Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolbet na ścianie fundamentowej!!!! pomocy!!!!

edit-blondi

Recommended Posts

Mój pomysł jest taki: na ścianę fundamentową (pod warunkiem, że izolbet jest juz suchy) położyć warstwę kleju do siatki i siatkę. Na to przykleić styropian. Wierzchnia warstwa kleju z siatką nie jest już konieczna, jesli izolacja będzie przykryta ziemią.

Zaznaczam, że jest to pomysł, nie sprawdzony w praktyce.

Mój pomysł jest taki: na ścianę fundamentową (pod warunkiem, że izolbet jest juz suchy) położyć warstwę kleju do siatki i siatkę. Na to przykleić styropian. Wierzchnia warstwa kleju z siatką nie jest już konieczna, jesli izolacja będzie przykryta ziemią.

Zaznaczam, że jest to pomysł, nie sprawdzony w praktyce.

Klej cementowy nie chwyci do izolbetu, a jak nawet chwyci to slabiutko...

ratujcie :cry:

Jeśli zamierzasz położyć styrodur to tylko na kej bitumiczny np Izohan WK. Robisz koło 6 placków Izohan WK wielkości ręki gubości 0,5cm odczekasz 20 minut i przyklejasz do ściany. Styrodur nie dotyka wtedy bezpośrednio ściany, może minimalnie i nie wchodzi w reakcję z Twoją izolacją. Delikatnie obsypuj.

No teraz to chyba jednak nie łapię :)

Mam samochód malowany lakierami wodnymi i dobrze się trzyma, to już nie czasy Xylamitu :)

( i masowych problemów zdrowotnych wynikających ze stosowania go w pomieszczeniach )

Trzeba kolegę ostrzec, a nie bagatelizować zagrożenie, środowisko i tak jest wystarczająco

zatrute żeby sobie jeszcze w domu fabrykę chemiczną fundować, może dzieci ma...

Skoro sam producent ostrzega (a oni robią to niezwykle niechętnie), to po co ryzykować ?

No teraz to chyba jednak nie łapię :)

Mam samochód malowany lakierami wodnymi i dobrze się trzyma, to już nie czasy Xylamitu :)

( i masowych problemów zdrowotnych wynikających ze stosowania go w pomieszczeniach )

Trzeba kolegę ostrzec, a nie bagatelizować zagrożenie, środowisko i tak jest wystarczająco

zatrute żeby sobie jeszcze w domu fabrykę chemiczną fundować, może dzieci ma...

Skoro sam producent ostrzega (a oni robią to niezwykle niechętnie), to po co ryzykować ?

Bagatelizuje :wink: bo jestem "samochodziarzem".

A wracając do problemu zżerania styropianu przez coś tam to, to co żre to jest tym co ja bagatelizuje bo uchodzi do atmosfery :D

Jeżeli ujdzie do atmosfery to zmieniło miejsce konsumpcji.

A że zżera bezpośrednio po zastosowaniu to fakt.

Jak szybko sie to dzieje można sprawdzić polewając styropian "benzyna".

Miłych doświadczeń, pozdrawiam.