Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

badania gruntu

Wojtek33

Recommended Posts

Hey :)

W wiekszości projektów typowych, posadowienie budynku projektuje się w ten sposób, aby maksymalne obciążenie gruntu pod fundamentem (ławami, stopami) na poziomie posadowienia nie przekraczało 150kPa. Przyjmuje się także, że poziom wód gruntowych znajduje sie poniżej poziomu posadowienia budynku. Nie licząc dodatkowych nakładów na stal i m3 betonu (znaczne przewymiarowanie) jest to dość "bezpieczne" założenie. W praktyce jednak różnie bywa (zdażaja się grunty nienośne np. torfy). Badania geologiczne pozwalają ocenić nośność gruntu nie tylko na poziomie posadowienia, ale także i układ poszczególnych warstw gruntu pod projektowanymi fundamentami co ma szczególne znaczenie np: przy posadowieniu na skarpach. Nie bez znaczenia jest również poziom wód gruntowych, a w związku z czym przyjety sposób izolacji ścian fundamentowych. Choć w przypadku budynków jednorodzinnych nie praktykuje sie tego, gorąco zachecam do wykonania kilku odwiertów min. 4-5 (ilość zależy od bryły domu). Pieniądze nie są wielkie, a oszczędności wynikłe z ewentualnego przeprojektowania wielkości fundamentów znaczne :) (o bezpieczeństwie i spokojnej głowie nie wspomnę ;)). Oczywiście należy zaznaczyć, że w skrajnych przypadkach na podstawie badań gruntu może zajść potrzeba przeprojektowania samego sposobu posadowienia budynku np: pale, czy studnie.

Odwiert powinien być wykonany w pobliżu projektowanej lokalizacji budynku, czy też np: przydomowej oczyszczalni ścieków. Im bliżej się znajduje, tym analiza przydatności gruntu jest dokładniejsza...

Pozdrawiam :)

Ja zrobiłam badania i jestem bardzo zadowolona. Też kupiłam projekt gotowy. Po zrobiemiu badań okazało się, że powinnam poszerzyć ławy z 50 do 60cm. Przy okazji okazało się, że warstwa humusu jest dosyć gruba: 40cm, a woda jest około 1m poniżej powierzchni. Dzięki temu nie mogę spokojnie planować budowę i wykluczyć część niespodzianek.

Jeśli mogę doradzić: zrób badania, choćby z ciekawości "na czym stoi" Twój dom.

Badania zrobione przed rozpoczęciem budowy wykorzystałem już kilka razy (m.in. przy podejmowaniu decyzji o oczyszczalni, drenażu opaskowym, gruntowym wymienniku ciepła, nie mówiąc o konstrukcji fundamentów, które w moim przypadku mogły być mniej masywne).

Pozdrowienia,

WTL

• 1 year później...

Wojtek33 - podam Ci na moim przykładzie, dlaczego warto zrobić badanie gruntu - ja tego nie zrobiłem.

Mój konstruktor nie mając wiedzy na jakim gruncie stawia dom, musiał wzią ć pod uwagę najgorszy scenariusz. Zrobił mi bardzo szerokie ławy (80-100cm). Normalnie robi się do 60cm - tak, aby dom stał stabilnie. Wykonane zostały wykopy i okazało się że ziemia pod warstwą humusu jest pasek i bardzo mało gliny-teren suchy.

Za badania gruntu zapłaciłbym ok 700 zł a za beton (33m3!) nadpłaciłem ok 2000 zł w stosunku do tego, ile bym zapłacił robiąc badania. Rachunek jest prosty. Warto zrobić te badania.

Ja tez zrobilam badania. Grunt jest OK. Konstruktor wlasnie sprwadza czy mozna odchudzic fundamenty. Nawet jesli nie, to wiem na czym bedzie stal dom. Badania najlepiej robic wczesna wiosna, gdy poziom wód gruntowych jest najwyzszy, ale inne pory roku tez moga byc.

Koszt 450zl - trzy odwierty

badania wykonane w suchych porach roku mogą być bardzo mylace - u mnie woda była od 70 cm do 130 zm w kwietniu, a teraz ponoć na 3 metrach nic nie ma

gdyby odwiert był teraz to wyciągnęlibyśmy mylne wnioski, bo jest bardzo sucho

Wlasciwie to odwierty nalezaloby wykonac dwa razy: w porze ich najwyzszych stanow i stanow najnizszych zeby wiedziec jak zachowujr sie woda w gtuncie pod naszym przyszlym domem. Natomiast ograniczxajac koszty to lepiej zrobic je wczesna wiosna tedy poznamy ich najwyzszyi jednoczesnie najgrozniejszy poziom

Zrobiłam takie badania i nie żałuję. Kosztowało mnie to 600zł ale dowiedziałam się że mam nieciekawy grunt i musiałam trochę poszerzyć ławy. dzieki temu mam zamiar spać spokojniej. Niedawno zaczęłam załtwiać pozwolenie wodno-prawne na staw obok domu i okazało się że wyniki tych badań są niezbędne do uzyskania tego pozwolenia. Wiec korzyść podwójna.

Ja tez zrobilam badania. Grunt jest OK. Konstruktor wlasnie sprwadza czy mozna odchudzic fundamenty. Nawet jesli nie, to wiem na czym bedzie stal dom. Badania najlepiej robic wczesna wiosna, gdy poziom wód gruntowych jest najwyzszy, ale inne pory roku tez moga byc.

Koszt 450zl - trzy odwierty

badania wykonane w suchych porach roku mogą być bardzo mylace - u mnie woda była od 70 cm do 130 zm w kwietniu, a teraz ponoć na 3 metrach nic nie ma

gdyby odwiert był teraz to wyciągnęlibyśmy mylne wnioski, bo jest bardzo sucho

no to wygląda że w ostatnią sobotę zrobili mi b. mylące badania bo teraz jest sucho :(

woda wyszła na 2m

wyszło trochę torfów które trzeba wybrać

3 odwierty za 550zł