Przemekmurator 26.05.2021 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2021 Dziękuję za odpowiedzi, będę wiec robić w układzie jak najdłuższego C. Czerpnia będzie zaraz koło wyrzutni, rura 160 poprowadzona na około domu 12x12, zacznę czerpnią na 100cm by zakończyć na 160cm wyrzutnią. Planuje wykop pod rurę drenarską zasypaną żwirem, na to trochę ziemi potem rura GWC i ziemia, zastanawiam się czy dobrym wyjściem będzie nawiercenie kolan i niezasypywanie ich ziemią tylko żwirem do drenażu, wtedy skropliny będą się odsączały na każdym z kolan a na końcu studnia,,, hmm, Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sliwaprz 21.06.2021 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2021 witam, mam pytanie, czy do takiego wymiennika ciepla rurowego jest potrzebny jakis wentylator? Mam grawitacyjna wentylacje w budowanym domu i chcialbym pociagnac doplyw powietrza w rurze umieszczonej w gruncie. Widzialem kiedys cos takiego u kolegi, wciagalo to fajnie powietrze z zewnatrz i bylo ono tak fajnie chlodne. Nie mam niestety juz kontaktu z kolega, aby go zapytac jak to bylo u niego zalatwione. W szczegolnosci chicialbym zapytpac o doswiadczenia ludzi, ktorzy juz kilka lat maja takie rozwiazanie u siebie. Dziekuje bardzo za odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
og00r 27.07.2024 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca Witam. To i ja się podłącze do tematu. Myślę nad rurowym GWC ale jest taki problem, że mam wysoko wody gruntowe i nie ma możliwości zrobienia studzienki chłonnej. Myślę o pójściu w literę L, zrobić spadki w kierunku narożnika i tam dać betonową studzienkę aby mechanicznie usuwać wodę i ewentualnie wykonywać czyszczenie wymiennika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts