Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 357
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Na początku nic nie chciałem zmieniać, pomijając zmianę betonu komórkowego na ceramikę. Ale stwierdziłem, że łazienka na piętrze jest trochę mała i zmieniłem strych na łazienkę, a łazienkę na pralnię. Dwa dni temu stwierdziłem, że zmienię wykusz w łazience (org. strych) na okna połaciowe. Tylko jeszcze nie podjąłem decyzji czy 2, czy 3 i jak ustawione(w jutro wrzucę wizualizację). No i zmieniam drzwi z otwieranych na przesuwne w spiżarni .

pozdrawiam

ROJTER

• 2 weeks później...

Witam.

Ja zaczynam budowę "Gracjana" . Mam już pozwolenie na budowę. Moje zmiany to:

1. Zmiana lukarny na okna połaciowe.

2. Wyrzucam balkon od strony ogrodu.

3. Wydłużam balkon od strony wejścia o ok.40cm. (Mam widok na Wisłę)

4. Fundament słupa pod podcieniem spinam ławą z resztą fundamentów.

5. Zmieniam konstrukcję ścian na bk24+st14.

Inne zmiany może będą w trakcie budowy

Pozdrawiam

Mariusz

Witam,

Właśnie rozpoczynam budowę Gracjana. Mam już wykopane fundamenty.

Powiększyłam garaż o drugie stanowisko i zastanawiam się czy w pomieszczeniu nad garażem, które jest teraz dość duże zrobić okna połaciowe czy lukarnę?

Pozdrawiam wszystkich budujących

Ania

Witam,

Mi osobiście najbardziej podoba się pierwszy wariant. Ja mam garaż dłuższy i chyba zrobię dach ścięty równolegle do dachu domu i dwa okna połaciowe. Wtedy część garażowa optycznie jest mniejsza.

Pozdrawiam

Ania

Mi podoba się bardziej wariant 1.

Jeśli wybierzecie wariant 2 lub 3, to zwróćcie uwagę na odległości między oknami. Najlepiej dobrać takie żeby nie trzeba było docinać dachówek. Widziałem docinanae dachówki i to brzydko wygląda.

Pozdrawiam.

Mariusz

• 3 weeks później...

Witaj Mariusz33. :D

Jesteśmy też z Tczewa i budujemy starszego brata Gracjana - HERMESA z pracowni DOMENA.

Osobiście projekt Gracjana bardzo mi się podoba. Kiedy zdecydowaliśmy się na budowę Hermesa i zakupiliśmy już projekt, pracownia wypuściła na rynek Gracjana i przez moment żałowałam. Choć projekty są bardzo podobne i z zewnątrz i wewnątrz. Gracjan jest większy.

Jesteśmy na etapie zalania stropu. W przyszłym tygodniu ruszamy w górę.

My budujemy się na Rokitkach. Może będziemy sąsiadami.

Chętnie poznamy kogoś, kto tak blisko buduje podobny dom.

Napisz, gdzie się budujesz.

Pozdrowienia Monika i Piotr

W Bałdowie, bywam dość często bo mam rodzinę w samej wsi. Dojeżdżając od strony Tczewa do Bałdowa, buduje się kilka domów na przeciwko SOKPOLU, ale nad Wisłą, to nie wiem gdzie? Słyszałam o powstającym osiedlu domków na Knybawie, czy to może tam? Nigdy jeszcze tam nie byłam i nie za bardzo wiem, jak dojechać. Może namówię dziś męża i wybierzemy się na wycieczkę w tamte strony. Z tego co widzę chyba mocno zajęci jesteście budową, bo rzadko bywacie na forum. My jesteśmy na budowie praktycznie cały czas. Na Rokitkach powstaje osiedle Leśna Polana i my budujemy pierwszy dom po prawej stronie.

U nas mija trzeci tydzień od zalania stropu. W tym tygodniu ekipa ma dalej ruszyć, ale kto ich tam wie. Moja ekipa budowlana na tym samym osiedlu stawia jeszcze jeden dom i wszystko zależy od tego, kiedy zaleją mojemu sąsiadowi stop, wtedy przyjdą do nas.

My praktycznie budujemy HERMESA bez zmian. Zagospodarowaliśmy pomieszczenie nad garażem na pokój, bo wg projektu to było pomieszczenie stryszek z drewnianym stropem i małym wykuszem w dachu. Zmieniliśmy na strop lany z betonyui okno frontowe. Poza tym żadnych zmian, tak jak w projekcie.

Jeśli będziemy mieli szczęście, może dziś spotkamy was na działce.

Pozdrowienia. Monika i Piotr

Byliśmy w niedzielę na Knybawie. Chyba widzieliśmy fundamenty Gracjana. Fajne osiedle, o istnieniu którego nigdy wcześniej nie wiedziałam. Teraz jak już wyszliście z ziemi, to każdego dnia będzie coś widać. U nas w czwartek mają ruszyć dalej w górę, ale wszystko zależy od tego czy naszemu sąsiadowi zaleją strop, bo ta sama ekipa buduje mu dom. Potem tylko więźba i budynek zacznie przypominać HERMESA. Zapraszamy. Osiedle Leśna Polana. Wjazd jak do OKLANDU, za mechanikiem U DOMINIKA i jakieś 200 metrów w las i pierwszy dom po prawej stronie. Monika i Piotr

• 1 month później...
Witam,

Właśnie rozpoczynam budowę Gracjana. Mam już wykopane fundamenty.

Powiększyłam garaż o drugie stanowisko i zastanawiam się czy w pomieszczeniu nad garażem, które jest teraz dość duże zrobić okna połaciowe czy lukarnę?

Pozdrawiam wszystkich budujących

Ania

[list]

Aniu my też jesteśmy z Radomia. Obecnie czekamy na warunki zabudowy i przymierzamy się do projektu Gracjan. Jeśteśmy ciekawi czy ralizacja proiektu spełniła twoje oczekiwania. Cz była by możliwiśc obejrzenia Gracjana na zdjęciach lub w rzeczywistości, na czym nam bardzo zależy. Pomogłoby to nam podjąć ostateczną decyzję. 
Pozdrawiamy Aneta i Marcin z Radomia[/list]

• 3 weeks później...

Witam

Kupiłem właśnie projekt Gracjana 2 (dwustanowiskowy garaż). Budowę pewnie rozpocznę dopiero na wiosnę, bo teraz czekam na warunki z energetyki i zaczynam adaptację projektu. Chętnie zobaczyłbym jakieś zdjęcia z budowy. Interesują mnie koszty jakie wg trzeba będzie ponieśc, aby zamieszkać w takim domu. Rozmawiałem z kilkoma ekipami i rozbieżności są naprawdę duże. Będę wdzięczny za wszelkie informacje.

Pozdrawiam

Majcher

• 2 weeks później...

Witam!

jestem na etapie czekania na warunki zabudowy działki i cały czas zastanawiamy się nad wyborem projektu. Na dobrą sprawę stanęło nad wyborem HERMES albo GRACJAN. Początkowo wybór padł na GRACJANA ale z podwójnym garażem dom będzie miał ponad 200 m i zastanawiam się nad kosztami- w szczególności dachu (chcieliśmy dom do 150 m), czy ktoś miał podobny problem?

Witam

Kupiłem właśnie projekt Gracjana 2 (dwustanowiskowy garaż). Budowę pewnie rozpocznę dopiero na wiosnę, bo teraz czekam na warunki z energetyki i zaczynam adaptację projektu. Chętnie zobaczyłbym jakieś zdjęcia z budowy. Interesują mnie koszty jakie wg trzeba będzie ponieśc, aby zamieszkać w takim domu. Rozmawiałem z kilkoma ekipami i rozbieżności są naprawdę duże. Będę wdzięczny za wszelkie informacje.

Pozdrawiam

Majcher

Witam

Wg mnie abyś mógł zamieszkać w domu musisz się liczyć z kosztami ok 400tys. zł. To jest średnia niższa wartość. Wszystko zależy od tego jakie użyjesz materiały, te istotniejsze to: dachówki, stolarka (wszytkie drzwi i okna), sposób i system ogrzewania (i/lub rekuperacja), podłogi, i oczywiście wyposażenie.

Pozdrawiam

Mariusz

• 4 weeks później...