montażu kotła, wiec instalator go zmontował i podłączył.Pan z serwisu, który przyjechał na uruchomienie urządzenia przywiózł nowa pokrywę zasobnika i okazał się, że obudowa nie wchodzi na bolce /prowadnice zatrzaskowe/. Po ustawieniu pokrywy na dolnych prowadnicach u góry odstaje od pionu i górnych bolców o ok. 1 cm. Przez to już się nie domyka. Pomimo to pan serwisant wcisnął ją wyginając te bolce. Po ponownym wezwaniu serwisu przyjechał kolejny fachowiec i „naprawił”pokrywe i poinformował, że tak w ogóle to nie ma potrzeby abym tą pokrywę otwierał bo tam nic dla mnie nie ma!Zdecydowanie zatem nie polecam tych kotłów. Wizualnie ładne - faktycznie zamiast niemieckiej jakości i precyzji to zwykłe buble za naprawde sporą kase!!!. Prawdopodpbnie w Polsce sprzedają "odpady", które nie przeszły w Niemczech kontroli jakosci. Załuję tego zakupu i wydanych pieniedzy. Do tego jeszcze nerwy. Nie ma to jak sprawdzone i uznane marki poważnie traktujące swoich klientów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leli1 04.10.2007 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 i wśrod mercedesów mogą sie trafic buble.....pozostaje mi miec nadzieje, ze kociol który mi przywiozą, nie bedzie mial takich "gratisów" jak Twoj.Zycze powodzenia w dochodzeniu swego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 04.10.2007 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Kolejność jest taka:1) naprawa - widać, że tu nie mogą naprawić,potem2) wymiana na rzecz wolną od wad - taki krok powinieneś podjąć,ostatecznie3) zwrot gtówki za obiekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel1m 05.10.2007 10:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2007 Witam ponownie. Wczoraj przyjechał serwisant do kotła. Naprawa polegała na odgięciu kombinerkami górnego lewego zatrzasku w moim "skoślawionym " zasobniku, który musiał sie wygiąć bo nie zamykałem pokrywy zgodnie ze wskazówkami serwisanta. W ocenie Pana serwisanta całość jest oczywiście OK! Ponadto, jego zdaniem instalator nie powinien montować pieca skoro widział że coś jest nie tak. Problem w tym, że ta pierwsza pokrywa /wgnieciona/ pasowała do całości. Kompletnie nie pasuje ta przywieziona i wymieniona przez przez serwis. W zasadzie dla serwisanta nie ma znaczenia że kocioł krzywo stoi na zasobniku! Najważniejsze - zostałem pouczony, iż nie powinienem wogóle otwierać dolnej pokrywy to nie będzie problemu "niedomykającej sie pokrywy zasobnika". Odnoszę wrażenie że to ja jestem winny całej sytuacji, bo wogóle robię zamieszanie nie wiadomo o co, powinienem przecież się cieszyć że sprzedano mi i zainstalowano "najlepszy" na rynku kocioł BROETJE. A że zasobnik jest krzywy i nie pasuje do kotła...- przecież to odrębne dwa elementy. I dalej mam krzywy kocioł + problem! Pozdrawiam użytkowników Broetje - również tych potencjalnych podejmujących decyzję. Witam ponownie.Sprawa trafiła już do rzecznika praw konsumentów- trzeba przyznac że to bardzo dobra instytucja. Obeszło sie jednak bez sądu.W międzyczasie krzywy zasobnik po ponownej próbie naprawy przez innego serwisanta Bimsa został ostatecznie wymieniony w ramach gwarancji. Niestety-co do mm i tak nie współgra z piecem - ale przynajmniej klapa się zamyka! A to juz wiele! Co do pieca - grzeje, dosyć wydajnie i oszczędnie. Na jego działanie nie mogę narzekać.Dzięki wszystkim za rady i wsparcie! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konmak 05.10.2007 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2007 taka opinia to ma moc bede teraz dwa razy dłuzej myslał zanim kupie piec tego producenta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R.A.F. 23.12.2008 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 Kurcze, a rozglądam się własnie za kotłem i myślałem o Brotje EcoTerm Plus WGB+zasobnik 120l. Szczerze powiedziawszy widzę pierwszy raz negatywną opinię o tym kotle, która w zasadzie nie dotyczy spraw związanych z poprawnością działania kotła. Ale jeżeli braki są na zewnątrz to może się również zdarzyć wada wewnątrz - jak w każdym kotle zresztą. Narazie dalej uważam, że jest zbyt mało negatywnych uwag by można zmienić o nich opinię. Może ktoś ma jeszcze jakieś spostrzerzenia co do tych kotłów? Od postu autora minął już przeszło rok więc jakieś uwagi użytkowników napewno są. Zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubek2002 23.12.2008 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 super producent super kocioł super energooszczędny super wydajny ja sobie tą marke chwale A tak na marginesie co ma wgniot na kotle do jakości wyrobu( partacze żle transportowali kocioł i tyle a serwisant to jakaś pomyłka)[/code] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 23.12.2008 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 potwierdzam powyzsza wypowiedz,piec mam ponad rok,pracuje od poczatku ekonomicznie,bezawaryjnie,inteligentna maszyna,kupilem bo polecono,bo sprawdzono,doradzono.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R.A.F. 24.12.2008 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2008 Bardzo dziękuję za te opinie, to mnie utwierdza w przekonaniu, że warto się poważnie zastanowić nad tym kotłem. W moich okolicach ta firma jest dosyć popularna polecana przez firmę BIMS PLUS w cenie 6500zł z zasobnikiem 120L (7%VAT). Może ktoś jeszcze się wypowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 24.12.2008 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2008 Za kociol dalem kolo 7000 w ub. roku,za zasobnik 300 l 2-wezownicowy ,pod solary w przyszlosci,dalem 2000 z czyms.....Poki co,piec przez ostatnie 2 doby w cyklu zredukowanym-pierwsza doba,w drugiej-komfort-od 6.00 do 22.00 ,temp. zadane 21st. zredukowane 19.st. grzanie cwu,brak kuchenki gazowej-zzarla mi 12 m3......dom 185 m.kw. reku z gwc,dol cala podlogowka,gora grzejniki,na gorze temp. zwykle 20,dol 21 trzyma.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 24.12.2008 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2008 ja mam BBS 20C, obecnie uzywane 105m2, 350m3 kubaturyod wrzesnia do dzis zeżarł mi 90m3 gazu sieciowego ale utrzymuje temperaturę 16 stopni i dom niezamieszkaly, nie dziala tez non stop cuw (tylko przeciwskazeniowo 1 raz w tygodniu bodajze). Licze wiec na spalanie w granicach przecietnych jak juz zamieszkam i dla temp 20C.Dostalam wgniecona obudowe dolna - zasobnika- - czekam na reklamacjePoznalam 2 serwisantow Brotje - obaj naprawde bardzo OK(a mialam kiedys Vieśmaka i nie zawsze mieli czas wtedy kiedy kociol sie zepsul). obym nie zmienila zdania tfutfu na psa urok, na razie wszystko bez zarzutu, choc reklamacje tej pokrywy rzeczywiscie musze sie przypomniec.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 24.12.2008 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2008 Po prostu wiekszosc producentow, czy sa to samochody, pralki, kotły czy telewizory czesc produkcji dzieli na "Pierwsza jakosc" oraz dla "Panstw europy wschodniej i innych mniej wymagających klientow". Ten egzemplarz własnie dlatego trafił do Polski bo miał pognieciona obudowe, w starych krajach UE to by nie przeszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 24.12.2008 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2008 1. nie wiem dlaczego ma pogieta obudowe wyglada na sprawe przy transporcie2. akurat cenowo wyszlo mi najkorzystniej mimo naprawde ogromnych rabatow viesmaka, junkersa i vailanta itd, taniej nawet od termetu z 30% rabatem...wiec nie bylo co sie zastanawiac ale zgadzam sie instalatorzy maja na tym niezla przycinke to pewneAle skoro cena dobra to dla mnie wazne zeby grzal bez zastrzezen i malo gazu pozerałwidzialam linie montazowe wiekszosci tych kotlow na oczy wlasne i stad wiem, ze trzeba dobrze sie zastanowic zanim zaufa sie bezgranicznie marce X skladanej na przyklad w Turcji..... pozdrawiam swiatecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 24.12.2008 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2008 nie żebym się czepiał, mam kondensata Broetje trzy lata, po gwarancji poszedł zawór trójdorgowy, a to się wiązało z wymianą całej płyty głównej, i tak jak dla mnie, jako że jestem z branży, kosztowało mnie to "tanio", 1200 zł przeciętnego użytkownika co najmniej 1800 zł, na dodatek wentylator przy niskich obrotach wyje jak potępieniec, po nowym roku instaluję MCR-a, może ktoś reflektuje na przechodzony kocioł kondensacyjny marki Broetje sprzedam tanio - 1000 zł i jest to propozycja jak najbardziej poważna, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 25.12.2008 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2008 tfutfu na psa urok mam nadzieje, ze u mnie sie nie zepsuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 25.12.2008 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2008 hej, w swiateczny poranek zgodnie z zasda,kto ma,ten chwali to....powiem,ze mojemu koledze vieska plyta glowna spalila sie po polrocznym uzywaniu,wiec pogwarancyjne padniecie u 1950,pewnie swiadczy o dluzszej bezaawaryjnosci Bro niz V Tak dla jaj pisze....Kazda rzecz ma prawo sie zepsuc....Gdybym nie mial takiego doradcy,testera,jakiego mialem,moze nie kupilbym Bro,kupilbym cos innego,ale zgodnie z moja zasada,cos sprawdzonego i porzadnego,czesto drozszego niz przecietne rzeczy,ale warte inwestycji na lata....Czytajac te watki o elektronicznych awariach,niestety jestesmy na nie skazane,majac postep technologiczny i wieksze wymagania....a male zarobki Zatem,oby nam sie lepiej wiodlo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 08.01.2009 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 no dobra, ale cos mi sie w tym kotle nie podoba - konkreteni ebardziej w kominie. po rpostu bardzo slychac na zewnatrz jak piec pracuje (ale nie sam piec tylko wyrzut spalin) mam komin typu 80/120 wiec moje pytanie brzmi jaka powinna byc odleglosc pomiedzy wyrzutem 80 a 120? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cozy13 15.01.2009 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Witam, interesuje się wyborem kotła do domu i czytam fora internetowe takie jak ten. Staram się też uzyskane inforamacje weryfikować i analizować z innych żródeł i pod innym kontem. Chciałbym się podzielić pewnymi spostrzeżeniami:Piec Broetje sprzedawany przez niemiecką sieć sprzedaży BIMS jest niemiecki tylko z nazwy. Na pudełku znajduje się opis Made in EU. Po zgłębieniu tematu można stwierdzić że robiony jest we Włoszech w fabryce innego prodecenta. Nie jest to zarzut ale po co klienci są wprowadzani w błąd? Ciemny lud to kupi?Nastepnie używane nazewnictwo typu Vieśmak itd. świadczy że autorami pochywalnych tekstów sna temta danego produktu są ludzie z branży. Czyżby był w tym jakiś interes a nie niezależna opinia? Okazuje się że Vieśmak to Viessmann, kto to łapie?Po długich godziunach rozmów wiem że wybierająć urządzenie nabywca powinien zwrócić uwagę przedewszystkimna:długość gwarancji producenta ( a nie sprzedawcy a jest to różnica )warunki gwarancjidostęp do serwisu gwaracnyjnego w swoim obszarzedostę do serwisu pogwarancyjnegoceny części zamiennych i eksploatacyjnych Zyczę udanych zakupów i pozdrawiam ludzi z branży grzewczej udających zwykłych użytkowników zachwyconych danym piecem lub producentem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 15.01.2009 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Ale ,o co Tobie chodzi?Zaraz sprawdze,gdzie moje ulubione maslo robia.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cozy13 15.01.2009 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 1. nie wiem dlaczego ma pogieta obudowe wyglada na sprawe przy transporcie 2. akurat cenowo wyszlo mi najkorzystniej mimo naprawde ogromnych rabatow viesmaka, junkersa i vailanta itd, taniej nawet od termetu z 30% rabatem...wiec nie bylo co sie zastanawiac ale zgadzam sie instalatorzy maja na tym niezla przycinke to pewne Ale skoro cena dobra to dla mnie wazne zeby grzal bez zastrzezen i malo gazu pozerał widzialam linie montazowe wiekszosci tych kotlow na oczy wlasne i stad wiem, ze trzeba dobrze sie zastanowic zanim zaufa sie bezgranicznie marce X skladanej na przyklad w Turcji..... pozdrawiam swiatecznie He He He He, ludzie, mnie już życie nauczyło że dobre i tanie nie istnieje. Czy nikt sobie nie zadaje pytania że jak coś jest najtańsze to coś się pod tym kryje: czytaj jakość troszkę niższa. Ja osbiście stosuje zasade: wywiad cenowy i zakup urządzenia z ceną z połowy stawki. Najtańsze to najpewniej badziew a najdroższe to poprostu oferta dla frajerów i snobów. He he tzw. polowanie na jelenie. Pozdrawiam jelonki i szczęśliwych użytkowników tanich urządzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts