Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 357
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
Witam,

My jesteśmy na etapie wykończenia wnetrz. Podaje link do zdjeć.

http://monika300.fotosik.pl/albumy/519175.html

Pozdrawiam

Super, ja wiosną przyszłego roku zamierzam budowac Gracjana we Wrocławiu, powiedz mi proszę ile Was wyniusł całkowity koszt budowy? bo te ceny tak skaczą, pozdrawiam Zuzia

• 3 weeks później...

Witam!

Czy ktoś z szacownych forumowiczów wybudował Gracjana w Warszawie bądźi okolicach? Jesteśmy tuż przed zakupem i adaptacją projektu a na wiosnę ruszamy z budową :)

Edytowane przez kenred

• 5 months później...
Witam, jestem nowy na forum. Wybraliśmy z żoną projekt gracjan z pojedynczym garażem. Wyczytałem na forum dużo trafnych uwag i opinii. Ale został nam jeszcze jeden problem odnośnie kotłowni. A mianowicie: 1. Czym najlepiej i ekonomicznie ogrzać ten domek? i 2. Jeśli wybiorę piec na ekogroszek to muszę powiększyć jakoś kotłownie, zdecydowanie braknie powierzchni na piec z podajnikiem, zasobnik wody użytkowej i osprzęt do solar. A nie chce robić piwnicy. Macie może jakieś pomysły?

• 3 weeks później...

Witam wszystkich serdecznie, jestem po raz pierwszy na forum. Z ogromnym zainteresowaniem przeczytałam uwagi i spostrzeżenia dotyczące projektu Gracjana. Część wykorzystam, dziękuję wszystkim za czas poświęcony na wpisy. Nam dopiero zaczynającym budowę będzie łatwiej. Jestem dopiero na etapie czekania na pozwolenie, ale już szukam ekipy i czekam na wyceny. Ponieważ nie mogliśmy jeszcze nic zrobić na działce, to chociaż postawiliśmy porządne ogrodzenie, bo potem może już by nie starczyło kasy na takie.

Mam pytanko do tych, co już wybudowali Gracjanka, czy ktoś zainstalował w nim pompę cieplną? Jakie ogrzewanie na dole i na górze domu? Będę wdzięczna za przysłane odpowiedzi.

Pozdrawiam wszystkich:wave:

• 4 weeks później...
Witam wszystkich serdecznie, jestem po raz pierwszy na forum. Z ogromnym zainteresowaniem przeczytałam uwagi i spostrzeżenia dotyczące projektu Gracjana. Część wykorzystam, dziękuję wszystkim za czas poświęcony na wpisy. Nam dopiero zaczynającym budowę będzie łatwiej. Jestem dopiero na etapie czekania na pozwolenie, ale już szukam ekipy i czekam na wyceny. Ponieważ nie mogliśmy jeszcze nic zrobić na działce, to chociaż postawiliśmy porządne ogrodzenie, bo potem może już by nie starczyło kasy na takie.

Mam pytanko do tych, co już wybudowali Gracjanka, czy ktoś zainstalował w nim pompę cieplną? Jakie ogrzewanie na dole i na górze domu? Będę wdzięczna za przysłane odpowiedzi.

Pozdrawiam wszystkich:wave:

Witam

Jestem na etapie budowy Gracjana mam już stan surowy z dachem (dachówka Brass).Na dole robie ogrzewanie podłogowe a na górze będą grzejniki.

Pozdrawiam

Marcin

Edytowane przez orion200

• 4 weeks później...
Witam serdecznie, ja mam dom według projektu Gracjan i mam w nim pompę cieplną Viessmana , a jedyne możliwe ogrzewanie to ogrzewanie podłogowe, sprawdza się, w domu mam temperaturę około 20-21 stopni, pompa to super urządzenie praktycznie bez obsługowe, Pozdrawiam

• 2 months później...
Witam

Ulepszenia - praktycznie żadnych, szukałem właśnie takiego projektu, w którym nie będę musiał za dużo zmieniać, choć życie pokazało inaczej.

Zmiany zamierzone:

1. Zamian miejscami łazienki, z strychem na 1 piętrze

2. Likwidacja lukarny na rzecz okien połaciowych nad garażem

3. Zmiana wysokości parteru pod kuchnią, salonem, jadalnią i pokojem - powód ukształtowanie terenu

4. Zmiana wysokości okien na parterze - powód punkt wyżej

5. Zmniejszenie rozmiaru drzwi frontowych - likwidacja przeszkleń - choć nie jestem do końca przekonany co do słuszności tej decyzji

6. Konieczność zwieszenia ilości schodów - powód - punkt 3

7. Przesunięcie otworu drzwi w łazience na 1 piętrze, przez co będę mógł wcisnąć jeden schodek więcej na półpiętrze

8. Zmiana kształtu komina

Zmiany które wystąpiły podczas budowy

1. Zmiana szerokości okien w łazience, kotłowni i garażu - górale którzy budują mi dom powiedzieli. że :te okienka cosik takie małe są" i poszerzyli mi je.

2. Zmniejszenie spiżarni na rzecz dodatkowej wnęki w wiatrołapie.

Pozdrawiam

ROJTER

Czyli obniżyłeś parter równo z garażem, łazienką i kotłownią? Ile więc masz wysokośći teraz na parterze?

• 2 weeks później...

Witam,

po kilku miesiącach szukania projektu zdecydowaliśmy się na Gracjana, w tym tygodniu zamierzamy kupić projekt.

Czy mogę prosić Was o fotki, oraz uwagi co zmieniać na co uważać przy budowie jakie są koszta itp.?

Dodam jeszcze, że będziemy budować go w okolicy Wrocławia.

Pozdrawiam i z góry dzięki za meile :)

[email protected]

Edytowane przez buris
brak adresu email

• 7 months później...

Witam wszystkich sympatyków Gracjana:) Od grudnia 2011 również i my staliśmy się szczęśliwymi posiadaczami ... projektu:) Projekt "poszedł" do adaptacji:) Mamy pytanie... czy ktoś budował/zbudował/buduje Gracjanka w okolicach Skierniewic Łodzi Warszawy? Bardzo chętnie zobaczylibyśmy na żywo domek, jeśli oczywiście ktośnam pozwoli zobaczyć i nas zaprosi na budowę:)

kontakt bezpośredni do mnie to [email protected]

Pozdrawiamy serdecznie

Łukasz i Małgosia

• 3 months później...
  • 1 month później...

Witam!! Od niedawna jesteśmy posiadaczami projektu GRACJAN z pojedynczym garażem. Czekamy na pozwolenie i ruszamy z budową :) Czy ktoś z Państwa buduje domek w okolicach Krakowa??? Chcielibyśmy z mężem zobaczyć domek w środku :)

pozdrawiamy :)

• 4 months później...
  • 1 month później...
  • 2 weeks później...

Witam,

Jestem świeżo po zakupie projektu. Czekanie na warunki zabudowy to bardzo dobra rzecz - przez ten okres koncepcja zmieniła mi sie parę razy. 4 pewniaki (Z283, Herkules, Andromeda i Kaspian) odpadły na rzecz Gracjana.

Start od wiosny.

Ma ktoś może wentylacje mechaniczna z rekuperacja i żwirowym gruntowym wymiennikiem ciepła przy tym domu?

• 1 month później...
  • 3 weeks później...
Szukam projektu i zastanawiam się nad Kaspianem i przy nim raczej zostanę. Ale piszę bo tez chcę mieć rekuperację i pompę ciepła. Koszt sa spore ale rozmach cen jest spory. ZIS, czy masz już jakieś firmy, które Ci wycenily kszty odnośnie reku ?

Nie, nie mam nic. Na chwile obecną koncepcja jest taka, ze zostaje przy wentylacji grawitacyjnej.