Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł kondensacyjny Broetje

pawel1m

Recommended Posts

Ale ,o co Tobie chodzi?Zaraz sprawdze,gdzie moje ulubione maslo robia....

Ja nie mam oporów co do pochodzenia ale śmieszy mnie branie pod uwagę kraju pochodzenia jako atut. A ten post aż kapie nad zachwytem że to niemieckie a prawda okazała się całkowicie inna.

Ludzie nie łapcie się na takie farmazony. Inne kryteria są bardziej ważne.

• Odpowiedzi 57
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Śmiem wątpić, – ale to trzeba mieć trochę z technologią odczynienia

Istnieje coś takiego jak poziom i kultura technologiczna w danym kraju.

Oczywiście nie jest to żaden wyznacznik zwłaszcza w dzisiejszych czasach, gdy np. większość elementów firmowanych jako produkty niemieckie pochodzi z Chin (ostatnio firma nabyła prasę znanej i cenionej firmy niemieckiej, która jak się okazało została w całości wykonana u jednego z Tygrysów Wschodu)

Produkt pochodzący z krajów, w których technika jest mocno rozwinięta (nie mylić z USA) budzi jednak większe zaufanie klienta. Jakoś bardziej przychylnie patrzy się na wyroby Szwajcarskie lub Niemieckie niż np. Rosyjskie czy Polskie chodź z najwyższej półki (szwajcarzy oglądając jeden z naszych „domorosłych” wyrobów jednoznacznie stwierdzili, że lepiej by tego nie wykonali, pomimo że specjalizują się w jego projektowaniu i wykonawstwie od ponad XX lat- to taka mała dygresja dla obalenia pewnego stereotypu). Z drugiej strony u mnie w firmie jest takie powiedzenie jak coś jest „Piknie” zrobione a całkiem spieprzone – jest to zrobione po Włosku. Tak, więc kraj pochodzenia danego wyrobu nie zagwarantuje 100% jakości, ale na 95% można stwierdzić, że produkty pochodzące z krajów o dużej kulturze technicznej będą wykonane pod względem technicznym bardzo poprawnie- w technologii, co prawda droższej, lecz gwarantującej pewność i niezawodność

Bez urazy – w każdym razie zawsze można zrobić inaczej.

coozy mam nadzieje ze Ty jelonkiem lub łosiem nie zostales i kupiles sprzet odpowiednio drogi:)

przy okazji radze dobrze poogladac rodowod innych kotlow - zapewniam Cie, ze trop poprowadzi Cie do tych samych obszarow geograficznych....

ps moj sasiad wlasnie ma demontaz ze sciany "vieśmaka" 222 ktorego kupil 3 miechy temu.popsul sie a mial przeciez odpowiednia cene!

coozy mam nadzieje ze Ty jelonkiem lub łosiem nie zostales i kupiles sprzet odpowiednio drogi:)

przy okazji radze dobrze poogladac rodowod innych kotlow - zapewniam Cie, ze trop poprowadzi Cie do tych samych obszarow geograficznych....

ps moj sasiad wlasnie ma demontaz ze sciany "vieśmaka" 222 ktorego kupil 3 miechy temu.popsul sie a mial przeciez odpowiednia cene!

Muszę cię zmartwić ale

Nie ogrzewam się kotłem na V

Nie jeżdżę pojazdem marki VV

I nie używam VVV

Zanim coś nabędę zawsze analizuje, słucham opinani innych, a następnie sam oglądam (takie zboczenie zawodowe - łatwo o wpadke)

Nie jestem jakimś krezusem by kupować z najwyższej półki

Nie jestem jakimś krezusem by kupować szmelc

Przeanalizuj 1 zdanie mojej poprzedniej wypowiedzi a zrozumiesz dlaczego

Musze Cie zmartwic pblochu ale to nie bylo do Ciebie....(tylko do coziego -tak jak widac w poscie, oj nie czytamy uwaznie...)

no niestety ja jezdze samochodem na X i F kocioł mam B....i zawsze analizuje swoj wybor zanim cos kupie...:) i widze ze nie jestem trendy...

w przypadku kotla B zawazylo po prostu:

cena - co kociolmacojestmipotrzebne do zycia

czy sie mylilam czas pokaze - na razie tfutfu odpukac jest ok.

A co tu dyskutować czy to jest be czy nie jest be i czy jest to trendy

Grunt żeby zawsze podjąć wybór optymalny czyli nie przepłacić i być zadowolonym z podjętej decyzji

zresztą po to między innymi powstało to forum

życzę wszystkim trafnego wyboru

i głowa do góry

:D

PS

żebym nie był gołosłownym na dzień dzisiejszy rozpatruje lodówki 3-15kW w kolejności De Dietrich, Broetje Wolf-a oraz na samym końcu Viessmann-a (i tylko ze względu na wejście do tej firmy) dlatego śledzę ten wątek z wielką uwagą

Lookita czy mógłbyś podać mi swoje parametry ustawienia kotła. Jakie są z nich ważne dla minimalnego zużycia gazu (te bardziej szczegółowe, tj. moc nominalna, wybieg pompy co, histerezy, itp. - pełno ich tam jest). Kocioł mam trochę inny bo EcoCondens BBK 22C ale myślę, że ustawienia/nazwy w większości się pokrywają.

W wątku o zużyciu gazu piszesz, że dużo parametrów pozamieniałeś w stosunku do oryginalnych.

Jakoś mało jest użytkowników Broetje, wszędzie tylko Viessmann i inne.

Ha ha ha, wyraziłem tylko swoje spostrzeżenia i przemyślenia z ostatnich dni a jakie wzbudziło to emocje. Ale cisze się zę jednak ktoś to czyta i chce się wciagnąć w polemike i wymianę doświadczeń.

Co do meritum: jeszcze nie wiem kim zostałem bo kotła nie kupiłem. Ten moment doniosłej decyzji jest jeszcze w swerze przyszłości. Trafiłem na kilka ciekawych ofert i je poważnie analizuje. W ostatnim etapie konkursu ofert ostały się: Vaillant, Immergas i Junkers. Czy ktoś ma jakieś opinie o kotłach Immergas bo na tym poście jeszcze nie trafiłem?

A co do meritum sporu to: jezdę samochodem na O i niech ktoś mi powie czy to auto niemieckie czy amerykańskie czy polskie?

I oczywiście nikt z moim podejściem nie musi się zgadzać ale ja trwam przy swoim: odrzucam oferty najdrozsze i najtańsze a skuipam się na średnich. Jeszcze się nie rozczarowałem.

MIalem kupic Immergasa Victrixa,czy jakos tak,Zeus,Hercules?:-) Jakos od bogow mitycznych...Podobno fajny piec,cale sterowanie ma w sobie,mialem go miec pod solarki,kominek z pw. i w sumie....zastopowalem,gdyz...facet sprzedajacy go,ma duze dosw. praktyczne,wlasne na podst. sprzedazy w ogole kotlow Broetje,w tym bardzo chwali sobie wlasny w domu,ale mial na mnie montowac bodajze drugi ten model pieca...wiec sobie odpuscilem,poza tym...troszke taniej mnie wyszedl-Broetje...mimo wszystko...

cozy to rozmowa ze slepym o kolorach:)

kup kociol i dopiero wtedy zwracaj sie do gawiedzi

Pozdrawiam jelonki i szczęśliwych użytkowników tanich urządzeń

zycze madrego wyboru:) podpowiem Ci tylko, ze w obrebie jednej marki kotly roznia sie zawartoscia i krajem produkcji dotyczy to rowniez marek ktore wymieniles... widze tu i Turcje i Italię....

• 11 months później...

Witam. Nowicjusz forum się kłania.

Używam od 4 miesięcy w/w kociołka i niestety nie odbywało się bez problemów - 99% z winy instalatora ale nie ten temat chciałem poruszyć.

Z temepraturą mam pewien problem. Piec stoi w miejscu, gdzie nie potrzebuję ogrzewania - oddzielne pomieszczenie jedynie na potrzeby pieca. W pokoju mam regulator RGT. Temperatura, która mnie interesuje to powiedzmy 22st (dziecko w domu). Niestety aby uzyskać taką temperaturę na sterowniku muszę ustawić 17 stopni bo inaczej robi się sahara. Przy takich nastawach na sterowniku pokazuje mi: minimalnie 22.4 a maksymalnie 23.8 st w zależności od ruchu domowników, prac kuchennych itp. Czy jest możliwość odłączenia pomiaru temperatury na piecu tak, aby tylko RGT sterował pracą kotła? Mam wrażenie, że to ile mam stopni w domu wynika ze średniej między pomieszczeniem pieca a domem.

Dodam, że zainstalowana jest jeszcze pogodówka. Dom ma 146m2, 2 piętra. sterownik na parterze.

Pozdrawiam - Rafał