Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

mam prosbe do Rojtera. Czy moglbys zamiescic jakas fotke wiatrolapu? Robicie szafe wnekowa? Probuje przekonac do tego pomyslu meza ale on twierdzi, ze bedzie to kiepsko wygladalo, bo szafa bedzie zbyt mala. Moze jak zobaczy jakies zdjecie to zmieni zdanie :wink:

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 357
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich :) Mam pytanko;czy ktoś z tutaj wpisujących się buduje,bądz wybudował dom o nazwie GRACJAN-z Domeny? Jestem zainteresowana tym projektem,ale chciałabym obejrzeć go w ;realu; zanim rozpoczne jego budowe. Serdecznie pozdrawiam :D :D

Mam pytanie nie cierpiące zwłoki. Co z podciągami pod lanym stropem? Nasz majster mówi, że trzeba będzie kilka wykonać bo strop będzie za ciężki. Ale pytanie brzmi w którym miejscu będzie je najlepiej wstawić? Wiem, że majster zaproponował m in. aby jedna belka przebiegała jakoś ukośnie ale nie wiem czy to będzie w miarę estetycznie wyglądało. A jak to u siebie rozwiązałeś Rojter?

Witam

http://www.rogucki.pl/dom/album/medium/0069.jpg

Tutaj widać 2 podciągi. Jeden (po prawej) który biegnie od narożnika pokoju na dole, następnie nad schodami i salonem, a drugi nad samym wukuszem, akurat jest schowany pod karton gipsem.

http://www.rogucki.pl/dom/album/medium/0067.jpg

Tutaj widać wspomniany powyżej podciąg biegnący od narożnika do salonu oraz podciąg (przez całe zdjęcie) od narożnika pokoju do ściany kuchni (schowany pod szerokim kartongipsem)

http://www.rogucki.pl/dom/album/medium/0062.jpg

Tutaj wersja "surowa"

Pozdrawiam

ROJTER

Mam kolejne pytanie do osób, które maja już za sobą przynajmniej fundamenty Gracjana. Ciekawa jestem ile was one kosztowały (materiały+robocizna) nie licząc tarasu i schodków przy drzwiach wejściowych. Nam wyceniono je na 59 tys. (oczywiście z robotami ziemnymi itd, nic nas już nie interesowało). Fundamenty ocieplaliśmy styropianem aqua 10cm+folia kubełkowa. Więc czy te 59 tys do dużo, mało, czy standard?

Jak Ciebie same fundamenty kosztowały 59000 to powodzenia w dalszej drodze.Za co tyle zapłaciliscie mogła byś wyszczególnić ile poszło betonu i bloczka ile wzieli fachowcy itp. Dla mnie ta kwota jest z kosmosu o ile dobrze pamiętam to stan surowy otwarty wyniósł mnie ok 120000.

Zapłaciliśmy ok 21 tys. za robociznę, 35 tys. za materiały i ok 3100 PLN za sprzęt. U nas działka ma dość duże nachylenie i wysokość ścian fundamentowych wyniosła 1.12m.

Z tego co udało mi się wyczytać w kosztorysie powykonawczym to: zużyto 5.45 M3 betonu B15 na podłoże gruntowe, 16 M3 betonu B25 na ławy fundamentowe+0.8m3 betonu B25 na stopy fundamentowe. Izolacje przeciwwilg. fundamentów z papy termozgrzewalnej (obmiar 65m2), bloczki betonowe CERTUS 38x25x12cm 1729 szt. (3.20 PLNza sztukę). Cement 25 z dodatkami 1.9 t. Izolacje przeciwwilg. powłok. bitumiczne pion. na zimno (roztw. asfalt do gruntowania 134 kg, roztwór asfalt. do izolacji 89 kg, DYSPERBIT 491 kg. Ocieplenie ścian bud. fund. płytami styropianowymi gr 10cm metodą lekka-mokrą, (płyty aqua). Warstwa siatki na styropianie:zaprawa klej. sucha 343 kg, siatka z włókna szklanego 77.9 m2. Izolacje z folii kubełkowe 60 m2.

Oczywiście nie wymieniłam tu drewna, gwoździ itd. Zamówiono tez dużo ziemi do zasypywania fundamentów. Patrząc na zdjęcia z naszej budowy widać jak wysoko wystają ściany fundamentowe (ze względu na różnicę wysokości jednego końca domu względem drugiego).

Ja też uważam, że 59tys. to dużo, ale parter mamy wyceniony na około 63 tys. a poddasze na ok 19 tys. Więc w sumie wyszło by 141 tys za stan surowy otwarty. Musze tu nadmienić, że u nas wydłużono salon o 0.5 metra.

Nie wiem jak inni ocieplali fundamenty (tzn. jaki styropian i jakiej grubości). W kosztorysie z Domeny, stan surowy zamknięty podają 269 tys. Chcielibyśmy sie w tym zmieścić a najlepiej być sporo poniżej ale zobaczymy.

Witam,

mam prosbe do Rojtera. Czy moglbys zamiescic jakas fotke wiatrolapu? Robicie szafe wnekowa? Probuje przekonac do tego pomyslu meza ale on twierdzi, ze bedzie to kiepsko wygladalo, bo szafa bedzie zbyt mala. Moze jak zobaczy jakies zdjecie to zmieni zdanie :wink:

Pozdrawiam

Fotki dołu będą w tym tygodniu.

Co do wiatrołapu - nie robimy szafy wnękowej, tylko zostawiamy samą wnękę w której będzie miejsce na wieszaki i szafkę na buty.

Pozdrawiam

ROJTER

Cześć.

Rojter, bardzo ładnie to wszystko sobie zaprojektowałeś. Wanna super :). Pięknie, ślicznie i gustownie.

Ja jestem jeszcze przed stropami nad parterem.

Pozdrawiam. Ewa

Witam

To zasługa mojego osobistego inspektora nadzoru - żony.

Ona mówiła co by chciała, ja wyszukiwałem sprzęt w necie, wizualizowałem, "inspektor" akceptował i do produkcji ;)

Pozdrawiam

ROJTER

Rojter,

Przeglądając twoje zdjęcia zauważyłem anemostaty i myślałem, że posiadasz wentylację mechaniczną.

Ja w swoim Gracjanie montuję wentylację mechaniczną z rekuperatorem i zastanawiam się jaki rekuperator wybrać, bo słyszę 100 różnych opinni i mam dylemat.

pozdrawiam, przepraszam za pomyłkę,