Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzięki za odzew. Wszelkie uwagi są dla mnie niezmiernie cenne. Nie znam się na budowie i wiem, że przede mną długa droga. Mam zamiar trochę poczytać, żeby potem coś nie coś wiedzieć jak się już wszystko zacznie.

Zastanawiam się, czy zmiany typu adaptacja strychu na sypialnię z łazienką i garderobą wymagają ingerencji architekta, czy jest to tez decyzja kierownika budowy? No i kiedy się te zmiany nanosi, czy trzeba od razu, zanim architekt w gminie naniesie projekt na działkę, czy tez można podczas budowy, w póżniejszym czasie?

Z góry dziękuję za wskazówki.

• Odpowiedzi 357
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam. My zrobiliśmy wykusz na całą ścianę w salonie. Zyskaliśmi dzięki temu około 5m. Ściana kolankowa na 4 pustaki. Naszym zdaniem dobrze to wygląda. Garaż poszerzyliśmy o 1m. Strych jest ogromny. Dla nas zbyt duży łazienkę. :)

Do lukaasz71 lub innej osoby, która otrzymała kosztorys Gracjana z podwójnym garażem.

Jeśli to nie problem, prosimy o przesłanie kosztorysu na adres [email protected]

Będzie bardzo pomocny :)

Z góry dziękujemy i pozdrawiamy wszystkich budujących...

i nie tylko

Moi drodzy sympatycy Gracjana. Poważnie zastanawiam się z mężem nad zakupem tego projektu. Inwestycja ma być wcielana w życie na Podkarpaciu (okolice Rzeszowa). Stąd moje pytanie - czy ktoś z tego pięknego regionu kraju mógłby nam pokazać ten projekt w tzw. realu????

Bardzo ładny kolor dachu w Waszym domku Ł&L. Czy to jet dokładnie taki jak w projekcie? Domek rośnie aż miło popatrzeć.

My mamy już nasz projekt Gracjan 2 prawie od tygodnia. Jak na razie zleciłam wykonanie mapy do celów projektowych i czekać będę jeszcze przynajmniej 2 tygodnie.

Zastanawiam się, czy i kiedy będę musiała wynająć architekta do adaptacji strychu na sypialnię z garderobą i łazienką.

Czy porotherm w sumie wychodzi dużo drożej od gazobetonu?

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
- okna w salonie powiększamy z 150x150 na 150x200

Dopiero teraz dopatrzyłam się tej zmiany wymiaru okien w salonie. Ja tez o tym myślałam, tylko zastanawiam się, czy zrobić je do samej podłogi, czy nie. Te 15X200 nie dochodzą chyba do podłogi prawda?

Takie duże okna będą sprawiały,że salon wyda się być większym, no i będzie jeszcze ładny widok na ogród.

Jeszcze pomyślałam żeby zrobić okno dachowe w sypialni nad kuchnią. U nas ta sypialnia ma okna wychodzące na wschód i myślę, że okno dachowe na południe dostarczyłoby światło słoneczne praktycznie przez cały dzień. Czy do wykonania takiego okna potrzebna jest dodatkowa zgoda i adaptacja, czy to już się robi pod okiem kierownika budowy? A jak ze zmianą rozmiaru okien, mozna sobie tak samemu to pozmieniać?

Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

budowa gracjana wcale nie jest tania, dom jest funkcjonalny. pomału kończę wnętrza. mogę wysłać zdjęcia, koszty poszczególnych materiałów i etapów, (mazowieckie - Warszawa) - pozdrawiam

Jeśli to możliwe bardzo proszę o zdjęcia wnętrz gracjana. My mamy dopiero zakupiony projekt ,w prawdzie Gracjan 2, ale różnica jest tylko w tym, że garaż jest 2-stanowiskowy. Budowę mamy zamiar rozpocząć w czerwcu tego roku.

Wszelkie informacje dot. projektu i budowy są dla mnie niezmiernie ważne.

Zastanawiamy się na zamianie betonu komórkowego na ceramikę i mmy zamiar wprowadzić kilka nie dużych zmian w projekcie.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

• 5 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Jeżeli jeszcze jesteś na początku budowy to najpierw sprawdż sobie wielkość otworów drzwiowych i oknowych bo w gracjanie wiele okien i napewno drzwi wejściowe odbiegają od standartów.Za co niestety póżniej płaci się słono wiem bo przetestowałem na sobie.Pozdrawiam. ps.Teraz zdecydowałbym się napewno na strop wylany po całośći budynku a nie tylko część.Tej terivy żaden kołek się nie trzyma.

Powiększałem je do standartów wydlużyłem te 3 w garażu łazience i kotłowni wydłużyłem te w kuchni i małym pokoju na dole. Zlikwidowalem łuk w oknie balkonowym na górze i napewno coś jeszcze tylko że nie pamiętam tak dokładnie.Idz do jakiegokolwiek sklepu z oknami i weż katalog z wymiarami aha żeby obsadzić drzwi wewnętrzne ( 80 ) otwór musi mieć conajmniej 93cm pilnuj a zaoszczędzisz sobie kucia.Pamiętaj żeby pod chudy beton wsadzić dopowietrzenie kominka wystarczy 100.[/i]