Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Rojter,

Przeglądając twoje zdjęcia zauważyłem anemostaty i myślałem, że posiadasz wentylację mechaniczną.

Ja w swoim Gracjanie montuję wentylację mechaniczną z rekuperatorem i zastanawiam się jaki rekuperator wybrać, bo słyszę 100 różnych opinni i mam dylemat.

pozdrawiam, przepraszam za pomyłkę,

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 357
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

Jestem dopiero początkująca. Bardzo zaciekawił mnie i mojego chłopaka projekt Gracjan. Chciałabym się dowiedzieć ile wyniósł was koszt wszystkich instalacji ( z rozgraniczeniem jaka i ile) oraz wywiązanie dachu sama robocizna. Bardzo serdecznie proszę o jakiekolwiek informacje na ten temat.

Z góry dziękuje.

Odpowiedzi można przesłać mi też na maila [email protected]

• 4 weeks później...

Tutaj widać 2 podciągi. Jeden (po prawej) który biegnie od narożnika pokoju na dole, następnie nad schodami i salonem, a drugi nad samym wukuszem, akurat jest schowany pod karton gipsem.

itd

ROJTER

Witam wszystkich!

Buduję poszerzoną wersję Gracjana o 70 cm mniej więcej w miejscu usytuowania jadalni i trochę zaniepoił mnie przeczytany post o dotakowych wzmocnieniach w stropie. Konsultowałam się z firmą budującą mój dom - twierdzą, że umieszczone belki rozdzielcze w stropie są wystarczającą formą zabezpieczenia . Proszę o dotakowe informacje czym podyktowaną jest taka zapobiegliwość ze strony waszych budowlańców.

pozdrawiam

małgosia

Rojter:

Dzięki za szybką odpowiedź - od wczoraj poruszyłam nadzór budowlany, architekta dokonującego zmian w projekcie i ludzi z Domeny. Ponieważ obecnie mieszkam nad wyrobiskiem z nieczynnej kopalni wiem o czym piszesz - raz mogę zamknąć drzwi do pokoju innym razem niekoniecznie bo tak pracuje podłoga.

Przyglądałam się wykończeniówce w Twoim domu i mam pytanie - czy istnieje możliwość przesłania na moją prywatną pocztę zdjęć z aranżacji wnętrz bo chętynie bym wydrukowała niektóre, żeby móc pokazać naszym fachmanom bo często "na sucho" nie umiemy się z nimi dogadać gdy tłumaczymy co chcemy żeby zrobili.

pozdrawiam

Małgosia

Widzę, że Rojter jest tutaj wzorem dla wielu Gracjanowiczów. Muszę przyznać, że my także co nieco od Niego zaczerpnęliśmy. Na przykład zleciłam wykonanie wnęki w kuchni i wiatrołapie w takich samych wymiarach bo nie wiedziałam dokładnie na jakie wymiary się zdecydować a nie chciałam strzelać.

Zauważyłam,że ściana kolankowa u Rojtera to 3 cegły +wieniec, u nas są dwie. W projekcie oryginalnym była jedna. My w sumie trochę obawialiśmy się podnoszenia zbyt dużo ale 3 cegły wyglądają dobrze.

Chciałabym być już na etapie wykończeniówki ale nam jeszcze daleko. Ekipa od dachu ma wejść 12 listopada (chyba że pogoda nie pozwoli).

A tak w ogóle to bardzo ładnie wykończyliście swojego Gracjanka Rojter. Często podziwiam Waszą galerię.

Rojter:

Dzięki za szybką odpowiedź - od wczoraj poruszyłam nadzór budowlany, architekta dokonującego zmian w projekcie i ludzi z Domeny. Ponieważ obecnie mieszkam nad wyrobiskiem z nieczynnej kopalni wiem o czym piszesz - raz mogę zamknąć drzwi do pokoju innym razem niekoniecznie bo tak pracuje podłoga.

Przyglądałam się wykończeniówce w Twoim domu i mam pytanie - czy istnieje możliwość przesłania na moją prywatną pocztę zdjęć z aranżacji wnętrz bo chętynie bym wydrukowała niektóre, żeby móc pokazać naszym fachmanom bo często "na sucho" nie umiemy się z nimi dogadać gdy tłumaczymy co chcemy żeby zrobili.

pozdrawiam

Małgosia

Napisz na PW jakie fotki Cię interesują.

Pozdrawiam

ROJTER

• 1 month później...

Czy mogłabym wiedzieć jakiej firmy okna i jakiego koloru wstawialiście w Waszym Gracjanie? My właśnie jesteśmy na etapie wyboru okien. Zastanawiam się czy nie podzielić okien w salonie, w kuchni i gabinecie na 2-skrzydłowe bo podobno 1-skrzydłowe będą bardzo ciężkie. Co do koloru to też jeszcze nie wiemy, albo białe albo brąz ale nie za ciemny bo mamy bardzo ciemny dach. Będę wdzięczna za info i porady. Pozdrawiam.

PS Zadowoleni jesteście z wyboru projektu? Nam jak na razie się podoba. Zobaczymy jak będzie w użytkowaniu.

• 4 weeks później...

Witam,

Mam pytanko do Rojtera. Chcialabym sie dowiedziec kto wykonywal Wam zabudowe garderoby.

Co do okien to my wstawialismy okna drewniane firmy Gartfen kolor teak. Dzielilismy tylko w kuchni i gabinecie a w salonie zostawilismy jak w projekcie. Przy drewnianych oknach moga one byc o wiekszej powierzchni. W salonie zamienilismy jeszcze okna i drzwi balkonowe tarasowe na drzwi przesuwne dwuczesciowe.

Witam,

Mam pytanko do Rojtera. Chcialabym sie dowiedziec kto wykonywal Wam zabudowe garderoby.

Co do okien to my wstawialismy okna drewniane firmy Gartfen kolor teak. Dzielilismy tylko w kuchni i gabinecie a w salonie zostawilismy jak w projekcie. Przy drewnianych oknach moga one byc o wiekszej powierzchni. W salonie zamienilismy jeszcze okna i drzwi balkonowe tarasowe na drzwi przesuwne dwuczesciowe.

Zabudowę wykonywała ta sama firma, która robiła meble w kuchni, łazience oraz zabudowę w pokoju na dole. Sam projekt i pomysł tej zabudowy to moje dzieło, po uwzględnieniu uwag mojej małżonki

ROJTER

Witam!

Właśnie jesteśmy na etapie wyboru projektu i bardzo spodobał nam się ten projekt. W sumie to się na niego zdecydowaliśmy ale wcześniej byśmy go chętnie obejrzeli w realu. Stąd prośba do "kris_sylwia", ponieważ też jesteśmy z Wołomina o kontakt na adres [email protected]

z góry dziękuję :)

witam !

To pytanie może już do uzytkowników Gracjana .

Czy wykonywaliście wentylację pomieszczeń wg projektu ( kuchnia, łazienka, WC) i wystawialiście na dach tzw" kominki wentylacyjne ?

Jak sparwuje sie u Was tak wykonana wentylacja ? Czy to działa poprawnie , czy nie ma ciągów wstecznych itp.

Czy może budowany byl komin z putsaków wentylacyjnych i wyprowadzaliście go nad dach i okładaliście klinkierem ?

pozdr

Artur

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 1 month później...

Hej,

też przymierzam się do zakupu tego projektu. Jestem na etapie składania wniosku o ustalenie warunków zabudowy i przepisywania działki (dostaliśmy od rodziców). Mam zamiar w tym roku zrobić fundamenty. Reszta w przyszłym roku.

Zastanawiam się która opcja stawiania ścian najmniej będzie kosztowała:

-Ytong,

-Poroterm,

-Suporex.

Co polecacie jeżeli chodzi o koszty i dalej o wykończenie ścian, tynki itp... - to też kosztuje.