Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 357
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam. Co prawda jeszcze nie buduję Gracjana, ale mam już projekt, który przeanalizowaliśmy z architektem adaptującym i on twierdzi że to dobry projekt(chociaż mógłby nas namawiać na zamówienie projektu u siebie): dom jest funkcjonalny, pomieszczenia są dobrze rozplanowane, odpowiedniej wielkości, schody odpowiednio szerokie i w ogóle dom jest ładny (a nie był to pierwszy projekt który oglądaliśmy). Planujemy budowe na wiosne i też w okolicach Wrocławia. W samym projekcie chcę zrobić kosmetyczne zmiany w rozkładzie pomieszczeń, a poza tym jestem pełna optymizmu. Pozdrowienia

• 2 weeks później...

Witam,

ja też kupiłem gracjana 2. zastanawiam sie nad zmianami jakie trzeba dokonać. na razie lista wygląda następująco:

- zamiana 2 okien w salonie na jedno szerokie

- strych przerobiony zostanie na sypialnię

- zamiana lukarn nad garażem na 3 okna połaciowe

- podniesienie ściany kolankowej

- usunięcie przejścia do garażu (to pomyśł mojej żony) ;-(

- chcę coś zrobić ze schodami, generalnie 19x26 to prawie drabina

- usunięcie drzwi w garażu (tylnych)

- usuniecie spiżarni, uzyskana przestrzeń podzielona na pół miedzy kuchnią a wiatrołapem

- zmiana komina na system kominkowy schiedla

- ściany 2W: leier 30 + wełna

zastanawiam się nad:

- poszerzeniem bramy garażowej do ~4,8 m

- zmianami w łazience aby zmieściła się kabina prysznicowa (lub wanna z zabudowaną kabiną) - strasznie mała ta łazienka i nie bardzo da się powiększyć...

- i wreszcie to co spądza mi sen z powiek: 2 schodki aby wejść do kibelka na dole - muszę to jakoś wywalić ale chyba to nie takie proste... ;-(

Gdyby jakiś Forumowicz chciał się pochwalić swoim gracjanem i pozwolił mi go obejrzeć od środka byłbym bardzo wdzięczny... (najchętniej z okolic Warszawy ew. w promieniu kilkuset kilometrów ;-)

--

piotr

Witam.Widze że temat troszke upadł-może go rozruszamy troszke ;-).Ja już zamówiłem projekcik Gracjan lustrzane odbicie z podwójnym garażem.Zamierzam wprowadzić w nim pare zmian na dole ale o tym napisze jak już będe miał w ręku Gracjanka i skonsultuje z architektem z którym jestem wstępnie umówiony pood koniec przyszłego tygodnia..Piszczie na jakich jesteście etapach,co zmienialiście w projektach,wklejajcie zdjęcia przeżywajmy razem nasze powodzenia i niepowodzenia których niech będize jak najmniej. :) Pozdrawiam.

Ja też czekam na adaptację i pozwolenia. Przewidywane zmiany w projekcie to:

- adaptacja strychu na pokój i dodatkowe 2 okna dachowe na ścianie przeciwległej do lukarny

- adaptacja sypialni nr 4 i garderoby na łazienkę z pralnią

- likwidacja spiżarni (i ta spiżarnia mała i kuchnia, więc woę chociaż kuchnie powiększyć)

Tak że zmiany dośc kosmetyczne, a reszta wyjdzie póżniej.

Witamy,

Jesteśmy też posiadaczami projektu Gracjan 2. Budowę zaczynamy na wiosnę.

Jest to nowy projekt dlatego tak mało osób jest w trakcie budowy.Nasze zmiany to :

1. Likwidacja spiżarni;

2. Likwidacja 2 okien w garażu;

3. Zmiana schodów żelbetonowych na drewniane.

Myślę że w trakcie budowy jakieś zmiany się jeszcze pojawią.

Pozdrawiamy :)

Witam wszystkich Gracjanów,

Posiadam wszystkie zezwolenia, na wiosnę ruszam z budową.

Moje zmiany w projekcie to :

- piwnica pod garażem (pokojem),

- w miejscu garażu powstanie pokój,pomieszczenie gospodarcze i schody do piwnicy, gdzie będzie kotłownia i spizarnia,

- powiększamy łazienkę na dole, kosztem kawałka garażu (pokoju),

- likwidacja spiżarni,

Inne zmiany wyjdą na etapie budowy,

pozdrawiam wszystkich budujących Gracjana i zachęcam do wymiany doświadczeń.

Mariusz

• 3 weeks później...
Mam propozycję do sympatyków Gracjana

Czy możemy sie umówić że nasze wpisy bedziemy umieszczać w jednym wątku. mam wrażenie że powstało ich już zbyt dużo na temam tego projektu i ciężko się znależć.

Witam jakubek8.

Powiedz na jakim jesteście etapie z budową gracjana?

Interesuje mnie ten projekt ale nie ukrywam, że chciałbym go najpierw zobaczyć w realu.

Wysłany: Nie, 3 Luty 2008 00:46 Temat postu: Re: Gracjan

--------------------------------------------------------------------------------

Witam jakubek8.

Powiedz na jakim jesteście etapie z budową gracjana?

Interesuje mnie ten projekt ale nie ukrywam, że chciałbym go najpierw zobaczyć w realu. Moja budowa jest w tej chwili tylko i wyłącznie na etapie paierków i nigdy w żadnym moim wpisie nie robiłam złudzen że jest inaczej. Niestety realu także u nikogo nie widziałam, jedynie wyobrażnia mówi mi, że dom będzie ładny. Widze też troche mankamenów, jak mała kuchnia, wiatrołap, zejście do łazienki na parterze po dwóch stopniach. Ale żaden projekt gotowy nie jest idealny.

• 2 weeks później...
Witam. Co prawda jeszcze nie buduję Gracjana, ale mam już projekt, który przeanalizowaliśmy z architektem adaptującym i on twierdzi że to dobry projekt(chociaż mógłby nas namawiać na zamówienie projektu u siebie): dom jest funkcjonalny, pomieszczenia są dobrze rozplanowane, odpowiedniej wielkości, schody odpowiednio szerokie i w ogóle dom jest ładny (a nie był to pierwszy projekt który oglądaliśmy). Planujemy budowe na wiosne i też w okolicach Wrocławia. W samym projekcie chcę zrobić kosmetyczne zmiany w rozkładzie pomieszczeń, a poza tym jestem pełna optymizmu. Pozdrowienia

Macie może wycenę tego domu?

Ile planujecie wydać na stan surowy lub deweloperski Gracjana?