Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

W jakim wieku ostatni potomek i czy jeszcze??

acca5

Recommended Posts

Baru

Brałaś tabletki i zaszłaś w ciążę? :o :o :o

A moja teściowa ostatnio zażyła mnie pytaniem: "pewnie kalendarzyk małżeński stosowaliście, co?" :evil: :x :o

Normalnie mnie zatkało :o

monka

Niestety, nie czuję się najlepiej. Zresztą, to zależy od dnia. Ogólnie mdłości już minęły, choć wieczorami jeszcze czasem mnie zbiera. Jestem jednak bardzo osłabiona, szybko łapię zadyszkę, no i twardy brzuszek. Od 4 tygodni jestem na L4 i tak już zostanie do końca- to jednak ciąża wysokiego ryzyka.

A Ty jak się czujesz?

• Odpowiedzi 175
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A ja Wam powiem, że mam jednego syna 14 lat, sama mam 38 i bardzo bym chciała mieć drugie, nawet trzecie, ale......... bardzo się boję. Nie wychowania, nie nocy nieprzespanych, tylko samego porodu :(

Pierwszy poród miałam fatalny, już miałam bóle parte, jak podjęto decyzję o cesarskim cięciu. Trzy miesiące nie mogłam do siebie dojść - infekcjom nie było końca, temparatury 40 st.....

Myślę, że te moje lęki, to spawa dla psychologa :roll:

Ale cieszę się, że jeszcze nie wszystko stracone.

PS

Mój mąż chyba by mnie 9 m-cy nosił na rękach, wiem że bardzo chce mieć więcej dzieci.

Miała któraś z Was podobnie ? jak tak, to jak sobie z tym poradziłyście ?

Witajcie dziewczęta.Ja mam 34 lata.Syn ma 15,córa 14,najmłodsza 9---a 8 czerwca ma sie urodzic nasz mały Adaś :D :D .Co najsmieszniejsze to własnie ta , czwarta ciąża jako jedyna była zaplanowana i staralismy sie 10 miesięcy.Dlaczego?Kiedyś nasz najstarszy syn zapytał czy jak skonczy za 3 lata -18tke-to czy pozwolimy mu z kolegami pojechac na wakacje do Amsterdamu :o :o :o

Olsniło nas wtedy,że tak na prawde za 5 lat nasze dzieci beda dorosłe ,najprawdopodobnie samodzielne,i beda mieszkać same gdzies daleko.A my zostaniemy sami :-? .Zapytalismy,a co by było gdyby pojawił sie nowy dzidziuś?-No to byłoby wesoło.Padła odpowiedz.I zaczeły sie wspominki jak to cała trójka miała poranny zwyczaj skradania sie do sypialni rodziców,porzucania mokrego pampersa w przedpokoju i wskakiwania z parująca pupa do naszego łóżka. :roll: Cała trójka dzielnie mi pomaga,własciwie w domu nic nie robie.

Ale mysle ,że gdybym była w Polsce to jednak nie zdecydowałabym sie.Straszny miałam poród,tutaj jestem pod swietną opieką i mam do wyboru kilka różnych znieczulen,rodzenie w wodzie,rózne cuda.Rozumiem kobiety,które po okropnych doswiadczeniach porodowych nie chcą miec wiecej dzieci.A tych ,które nie chcą miec potomków,nie rozumiem ale i nie potepiam. Ile kobiet tyle punktów widzenia.Poprostu ja i mój mąż uwielbiamy dzieci i nigdy posiadanie potomstwa w niczym mi nie przeszkadzało.Mamy rózne zainteresowania,rajdy motocyklowe,samochodowe,wycieczki-wszedzie towarzyszyły nam nasze dzieci.I dlatego nie mam obaw przed wypuszczeniem ich w świat.Niech ida,jestem spokojna ,że swietnie sobie dadzą rade.Są nauczone samodzielnosci i obyte ze światem.

Ja mam 36 lat, córka ma 14 lat a syn 8 lat. No i okazało się ze jestem w ciąży!! To dopiero pierwszy miesiąc. :)

Uważam, że większa różnica w wieku rodzeństwa jest dobra.Córka była dla mnie nieocenioną pomocą kiedy trzeba było zabawic brata-miała wtedy 6 lat i bardzo się to jej podobało....Jeszcze nie wie o tej nowej niespodziance, ciekawe co powie? :D

Gratuluję przyszłym mamom :)

Każdemu według potrzeb.

NIe zamierzam się już rozmnażać. Nie mam takiej wewnętrznej potrzeby. Mam dwoje dzieci i starczy.

NIe chcę, nie będę już miała dzieci, odmawiam współpracy.

Na szczęście każda z nas może wybierać - ja wybrałam.

Mój mąż nie chce mieć więcej dzieci, moje dzieci nie chcą mieć rodzeństwa - więc nie widzę problemu.

A najważniejsze - JA JUŻ NIE CHCĘ ( być może dlatego, że wiem o czym mówię :))

I nie czuję się przez to ani gorsza ani lepsza ani mądrzejsza ani głupsza.

Ale pozostaję w zgodzie ze sobą.

Czego Wam wszystkim życzę.

I pozdrawiam Świątecznie

Baru a producent oszkodowanie na pampersy chociaż dał :roll: :wink: :lol:

Taaaaa... jaasneee... nawalili mi tyle, że jeszcze dla zaprzyjaźnionych bliźniąt zostało :lol:

PS. Przecież nie ma niezawodnych środków anty... Są tylko mniej lub bardziej skuteczne...

• 2 weeks później...

[quote name="AGNIESZKAKiedyś nasz najstarszy syn zapytał czy jak skonczy za 3 lata -18tke-to czy pozwolimy mu z kolegami pojechac na wakacje do Amsterdamu

Olsniło nas wtedy,że tak na prawde za 5 lat nasze dzieci beda dorosłe ,najprawdopodobnie.[/quote]

A ja z moim Antosiem wczoraj hulałem na rolkach. A dzisiaj dostał "mała pocztę" pisał listy, kartki, kleił znaczki, paczki wysyłał w okienku kartonowym..........

"Miej dzieci miej" - to naprawdę lek i frajda - na później :D

Gość elutek

wczoraj dowiedziałam się, że jestem w ciąży - mam mętlik w głowie :-?

moja starsza córka ma prawie 20 lat, a tu niemowlak będzie

mąż bardzo się cieszy, powiedział, żeby zaraz potem zrobić drugie -

żeby we dwójkę się lepiej chowały...

nie mogę się w ogóle skupić, mam tysiąc myśli na minutę...

elutek - wielkie gratulacje !

Przy takim nastawieniu męża, nie masz powodów do obaw :D - zobaczysz jaka będziesz szczęśliwa.

Rozumiem Twoje zaskoczenie, ale czytając wypowiedzi innych mam i tatusiów, którzym dane było doświadczyć macierzyństwa przy dużej różnicy wielu między rodzeństwem, jestem przekonana, że radości nie będzie końca. Nie było nikogo, kto by mimo zaskoczenia tym faktem, był nie zadowolony, baaa - wszyscy szczęśliwi :D

Mi tylko serce rośnie, że dla mnie jeszcze nie jest za późno :)

Jeszcze raz serdecznie gratuluję !

"jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było" - myślę, że nie tylko "jakoś", ale "jakość" będzie :D

PS

a tak zupełnie przy okazji - młodości Ci przybędzie :wink:

Pozdrawiam i życzę Wam wspaniałego samopoczucia !

wczoraj dowiedziałam się, że jestem w ciąży - mam mętlik w głowie :-?

moja starsza córka ma prawie 20 lat, a tu niemowlak będzie

mąż bardzo się cieszy, powiedział, żeby zaraz potem zrobić drugie -

żeby we dwójkę się lepiej chowały...

nie mogę się w ogóle skupić, mam tysiąc myśli na minutę...

Prima aprilis..... :wink:

• 2 weeks później...
monka

Niestety, nie czuję się najlepiej. Zresztą, to zależy od dnia. Ogólnie mdłości już minęły, choć wieczorami jeszcze czasem mnie zbiera. Jestem jednak bardzo osłabiona, szybko łapię zadyszkę, no i twardy brzuszek. Od 4 tygodni jestem na L4 i tak już zostanie do końca- to jednak ciąża wysokiego ryzyka.

A Ty jak się czujesz?

Jak się czuję? :roll: ogólnie dobrze, chociaż mam już dość ciągłego zmęczenia i mdłości. Do tego dochodzi duża nadwrażliwość na zapachy, mam spory problem z ugotowaniem czegokolwiek a potem ze zjedzeniem tego, no chyba są to naleśniki czy kopytka w których wcześniej nie gustowałam :roll: strasznie mi się zmienił gust kulinarny :wink: U lekarza byłam, badania porobiłam łącznie z prenatalnymi, wszystko jest ok, maluszek rośnie i ma parametry zgodne ze swoim wiekiem :lol:

Tabalugo trzymam kciuki za Ciebie i maluszki! Oszczędzaj się a pewnie wszystko bedzie dobrze! Daj znać co u Ciebie.

Pozdrawiam wszystkie starsze ciężaróweczki :lol:

i ja dorzuce moje trzy grosze... mialam 25 lat kiedy urodzilam corke, bylam na 5-tym roku studiow z rozpoczeta praca mgr, maz rok po studiach, ciaza nieplanowana, pracowalam przez cala ciaze, ale i tak z finansami bylo krucho a kiedy sie mala urodzila nagle wszystko zmienilo sie na lepsze - lepsza praca, dom, sukcesy zawodowe i kupa radosci, ktora jest bezcenna! marze o drugim dziecku.

A co do wieku - mieszkam w kraju, gdzie srednia wieku panien mlodych to 33 lata, 1 dziecko rodzi sie w wieku 35 lat, a potem kolejne 2, 3 co dwa lata. Kraj, ktory nie musi sie martwic o tzw wymiane pokoleniowa bo dzietnosc jest na poziomie 2.8 (w Polsce >1) i ma najmlodsze spoleczenstwo w Europie - 56% populacji ma 25 lat i mniej! Rodzina wielodzietna w polskim znaczeniu z 3-4 dzieci tutaj jest norma, i funkcjonuje normalnie nie rezygnujac przy tym z wakacji zagranicznych, wiekszego domu czy dwoch samochodow.

Moja corka jest jedna z niewielu jedynaczek w klasie!

• 3 weeks później...

mam 40 lat :evil: , starszy syn 16, młodszy 8

czasem chciałabym ejszcze jedno ale... już za stara jestem

zwłaszcza że maż jest ode mnie starszy o 12 lat więc on już dziadek bardziej a nie ojciec

pozaostało tylko czekać na wnuki

mam nadzieję tylko że nie przyjdą zbyt szybko, np po tych wakacjach :-?

• 3 weeks później...
Kilka lat temu zarzekałam się (też na forum) że ABSOLUTNIE i POD ŻADNYM POZOREM nie będę i nie chcę mieć dzieci. Że to są wrzeszczące bachory, że w ogóle nie ma na nie miejsca w moim życiu, bo praca, bo coś tam. bla bla bla...

A teraz mam dwójkę. Po prostu przychodzi taki moment, że człowiek stwierdza, że bez sensu jest takie życie z dnia na dzień, od przypadku do przypadku, od weekendu do weekendu, kiedy na nic nie czekamy, kiedy stoimy w miejscu. I że dom jakiś cichy i pusty i tak czasem smutno jeść sobotnie śniadanie we dwójkę... I nie ma to nic wspólnego z instynktem macierzyńskim (to jakaś książkowa bzdura jest!!!).

I niech żałują ci, co nie wiedzą, jak to jest znaleźć nad ranem małą, cieplutką stópkę na swojej twarzy :-) I budzić się w niedzielę rano o 6 w łóżku pełnym dzieci. I lepić pierwszy raz z dzieckiem bałwana 8)

wypisz-wymaluj JA :) /no, moze bez 2 a z 1. NA RAZIE/