Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ścianę kolankową chcę podnieść o 1 bloczek, ale to dopiero w planach. Natomiast dopiero teraz zorientowaliśmy sie że okna w kuchni i gabinecie sa bardzo nisko osadzone- 80 cm od wylewki do parapetu. Dać ich wyżej nie można, bo zaraz nad nimi jest balkon. Można je tylko albo skrócić, ale wtedy bedą szersze niż wyzsze, albo zostawić jak jest. Tylko jak wcisnąć pod takie okno blat kuchenny, który zwykle ma ok. 85 cm wysokości. Jak sobie z tym poradziliście?

• Odpowiedzi 357
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam pytanko.

Na jaka wysokosc ciagniecie scianke kolankowa? Ja wymurowalem na 5 pustaków + 6 wieniec co w sumie na gotowo daje jakies 95 cm od środka (wylewka ok 10 cm i dość gruby styropianowy strop). Nie wiem czy za bardzo nie poszedlem po bandzie ale trudno jest co kolwiek powiedziec dopoki nie ma jeszcze dachu.

Pozdrawiam

Witam

Ja mam 3 pustaki ceramiczne + wieniec. Podnosząc ściankę, pamiętałeś o przedłużeniu krokwi ?

Pozdrawiam

ROJTER

Podnosząc ściankę, pamiętałeś o przedłużeniu krokwi ?

Dobre pytanie!

Generalnie mialem peszerzać garaż i w związku z tym dałem jakiś naddatek + zapas. Z pomysłu nic nie wyszło więc na garażu powinno być ok jeśli chodzi o długość krokwi. Nad domem natomiast mam tylko zapas okolo 30-50 cm na każdej krokwi, i tu sie trochę obawiam ale bądźmy dobrej myśli.

Wnioskuję że Ty też podniosłeś się o jednego pustaka jeśli się nie mylę. Można wiedzieć jaki naddatek dałeś na krokwi no i czy krokwie łączyłeś tak jak w projekcie przez deskę kalenicową czy starym sposobem "na zastrzał"? Ja nastawiałem sie że będę łączył na zastrzał i w zwiąku z tym również dodałem coś na długości ale w ostateczności można by powrócić do deski kalenicowej gdyby krokwie okazały się zbyt krótkie i w ten sposób uzyskał bym kolejne 14 cm.

Dzięki za sugestie

Pozdrawiam

Witam

O ile pamiętam dodałem po 1m (sprawdzę to jeszcze).

Co do krokwi to chyba to jest metodą na zastrzał ;)

Moi górale byli zdziwieni "kabanosem", który miał iść w kalenicy, na początku mieli go wstawić, ale ostatecznie nie dali.

Jak będziesz miał za krótkie krokwie, to zawsze możesz je przedłużyć ;) U kumpla obok na budowie, ekipa przywiała krokwie, odrobinę za krótko i musieli dodawać jakieś 0,5m na każdej krokwi.

Pozdrawiam

ROJTER

Witam serdecznie,

Po raz pierwszy na forum... :)

My własnie jesteśmy w trakcie budowy Gracjana. Mamy już parter i płyte, niedługo góra się bedzie budować... Obiecuję w niedługim czasie umieścić zdjęcia z wnętrz parteru.

Generalnie bardzo mało zmieniałam w projekcie. Jeżeli chodzi o ściany nośne - to nic. Ściana garażu, na której w projekcie nie ma okien, u mnie bedzie miec 3 - 2 na dole w garażu i 1 na piętrze, na strychu nad garażem.

Schody są zmienione - zlikwidowane skośne stopnie - dla wygody chodzenia. Nie mam jeszcze działówek na dole, ale wiem, że spiżarni przy kuchni nie będzie. Będzie w to miejsce szafa wnękowa w wiatrołapie. Ponieważ zmieniałam schody to mam teraz "troszke" więcej mniejsca pod nimi, tam bedzie spiżarenka.

Jeszcze jedna rzecz która jest inna niż w projekcie to dodatkowa wentylacja nad kuchenką, ktorej wydawało mi się, że będzie brakować...

Jeżeli ktokolwiek ma jakieś pytania... proszę bardzo, chętnie odpowiem :D

Pozdrawiam

Viola

Witam serdecznie,

Po raz pierwszy na forum... :)

My własnie jesteśmy w trakcie budowy Gracjana. Mamy już parter i płyte, niedługo góra się bedzie budować... Obiecuję w niedługim czasie umieścić zdjęcia z wnętrz parteru.

Generalnie bardzo mało zmieniałam w projekcie. Jeżeli chodzi o ściany nośne - to nic. Ściana garażu, na której w projekcie nie ma okien, u mnie bedzie miec 3 - 2 na dole w garażu i 1 na piętrze, na strychu nad garażem.

Schody są zmienione - zlikwidowane skośne stopnie - dla wygody chodzenia. Nie mam jeszcze działówek na dole, ale wiem, że spiżarni przy kuchni nie będzie. Będzie w to miejsce szafa wnękowa w wiatrołapie. Ponieważ zmieniałam schody to mam teraz "troszke" więcej mniejsca pod nimi, tam bedzie spiżarenka.

Jeszcze jedna rzecz która jest inna niż w projekcie to dodatkowa wentylacja nad kuchenką, ktorej wydawało mi się, że będzie brakować...

Jeżeli ktokolwiek ma jakieś pytania... proszę bardzo, chętnie odpowiem :D

Pozdrawiam

Viola

Witam wszystkich !!!! od wczoraj jestem szczesliwym posiadaczem projektu GRACJAN!!! budowe chce zaczac jak wszystko pojdzie po mojej mysli w przyszlym roku i bardzo sie ciesze ze jest juz wielu posiadaczy gracjana ktorzy sluza rada i pomoca!!! ROJTER gratuluje !!! domek wyglada naprawde super

czytam tez ze wiekszosc z was likwiduje spizarke i teraz tak sie zastanawiam ze chyba tez z niej zrezygnuje na rzecz polki w wiatrolapie

mam pytanko zastanawiam sie czy jak chce kryc dach dachowka ceramiczna to musze to zglosic na poczatku budowy (zeby pozniej sciany nie pekaly bo to wielki ciezar ) czy jakosc wzmacnia sie sciany czy tylko jest wzmocniona wiezba??

Witam

A projekt czytałeś czy przeglądałeś ?

[...]

Punkt 2.3.3 Dach i obróbki blacharskie

Pokrycie dachowe z dachówki cementowej zakładkowej mocowanej do łat sosnowych.

[...]

Jak widać w projekcie cała konstrukcja domu i więźba została zaprojektowana uwzględniając dach z dachówki ceramicznej.

Pozdrawiam

ROJTER

Witam

Mam pytanie do Rojtera- ile długości ma wnęka w kuchni na lodówkę i kuchenkę, a ile zostało na wnęke w wiatrołapie. Planuje u siebie podobny podział pomieszczeń, ale nie wiem czy lodówka może być koło piekarnika, a na dłuższy ciąg chyba nie ma miejsca.

I mam jeszcze pytanie, które zadawałam w innym miejscu forum- czy podnosicie okno w kuchni- ma tylko 80 cm od wylewki do parapetu, więc blat kuchenny juz sie nie zmieści.

Witam

Wnęka w wiatrołapie ma 84cm, a w kuchni 164cm. Pustaki są o grubości 8cm.

Co do lodówki przy piekarniku, pytałem sie w Saturnie i powiedzieli, że bez przeszkód można tak ustawiać sprzęt. Zresztą jak popatrzysz na aranżacje wnętrz, to widać jak w taki wnękach stoją lodówki obok piekarników

Pozdrawiam

ROJTER

guli2004 ja dopiero teraz zauważyłam, że ty z Rzeszowa jesteś , może chciałbyś zobaczyć Gracjana na żywo? - to znaczy to co jest w tej chwili, czyli parter i plyta. Chętnie pokażę - do mnie z Rzeszowa bardzo blisko.

witam

bardzo chciałbym zobaczyć domek na żywo

mam iść niestety do szpitala i będę na chodzie gdzieś za dwa tygodnie

bardzo mnie ciekawi czy w pokoju na dole będę mógł mieć sypialnię

wielkości kuchni i przejścia do salonu też

ja w tej chwili mieszkam w Krzemienicy koło Łańcuta a nowy dom będzie w Rzeszowie

pozdrawiam

Waldek

bardzo chciałbym zobaczyć domek na żywo

mam iść niestety do szpitala i będę na chodzie gdzieś za dwa tygodnie

zobacz wiadomość na priv

bardzo mnie ciekawi czy w pokoju na dole będę mógł mieć sypialnię

wielkości kuchni i przejścia do salonu też

Jeżeli chodzi o pokój na dole, to według mnie na sypialnie troszkę mały. Popróbuj sobie aranżację wnętrz w jakimś programie do projektowania - ja używam bardzo prostego i darmowego power net+ - mam przynajmniej obraz "wielkości" pomieszczenia i co może się tam zmieścić. Ja w pokoju na dole planuję "serwerownię" czyli pokój z komputerem, do pracy... itp.

Jeżeli chodzi o wielkość kuchni to też, jak wyżej. Ja mam zrobioną wizualizacje "strategicznych" pomieszczeń - kuchnia, jadalnia, dolna i górna łazienka, salon - dużo to pomaga i można zobaczyć jak niektóre pomysły aranżacji wyglądają w realu.

Życzę zdrówka :)

Wnęka w wiatrołapie ma 84cm, a w kuchni 164cm. Pustaki są o grubości 8cm.

Co do lodówki przy piekarniku, pytałem sie w Saturnie i powiedzieli, że bez przeszkód można tak ustawiać sprzęt. Zresztą jak popatrzysz na aranżacje wnętrz, to widać jak w taki wnękach stoją lodówki obok piekarników

Dzięki za odpowiedż. Czy nie będę zbyt czepliwa, jeśli zapytam, jak doszedłeś do tych wymiarów, tzn czy są one na oko, czy też policzyłeś ile zajmuje zabudowa w kuchni? Dzięki

Jeżeli chodzi o pokój na dole, to według mnie na sypialnie troszkę mały. Poprubój sobie aranżację wnętrz w jakimś programie do projektowania - ja używam bardzo prostego i darmowego power net+ - mam przynajmniej obraz "wielkości" pomieszczenia i co może się tam zmieścić. Ja w pokoju na dole planuję "serwerownię" czyli pokój z komputerem, do pracy... itp.

Jeżeli chodzi o wielkość kuchni to też, jak wyżej. Ja mam zrobioną wizualizacje "strategicznych" pomieszczeń - kuchnia, jadalnia, dolna i górna łazienka, salon - dużo to pomaga i można zobaczyć jak niektóre pomysły aranżacji wyglądają w realu.

Czy możesz podać dokładny adres tej strony do tworzenia wizualizacji, może mogłabyś pochwalić sie swoimi? Pozdrawiam

Czy możesz podać dokładny adres tej strony do tworzenia wizualizacji

Poniżej link do strony z programem:

http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&id=1601&Power+NET++1.0.2.0

Aby korzystać z programu potrzebny jest dostęp do internetu. Na stronce można znaleźć też różne inne fajne programy do aranżacji.

Jeżeli chodzi o moje aranżacje to jestem właśnie w trakcie tworzenia swojej galerii, więc jak coś tam już będzie - a aranżacje będą na początku - to dam znać, a poniżej jeden widok, tak dla spróbowania.

Program jest bardzo ubogi, więc proszę o wyrozumiałość...

http://images30.fotosik.pl/248/ed14557bd3770eea.jpg

Tutaj fragment łazienki na dole. Program nie mam możliwości nakładania glazury na wszystkie elementy więc... :) proszę sobie wyobrazić :), że wszystkie widoczne przy zlewie elementy (jasny i ciemniejszy beż) są obłożone płytkami jak na ścianie - jasnym i ciemnym beżem. Reszta bedzie jutro na mojej powstającej właśnie galerii. Podeśle linki jak się z tym uporam.

Pozdrawiam