Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

My też zrezygnowaliśmy ze spiżarni na koszt szafy wnękowej poza tym pralnie mamy w małym pokoju na dole a na górze zlikwidowaliśmy łazienkę nie ma scianki działowej i wyszedł naprawdę duży pokój dla syna. Na strychu nad garażem jest łazienka a że potrzebowałem kawał prostej ściany na kabinę umywalkę itp wyszła całkiem fajna spiżarka.Pozdrawiam wszystkich.

• Odpowiedzi 357
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witamy

My z wiatrołapem zrobiliśmy to co wszyscy, tzn zrobiliśmy wnękę kosztem kuchni (zresztą podpatrzyliśmy to na tym forum). Natomiast mamy pytanie, czy ktoś z Was zastanawiał sie już nad ustawieniem mebli w kuchni- jak zagospodarować tę krótszą ściankę, czy robicie półwysep, czy da się wstawić kaloryfer pod okno.

No coraz ładniejsze te nasze Gracjanki :)

Rojter mam pytanko odnośnie Twojej ściany w salonie z płytek klinkierowych jak wykończysz ościeża okien?

Mógłbyś wkleić zbliżenie ościeży jak kończą się płytki? Myślę o podobnym rozwiązaniu ale boję się tego zakończenia.

Witam wszystkim.

W tym roku planujemy rozpocząć budowę naszego Gracjana, narazie jesteśmy na etapie załatwiania pozwolenia na budowę.

W projekcie wydłużyliśmy salon o 1 metr, a z wnęką kuchenną też chcemy pokombinować aby weszła jakaś szafa w przedpokoju. Myślimy o budowie z Ytonga 36,5 cm.

Pozdrawiam wszystkich budujących.

• 2 weeks później...

Witam,

dzieki za odpowiedz i fotki. Mam jeszcze pytanko co do poddasza. Zastanawiamy sie nad oknami dachowymi. Czy oprocz strychu dawaliscie w innych pomieszczeniach te okna?.Czy macie dostateczna ilosc swiatla w sypialniach? Jakiej wysokosci macie sciane kolankowa? Z gory dziekuje za szybka odpowiedz.

Pozdrawiam

Ja dodałem okno dachowe w sypialni, w łazience.

My nie długo wkraczamy w etap elewacji i pojawiają się kolejne ale...?

W projekcie jest ścianka 36cm my zmieniliśmy ją na porotherm 25.

Zastanawiamy się nad zakończeniem balkonu nad wykuszem. Bo w tej chwili płytę balkonu wykusza mamy zakończoną równo ze ścianą i teraz przychodzi 15 cm styropianu i jest problem. Bo na ten styropian ani nikt nie może ustać oraz montaż barierki od lica styropianu około 20 cm

Widziałem też, że ludzie takie daszki nadlewają wychodzące po około 15 cm i pod to wchodzi styropian. Jak Wy to rozwiązaliście u siebie?

Pytanie do wszystkich, którzy prosili o info na temat Gracjana. Czy ktoś dostał cokolwiek od osób budujących?

Na jesień tego roku chcemy wykonać stan zero a na wiosnę ruszyć z murami naszego Gracjana. Nie wiem ile materiałów i jakich dokładnie potrzeba... na początek do wykonania fundamentów. Jeśli ma ktokolwiek coś to bardzo bym prosił o przesłanie. Mamy z żoną bardzo ograniczone fundusze i musimy budować naszego Gracjana "z głową" ,dlatego bardzo ważne będą dla nas wszelkie rady doświadczonych.

Dziękuję i pozdrawiam:)

Pytanie do wszystkich, którzy prosili o info na temat Gracjana. Czy ktoś dostał cokolwiek od osób budujących?

Na jesień tego roku chcemy wykonać stan zero a na wiosnę ruszyć z murami naszego Gracjana. Nie wiem ile materiałów i jakich dokładnie potrzeba... na początek do wykonania fundamentów. Jeśli ma ktokolwiek coś to bardzo bym prosił o przesłanie. Mamy z żoną bardzo ograniczone fundusze i musimy budować naszego Gracjana "z głową" ,dlatego bardzo ważne będą dla nas wszelkie rady doświadczonych.

Dziękuję i pozdrawiam budujących:)

Pytanie do wszystkich, którzy prosili o info na temat Gracjana. Czy ktoś jest w posiadaniu jakichkolwiek kosztorysów?

Dziękuję i pozdrawiam:)

Stanu "pod klucz" za 1 m² wynoszą 2200 zł* netto pow. użytkowej kształtuje się nastepująco:

•Całkowity koszt budowy: 303 000 zł

•Roboty wykończeniowe = 40 % całk. kosztu budowy: 121 000 zł

•Stan surowy zamknięty = 60 % całk. kosztu budowy: 182 000 zł

•Instalacje wewnętrzne = 15 % całk. kosztu budowy: 45 000 zł

•Stan surowy otwarty = 45 % całk. kosztu budowy: 136 000 zł

* - koszty mogą się różnić w zależności od regionu kraju oraz zastosowanych materiałow a także wkładu pracy własnej.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...