efilo 03.10.2007 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Podobno gdzieś na forum była dyskusja o tym, ale przeszukałąm wszystkie wątki o gwc z jamnikiem włącznie i niestety nie znalazłam Mamy zagwostkę. W projekcie mieliśmy założonego 'węża' rurowego naokoło domu. Gościu od gwc przekonał nas na tichelmana pod budynkiem, bo stwierdził że będzie wydajniejszy, gdyż: w zimę mróz będzie miał utrudniony dostęp, w lato ziemia nie będzie się nagrzewać. Zabrzmiało logicznie więc się zgodziliśmy. Teraz na forum przeczytałam coś takiego: gwc pod chudziakiem to nie jest dobry pomysł bo zimą wychładzamy grunt który w założeniach przy obliczniu np grubości izolacji pod wylewka ma ok 8 st C. Robiąc gwc pod posadzka należałoby więc ocieplic posadzki lepiej niz ściany zewnętrzne To również zabrzmiało logicznie Zaczęłam grzebać i poczytałam wypowiedzi Adama, o tym że najlepiej jak jest glina (my taką mamy na działce), a najgorzej jak piach. Wszystko świetnie tylko że przecież spod domu cała glina została wybrana i zastapi ją właśnie piasek. Mam kompletny mętlik. Czy ktoś coś doradzi? Tylko błagam - nie piszcie o żadnych glikolach - od tego jest wątek dla entuzjastów . Pytam o gwc rurowe. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/88389-gwc-rurowy-gdzie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 03.10.2007 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 miałem podobny dylemat jedyny słuszny argument jaki usłyszałem to jezeli zbuduję GWC pod domem to będzie go trudniej naprawić. U mnie GWC powstał na etapie fundamentów pod domem i uważam że to dobre rozwiązanie lub tak samo dobre jak wokół domu. Gdybyś miała wysoki poziom wód gruntowych wtedy sytuacja się zmniea ponieważ można wykorzystać to do GWC Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/88389-gwc-rurowy-gdzie/#findComment-2032006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 03.10.2007 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Podobno gdzieś na forum była dyskusja o tym, ale przeszukałąm wszystkie wątki o gwc z jamnikiem włącznie i niestety nie znalazłam Mamy zagwostkę. W projekcie mieliśmy założonego 'węża' rurowego naokoło domu. Gościu od gwc przekonał nas na tichelmana pod budynkiem, bo stwierdził że będzie wydajniejszy, gdyż: w zimę mróz będzie miał utrudniony dostęp, w lato ziemia nie będzie się nagrzewać. Zabrzmiało logicznie więc się zgodziliśmy. A projekt zakładał jaką głębokość położenia rur ? Bo jak ze 2m ppt to nie ma mróz i słonko takiego wpływu. Inna sprawa, że ja mam gwc żwirowe pod domem (jeszcze stan surowy więc nie wiem jak ten egzemplarz działa ) ale chodziło również o oszczędności miejsca, kasy kosztem ciut gorszej sprawności (bo w końcu gwc ma właśnie korzystać z ciepła pochodzącego od słońca). Teraz na forum przeczytałam coś takiego: gwc pod chudziakiem to nie jest dobry pomysł bo zimą wychładzamy grunt który w założeniach przy obliczniu np grubości izolacji pod wylewka ma ok 8 st C. Robiąc gwc pod posadzka należałoby więc ocieplic posadzki lepiej niz ściany zewnętrzne To również zabrzmiało logicznie Bo jest logiczne ale zawsze zależy od założeń. Jeśli zakładasz poprawną budowę i eksploatację to teren się nie wyziębi aż tak, żeby to miało znaczenie. Rur nie dajesz bezpośrednio pod wylewką a dla pewności możesz dać ciut grubszą warstwę izolacji. Zaczęłam grzebać i poczytałam wypowiedzi Adama, o tym że najlepiej jak jest glina (my taką mamy na działce), a najgorzej jak piach. Wszystko świetnie tylko że przecież spod domu cała glina została wybrana i zastapi ją właśnie piasek. Mam kompletny mętlik. Czy ktoś coś doradzi? Tylko błagam - nie piszcie o żadnych glikolach - od tego jest wątek dla entuzjastów . Pytam o gwc rurowe. A co napisał Adam dokładnie o glinie i piasku, bo tam były rozpatrywane konkretne przypadki jak jest piasek i to suchy to kiepsko przekazuje temp. rurze, lepiej jak wilgoć i glina która ją utrzyma lub wysokie wody gruntowe ale wtedy może ... wodne gwc Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/88389-gwc-rurowy-gdzie/#findComment-2032036 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts