Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam kolegów i koleżanki. Ja również zamierzam razem z żoną budować ten dom ale mam pewne wątpliwości co do rozmiaru kuchni. Jakie ona ma faktycznie wymiary i ile jest miejsca po wstawieniu tam mebli? Czy jest funkcjonalna czy może stwarza problemy? Pytam o te rzeczy bo jeszcze nie mam projektu, widziałem tylko rysunki z pewnymi wymiarami. Czy jest tutaj może ktoś z okolic Dębicy(Rzeszów, Tarnów, Jasło, Mielec itp) kto buduje(budował) taki dom i gdzie moglibyśmy przyjechać i go oglądnąć?

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 357
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...

Może podbije temat do góry.

Zerówke mam skończoną, czekam teraz na powrót ekipy i zaczynam zabawę ze ścianami.

Musze wybrać jakiś komin (będę miał ogrzewanie gazowe) ale na chwilę obecną nie mam pomysłu.

Jak na razie założone koszty są przekroczone i to znacznie. Na plus są na pewno ceny materiałów - Porotherm 30 za 3,80 czyli połowa tego co jeszcze parę lat temu.

• 4 months później...

Witam!

Przewalam masy stron w internecie w celu rozeznania się w kosztach budowy tego domku:

http://plandomu.pl/projekt3366-gracjan_2,opis.html

Na powyższej stronie są podane koszty:

- stan surowy zamknięty: 254k zł

- stan pod klucz: 345k zł

Czy jest ktoś kto już budował (lub ma doświadczenie) i powie mi ile wyniesie mnie budowa takiego domu do zamieszkania (wykończenie ścian i podłogi + montaż biały)?

Próbuję przed zakupem projektu realnie oszacować swoje szanse na posiadanie takie domu.

Pozdrawiam,

szb

Witam!

Przewalam masy stron w internecie w celu rozeznania się w kosztach budowy tego domku:

http://plandomu.pl/projekt3366-gracjan_2,opis.html

Na powyższej stronie są podane koszty:

- stan surowy zamknięty: 254k zł

- stan pod klucz: 345k zł

Czy jest ktoś kto już budował (lub ma doświadczenie) i powie mi ile wyniesie mnie budowa takiego domu do zamieszkania (wykończenie ścian i podłogi + montaż biały)?

Próbuję przed zakupem projektu realnie oszacować swoje szanse na posiadanie takie domu.

Pozdrawiam,

szb

Nie powiedziałabym gargamel, bo na moje oko proporcje ma i nie ma nic niegustownego ani "dzikiego".

Dom ten ma po prostu sporo elementów dodatkowych, podnoszących koszty niekoniecznie poprawiających przy tym komfort użytkowania. Mam tu na myśli przede wszystkim trzy balkony i dwie lukarny nad garażem. Do podrażaczy dodam jeszcze rozbudowaną bryłę, sporo okien i okienek (jedno łukowate - trochę ni przypiął ni wypiął).

Dom jest zatem mocno "wyżej średni", a kosztorysy szacunkowe są liczone dla przeciętnego, sporo prostszego budynku. Ja również przychylam się do opinii, że budowa łatwo wciągnie pół miliona. Po podłogach jest ponad 200m2, więc licząc skromnie 500 tysięcy, licząc przeciętną forumową do zamieszkania 600 tysięcy.

A propos projektu jeszcze. Ma moim zdaniem bardzo nieciekawy wiatrołap (bez miejsca na większą szafę, zabudowę), jednocześnie sposób połączenia garażu z domem sugeruje, że osoby wyjeżdżające, powracające do domu samochodem obuwie i odzież wierzchnią powinny trzymać w pomieszczeniu 8. Klatka schodowa może być trochę ciemna, za niedobre rozwiązanie uważam to, że do łazienki na parterze jest po schodkach.

Edytowane przez bowess

Czemu uważasz, że to SuperGargamel?

"Dom ten ma po prostu sporo elementów dodatkowych, podnoszących koszty niekoniecznie poprawiających przy tym komfort użytkowania. Mam tu na myśli przede wszystkim trzy balkony i dwie lukarny nad garażem. Do podrażaczy dodam jeszcze rozbudowaną bryłę, sporo okien i okienek (jedno łukowate - trochę ni przypiął ni wypiął)"...

wedlug mnie jeden z tanszych projektow,dwuspadowy dach,lazienki z kotlowna obok siebie,balkoniki stanowiace wygode przy drzwiach balkonowych,no i dwustanowiskowy garaz z widnym duzym strychem.wiadomo ze dom z dwustanowiskowym garazem w bryle musi kosztowac,to nie ekonomiczny domek stumetrowy,ile?,no np takie schody moge ci zrobic w nim za 7tys lub bez problemu inne za 50tys mozeszmiec na dachu blachodachowke mittala za 23zl lub ruuki za 63 zl metr itd,itd,moze kosztowac 250tys ale rownie dobrze 850tysi

wedlug mnie jeden z tanszych projektow,dwuspadowy dach,lazienki z kotlowna obok siebie,balkoniki stanowiace wygode przy drzwiach balkonowych,no i dwustanowiskowy garaz z widnym duzym strychem.wiadomo ze dom z dwustanowiskowym garazem w bryle musi kosztowac,to nie ekonomiczny domek stumetrowy,ile?,no np takie schody moge ci zrobic w nim za 7tys lub bez problemu inne za 50tys mozeszmiec na dachu blachodachowke mittala za 23zl lub ruuki za 63 zl metr itd,itd,moze kosztowac 250tys ale rownie dobrze 850tysi

Chyba nie rozumiem .... Projekt Gracjan jest według ciebie jednym z tańszych projektów ?

balkoniki stanowiace wygode przy drzwiach balkonowych

Rozwiń proszę temat, bo przez dwadzieścia parę lat zamieszkiwania w domu wyposażonym w to cudo nie udało mi się odkryć, na czym ta wygoda polega. :)

Oto wątek na temat Gracjana. Budujący Gracjana 2 też się tu wypowiadają. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?96130-projekt-GRACJAN-pracownia-DOMENA-PROJEKT

Padają tam czasem koszty. Na przykład w 2008r. wyceny SSO ktoś miał od 200 do 280 tysięcy.

Na mojabudowa.pl jest 12 blogów o Gracjanie 2. Jeden z nich: http://www.gracjan2-gosiaidamian.mojabudowa.pl/

Można przyjąć wariant optymistyczny - SSZ niech będzie 240 tysięcy. Do zamieszkanie brakuje co najmniej drugie tyle. Najczęściej forumowicze podają, że ich SSZ to było 40% kosztów całości.

Dziękuję za wszystkie wypowiedzi.

Oczywiście projekt jest do zmiany i na 100% odpadną 2 lukarny na strychu, bo są po prostu niepotrzebne. Taki sam los czeka balkon z tyłu domu i półokrągłe okno na balkonie (bo nie pasuje do reszty). Ilość okien też będzie ograniczona (chociaż dużo się tu nie da zrobić, bo każde pomieszczenie okno musi mieć.

Super, że skonfrontowało się kilka różnych opinii, daliście mi bardzo dużo do myślenia. Do budowy mam jeszcze 1-2 lata, więc wszystko jeszcze da się zmienić/przemyśleć :D

Jeszcze raz dziękuję :)

Dodam jeszcze, że jeżeli pomieszczenie nad garażem ma mieć inne funkcje niż strych (rekreacja, masterbedroom), to można dodać spore okno w ścianie szczytowej, a okna połaciowe wpuszczą znacznie więcej światła niż okna w lukarnach. Połaciówki wpuszczają też dużo ciepła, co w chłodnym półroczu jest korzystne, ale latem zwykle trzeba stosować rolety - mam tu na myśli połaciówki skierowane na południe i zachód.

nie lubie dyskutowac na forach z tego powodu ze (bez urazy boze bron)moi dyskutanci czerpia wiedze z internetu,a na forach gospodarczych i politycznych wiadomosci o swiecie z ,,wiadomosci,, ja wiedze czerpie ze swiata i moje doswiadczenie mowi mi ze taki dach mozna zrobic z materialem za 35tys a rownie dobrze za 70 tys.to wycena samego nieskomplikowanego taniego dachu a gdzie do wyceny domu,z tym ze oczywiscie mi nie przyszloby do glowy ,a o takich wycenach tu mowa,zaniesc projekt do firmy i poprosic o wybudowanie calego domu,budowa z wynajmowanymi ekipami(osobno muraze ciesle dekarze itd jest zapewne bardziej uciazliwa lecz o niebo tansza.dlatego wiadomosci na blogach nie do konca sa porownywalne a ceny porownywalnych domow pod klucz moga sie znacznie roznic.ja obecnie chce sprzedac dom 104m za 140tys (bez okien.dzialka 11ar.