Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 357
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Owszem dużo, ale tyle się płaci. Jeszcze pytanie, czy to tylko cena roboty za fundamenty i mury czy z dachem. Nam murarz zawołał 45 tys., i jeszcze bonus za wylanie tarasu. Tyle że ekipa porządna, sprawdzona, robi bez żadnych poprawek. Pozdrawiam

O losie aż mi się włosy jeżą ja płacę 30 tys od prac ziemnych po deskowanie i papowanie dachu ekipa też sprawdzona jestem na etapie murowania szczytów Poza tym ktoś napisał że stan surowy otwarty to koszt rzędu 180000 nie wiem z jakich materiałów i jacy artyści te domy budują ja buduje z lejera 25 pw ,strop porotherm, bloczki betonowe certus i stan surowy otwarty wyniesie mnie max 130000zl Buduje w okolicy wołomina chętnie wymienię się uwagami.Pozdrawiam.

Owszem dużo, ale tyle się płaci. Jeszcze pytanie, czy to tylko cena roboty za fundamenty i mury czy z dachem. Nam murarz zawołał 45 tys., i jeszcze bonus za wylanie tarasu. Tyle że ekipa porządna, sprawdzona, robi bez żadnych poprawek. Pozdrawiam

O losie aż mi się włosy jeżą ja płacę 30 tys od prac ziemnych po deskowanie i papowanie dachu ekipa też sprawdzona jestem na etapie murowania szczytów Poza tym ktoś napisał że stan surowy otwarty to koszt rzędu 180000 nie wiem z jakich materiałów i jacy artyści te domy budują ja buduje z lejera 25 pw ,strop porotherm, bloczki betonowe certus i stan surowy otwarty wyniesie mnie max 130000zl Buduje w okolicy wołomina chętnie wymienię się uwagami.Pozdrawiam.

A ja buduję w okolicach Gdyni i stwierdzam że stan surowy otwarty wyniesie mnie 180000-200000

Materiały: Bloczki betonowe, Porotherm PW, kominy Schiedel, Strop Teriva + dwie płyty monolityczne tak jak w projekcie, dach na pełnym deskowaniu + dachówka ceramiczna.

jestem po wybudowaniu gracjana z podwójnym garażem, jestem na etapie wykańczania wnętrz, chętnie wyślę zdjęcia, koszty poszczególnych etapów, powiem na co zwrócić uwagę. pozdrawiam

Po 3 m-cach nareszcie dokonałam wyboru projektu Gracjan.

Uprzejmie proszę o przesłanie zdjęć z budowy Gracjana, informacji o dokonanych zmianach w projekcie oraz kosztach na maila: [email protected].

Z góry dziękuję i pozdrawiam :lol:

Witam wszystkich , jestem kolejnym zdecydowanym na zakup projektu Gracjan, ale budowę rozpoczynam dopiero w 2009 roku. Dowiedziałem się na forum bardzo wielu ciekawych informacji z budowy tego domu.

Proszę wszystkich o przesłanie zdjęć z realizacji budowy - byłbym bardzo wdzięczny- na adres [email protected]

Pozdrawiam serdecznie i dziękuję.

• 4 weeks później...

Witam.Co tak cichutko,nikt nie jest zadowolony z Gracjanka?

Jestem bardzo zainteresowana tym projektem,ale zaczynam sie obawiac ,ze cos z nim nie tak skoro wszyscy milcza :D Chcialabym zobaczyc zdjecia zwnetrz i ich rozklad ,jesli ktos z Was bedzie mogl mi je przeslac bede baardzo wdzieczna

Pozdrawiam

[email protected]

• 4 weeks później...

Witam!

Jestem z Wejherowa i mamy zamiar budować Gracjana. Czy byłaby możliwość zobaczyć "na żywo" Gracjana?

Chcielibyśmy z żoną mieć więcej niż wyobrażenie w wielkości wnętrza - szczególnie na piętrze.

Byłbym wdzięczny.

Z poważaniem

Piotr W.

[email protected]

jestem po wybudowaniu gracjana z podwójnym garażem, jestem na etapie wykańczania wnętrz, chętnie wyślę zdjęcia, koszty poszczególnych etapów, powiem na co zwrócić uwagę. pozdrawiam

chciałbym również otrzymac zdjęcia, koszty poszczególnych etapów i swoje uwagi ponieważ mam zamiar budować Gracjana

z góry dziekuje

pozdrawiam

mój mail: [email protected]

Witamy

Będziemy bardzo wdzięczni jeśli dostaniemy od Was zdjęcia a przede wszystkim zdjęcia środka Gracjana. Może ktoś ma już wybudowany dom wg tego projektu w okolicach szczecina? Bardzo byśmy chcieli zobaczyć jak wygląda w realu.

Podaję maila: [email protected]

Z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich gracjanowiczów

Koledzy i koleżanki mam kilka Pytań dotyczących wykańczania Gracjanka potrzebuje rozeznania jakiegokolwiek bo już ruszyłem z wykończeniówką.tj.Ile wam wyszło punktów jeżeli chodzi o elektrykę,ile metrów tynku wewnątrz ,ile punktów jeżeli chodzi ogólnie o hydraulika;ile metrów docieplenia poddasza (wełna +płyta) i ile metrów elwacji na zewnątrz.Chciałbym sobie zrobić wstępny kosztorys a fachowcy róznie te metry sobie obliczają.Pozdrawiam.

Witam wszystkich forumowiczów sympatyków Gracjana. To mój pierwszy post. Właśnie zamówiliśmy projekt Gracjan z garażem dwustanowiskowym i z niecierpliwością oczekujemy listonosza. Szukaliśmy z mężem projektu i przeszliśmy już przez setki, albo raczej tysiące różnych katalogów... no i w końcu ulga :) Gracjan spodobał nam się obojgu i naprawde szybko podjęlismy decyzję o jego kupnie.

Jak narazie planujemy zmienić kilka rzeczy:

-zaadaptować strych nad garażem na sypialnię z prywatną łazienką i garderobą (jak to jest w projekcie Hermes 3)

- odjąć część spiżarni i zrobić wnękę we wiatrołapie (albo nawet zlikwidować spiżarnię w kuchni i zrobić ją pod schodami)

- możliwe, że zrezygnujemy z balkonu z tyłu domu bo i tak zostaną dwa. W zasadzie nie są konieczne balkony w domku, ale przy wejściu przydaje sie balkon jako daszek nad drzwiami, a z boku domu też może zostać, bo jest umieszczony nad wykuszem.

- chcemy nieco podnieść ścianę kolankową (pewnie o jakieś 2 bloczki). Nie chcę, żeby dom stracił swój oryginalny kształt. Czytałam tutaj o przedłużeniu krokwi, i rzeczywiście stwierdzam, że to sprawi,że ta przestrzeń pomiędzy oknami na parterze a dachem ie będzie taka duża. Nieraz to bardzo dziwnie wygląda.

- zastanawialiśmy się też, czy nie wydłużyć salonu o jakieś 0.5 metra, no ale to pewnie wymagałoby dużych przeliczeń architekta. Zobaczymy.

No i te schody. Jak tu piszecie, są niewygodne bo 19 cm stopień. Jeszcze musimy sie ad tym zastanowić.

No więc czekam na projekt i z zaciekawieniem czytam tutejsze forum :)

Jak narazie planujemy zmienić kilka rzeczy:

-zaadaptować strych nad garażem na sypialnię z prywatną łazienką i garderobą (jak to jest w projekcie Hermes 3)

My myślimy podobnie pokój nad garażem jest bardzo ustawny i duźy w wersji jedno stanowiskowej pow. po podłodze wynosi 33m2 Dodaliśmy na przestrzał drugą lukarnę. Ewentualnie zrobimy duży salon łazienny albo poprostu otwartą przestrzeń jako salonik na półpiętrze :wink:

- odjąć część spiżarni i zrobić wnękę we wiatrołapie (albo nawet zlikwidować spiżarnię w kuchni i zrobić ją pod schodami)

My ze spiżarni zrezygnowaliśmy mając miejsce na szafę wnękową w wiatrołapie.

- chcemy nieco podnieść ścianę kolankową (pewnie o jakieś 2 bloczki). Nie chcę, żeby dom stracił swój oryginalny kształt. Czytałam tutaj o przedłużeniu krokwi, i rzeczywiście stwierdzam, że to sprawi,że ta przestrzeń pomiędzy oknami na parterze a dachem ie będzie taka duża. Nieraz to bardzo dziwnie wygląda.

W projekcie jest 1,5 pustaka + wieniec. Wydaje mi się, że strzałem w dziesiątkę jest 3 pustaki + wieniec - więcej bym nie zrobił. Wydłużyłem okap z 100cm na głównym budynku do 110 na garażu z 90 na 100 - wyszło jak widać wyżej.

- zastanawialiśmy się też, czy nie wydłużyć salonu o jakieś 0.5 metra, no ale to pewnie wymagałoby dużych przeliczeń architekta. Zobaczymy.

Strzał w dziesiątkę ja tego nie zrobiłem, gdybym jeszcze raz zaczynał napewno bym powiększył. Tylko wydłużyć możesz o wielokrotność 30cm więc proponuję 60cm jest to mała zmiana konstrukcyjna - 2 belki terivy więcej.

No i te schody. Jak tu piszecie, są niewygodne bo 19 cm stopień. Jeszcze musimy sie ad tym zastanowić.

Schody jak schody nam nie przeszkadzają :wink: