Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Od jakiej wysokości komin?

magangs

Recommended Posts

To nie ma wydzieolnego fundamentu w projekcie?

Zapewne jest, ale tu chodzi o jak najkrótszy komin systemowy :wink:

Też sie nad tym zastanawiałem.

W tym przypadku oszczędność nie osłabia konstrukcji :D

Nie wiem, wysokość na jakiej jest czopuch chyba determinuje rzędną komina.

Komin powinien stać na fundamencie.

Jak dobrze Cię rozumiem, chcesz go wykonywać dopiero od wysokości np. wejścia przewodu dymowego ?

Ile oszczędzisz ? 1m tego komina, bo przecież pod wejściem musisz dać wyczystkę. Będziesz po drabinie do niej wchodził ? Jak Ci się ze dwa razy sadze wysypią zaczniesz bluźnić tę oszczędność.

Nie tyle oszczędniejsze jest to rozwiązanie co jest ono niezgodne z przepisami i po prostu nielegalne. Przychodząc na odbiór kominiarz może ci chałupy nie odebrać, a i inspektor nadzoru powienien ci to powiedzieć :-?

Komin musi mieć wyczystkę to po 1. Pomyśl też o ewentualnych skroplinach np po deszczu i o czyszczeniu komina i czopucha.

II sprawa:

książka: "Szkoła budowania" wydana przez Murator - str.119:

piszą, że komin może być NAD kominkiem, obok, albo za kominkiem. A wyczystaka musi być jeśli komin jest za lub obok.

Natomiast jeśli komin jest NAD kominkiem, to są najmniejsze straty ciepła i najmniejszy opór przepływu spalin....

Co Wy na to?

"bądź mądry i pisz wiersze..." /anonim

PN EN 1443:2005,

Dz. U Nr 75 par 146 pkt 2,

PN 89 B 10425 pkt 3.3.2.1

to możesz poczytać. Facet ma jakieś dziwne pojęcie. Wiesz co tam się będzie działo po pożarze sadzy? Ułatwia to czyszczenie? No może jeszcze wybieranie sadzy :lol: Nic nie pisze o kondensacie ani o odrywającej się sadzy czy o smole kominowej która fajnie będzie wlatywała. Oczywiście rozpatrujemy tu najgorsze sytuacje ale przecież mogą się zdarzyć.. :cry:

Oświeżam, bo bardzo mnie to interesuje.

Właśnie pan od kominka zrobił u mnie taką konstrukcję, nie pytając nikogo. Trudno, żebym ja mówiła, jak fachowiec ma to wykonać.

Ale terraz zadzwoniłam do kominiarza, który powiedział, że

przewód kominowy ma być drożny, z odpowiednim ciągiem i żaden przepis nie określa, że wyczystka ma być osobnym miejscem. Może to być palenisko wkładu. A skropiliny..... jeśli się będzie paliło odpowiednim drzewem, to ich nie będzie albo będzie bardzo mało.

Więc mnie uspokoił

pozdrawiam

cytat z tego Pana w innym miejscu :

- wlot zimnego powietrza powinien mieć co najmniej 800 cm2 przekroju,

czy to prawda ? rura doprowadzająca powietrze powinna mieć co

najmniej 32 cm średnicy - toż to rurzysko.

Domyślam się, że temu panu chodziło o wlot dla powietrza recyrkulacyjnego, a nie świeżego z zewnątrz.

Jednak nie można pisać "co najmniej 800cm2", bo dla kominka 6kW, to nawet za dużo, a dla 24kW zdecydowanie za mało. Moim zdaniem powinno być 100cm2/kW, czyli dla kominka 6kW wystarczy 600cm2, a dla 18kW powinno być 1800cm2.

Mam kominek 16kW zrobiony 3 lata temu. Ma wlot dokładnie 1050cm2, a wylot 2500cm2. I stwierdzam, że wlot jest za mały. Nie mógłbym na maksa rozpalić tego kominka (mierzyłem temperaturę wewnątrz), gdybym odbierał ciepło tylko grawitacyjnie. Odbieram wentylatorami, więc te 1050cm2 wystarczy, ale przy braku napięcia w sieci mój kominek powinien być rozpalony tylko "na pół gwizdka".

Pozdrawiam

Jeż