katarzyna 123 10.10.2007 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 WITAMJESTEM TUTAJ NOIWĄ OSOBĄ I NIE ZA BARDZO WIEM JAK PORUSZAC SIĘ PO FORUM , ALE Z CZASEM BĘDZIE LEPIEJ. MAM PYTANIE CZY KTOS BUDUJE GRACJANA I, BĄDŹĆ WIDZIAŁ DOKUMENTACJE, CHODZI MI SZCZEGÓLNIE O PRZEKRÓJ . NIE MOGE SIĘ DOPPROSIC O PRZYSŁANIE Z FIRMY A JAK MAM KUPIĆ PROJEKT JAK NIE ZNAM SZCZEGÓŁÓW. POZDRWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta i krzysiek 19.10.2007 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2007 Jesteśmy w trakcie wyboru projektu. Podoba nam się projekt Gracjan . Poszukujemy osób które wybrały ten projekt . Czekamy na opinie lub możliwość zobaczenia zrealizowanego projektu.http://www.extradom.pl/ext/page?projekt/projekt.xmf&z=opis&id=4312 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta i krzysiek 21.10.2007 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2007 Bardzo nam zależy na kontakcie z osobami które mają taki projekt! Chcemy go kupić ale nie jesteśmy przekonani na 100 %. Gracjanie odezwijcie się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jakubek8 22.10.2007 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 Równiez jestem zainteresowana Gracjanem, ale jeszcze go nie mam. Problemem jest to, że może nam się nie zmieścić na działce. W każdym razie architekt który będzie adaptował projekt, nie ma do niego żadnych zastrzeżeń- podoba mu się zarówno bryła jak i rozkład pomieszczeń. To mnie dodatkowo motywuje do tego projektu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta i krzysiek 22.10.2007 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 Z tego co sie oriętuje projekt Hermes jest podobny tylko mniejszy. Proszę sprawdzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jakubek8 23.10.2007 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 Wiem, tylko, wg mnie, mnie jest ani ładny ani zbyt funkcjonalny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rojter 26.10.2007 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 Witam Ja wybrałem Gracjana i stawiam go z kilkoma przeróbkami.Jeśli macie jakieś pytania ... proszę bardzo, jestem do dyspozycji. Pozdrawiam ROJTER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rojter 26.10.2007 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 Witam 1. Nie krzycz - wyłącz CapsLock'a2. Tutaj masz rzuty Gracjana http://www.extradom.pl/ext/page?projekt/projekt.xmf&z=opis&id=43123. Jeśli chcesz przekrój boczny, to mogę wysłać na e-maiem PDF'a/ Pozdrawiam ROJTER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rojter 26.10.2007 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 Witam A co Cię interesuje ?Ja właśnie jestem w trakcie budowy Gracjana. Pozdrawiam ROJTER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta i krzysiek 27.10.2007 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2007 Fajnie że się odezwałeś.Jak daleko zaawansowane są prace budowlane? Co myślisz na temat wielkości łazienki na poddaszu ( w projekcie pow. użytkowa 6,17 a z biura Domena podali nam 11,28) ? Jakie zmiany masz w projekcie? Czekamy na twoje uwagi. Nam podoba się wszystko w tym projekcie a długo szukaliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rojter 27.10.2007 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2007 Witam Prace budowalne - stoi parter i po 1 listopada będzie robiony strop. Co do łazienki obie wartości są prawidłowe Tylko jedna podaje metraż podłogi, a druga powierzchni użytkowej (skosy, a te tutaj występują zabierają trochę powierzchni użytkowej, o ile wiem nie liczy się powierzchnia poniżej 190 cm). Co do zmian to: 1. Zmieniłem na piętrze miejscami strych(pralnie) z łazienką Teraz będziemy mieli 20 m łazienkę 2. Zlikwidowałem lukarnę w łazience(stary strych) i wstawiłem w to miejsce 2 okna dachowe tutaj przedstawiałem rożne wersje ustawień tych okien. 3. Przez ukształtowanie terenu musiałem zwiększyć wysokość parteru z 2,70 na 3,08m. Przez co wszystkie ona na parterze mam trochę wyższe. 4. Zwiększyłem trochę szerokość okien w garażu, kotłowni i łazience na parterze. 5. Ostatni wpadłem na pomysł, żeby trochę zmodyfikować spiżarnię na koszt dodatkowej wnęki w wiatrołapie. 6. Oczywiście zmieniłem beton komórkowy na ceramikę 7. Trochę zmodyfikowałem komin. W porównaniu do mojego znajomego, który prawie przerobił cały projekt, moje zmiany są prawie "kosmetyczne" Pozdrawiam ROJTER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta i krzysiek 27.10.2007 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2007 Dziękujemy ! Przez długi czas nie mogliśmy nawiązać z nikim kontaktu kto ma taki projekt. To dla nas ważne bo jesteśmy nowicjuszami w budowaniu domu i każde rady są dla nas cenne. Zawsze dobrze jest się kogoś poradzić zwłaszcza że ten dom to nasze marzenie które podjeliśmy się zrealizować. 1.Odnośnie wymiarów łazienki to wiedzieliśmy że tak jest. Trudno ocenić nam wielkość jak się czegoś nie widzi. Czy ta łazienka rzeczywiście jest taka mała bo jeżeli chodzi o skosy to nawet jeżeli nie liczyły by się od wysokości 1,5 m to zawsze można przy skosie postawić wanne lub np.wc. 2.Opinie na temat okien dachowych są różne. Czym spowodowana była twoja zmiana? 3.Z czym była związana zmiana szerokości okien na parterze- garaż i tp. Czy ze zmianą ich wysokości? 4. Czy wiatrołap jest taki mały że nie da się w nim postawić jakiejś szafy albo czy da się wygospodarowac jakąś część z pokoiku bo spiżarnia wydaje nam sie i tak mała? 5. Czym podyktowana była zmiana betonu komórkowego na ceramikę? Czy może masz jakiś wstępny kosztorys? Może dysponujesz zdjęciami chętnie zobaczymy Nasza poczta: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rojter 27.10.2007 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2007 1. Jaka duża jest to jeszcze nie wiem, ponieważ na razie mam tylko parter 2. Na początku była lukarna, tak jak jest w oryginale, ale po decyzji, że wanna będzie na środku łazienki zmieniliśmy lukarnę na okna dachowe. 3. Zmiana szerokości - garaż, łazienka i kotłownia to względy estetyczne - lubię dużo światła. Natomiast pozostałe okna - wysokość - zmusiło nas do tego ukształtowanie terenu. Mieliśmy do wyboru albo schody jak do pałacu (jakieś 6 stopni) albo opuszczenie podłogi na parterze o 30 cm, ponieważ moja żona zawsze chciała mieszkać w kamienicy (z wysokimi pomieszczeniami) dlatego wybraliśmy opcje obniżenia podłogi. 4. Na razie działówek nie stawiałem, ale jak widać poniżej na szeroki nie wygląda. Biorąc po uwagę, że zmniejszyłem rozmiar drzwi i na ściance pomiędzy drzwiami a oknem ma być jeszcze spiżarnia. Biorąc pod uwagę oryginalne rozmiary spiżarni 66x166, to moim zdaniem lepiej zrobić 2 wnęki 66x80, jedna na spiżarnię druga na "coś" w wiatrołapie. http://www.rogucki.pl/dom/widok_na_wejscie.jpg 5. Dlaczego ceramika - ponieważ jest u nas bardziej popularna, bardziej nadaje się na szkody górnicze (na marginesie nasz dom będzie stał na 160 tonach żelbetonu ) i kupujemy materiał na 2 domy, a kumpel buduje też z ceramiki. Wstępny kosztorys ? Pokaże życie Ceny skaczą z miesiąca na miesiąc, np pustaki kupowaliśmy prawie w szycie tzn po 10 PLN za sztukę, teraz można kupić po 7 PLN za sztukę. Zdjęcia robie co wizytę, tylko na razie to praktycznie nic nie widać Tak wyglądała dziewicza działka http://www.rogucki.pl/dom/tu_bedzie_stal_dom.jpg 160 ton żelbetonu http://www.rogucki.pl/dom/plyta.jpg Fundamenty http://www.rogucki.pl/dom/fundamenty.jpg Ściany parteru http://www.rogucki.pl/dom/budowa_parter.jpg Pozdrawiam ROJTER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta i krzysiek 27.10.2007 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2007 My chcemy nasz projekt trochę zmienić do 2 stanowiskowego garażu chcemy doprojektować jeszcze lokal użytkowy o pow. ok 30 m kw. i przykryć go dachem który przykryje też połowę garażu i będzie odbiciem dachu domu ale na wysokości dachu pokrywającego pierwszą część garażu. Może to zawiłe ale trudno jest to opisać Myślimy tęż o tym aby jak najbardziej zmniejszyć ścianki między oknami w jadalni (chodzi o ten układ w ksztaucie litery C) i okna zrobić jak największe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
guli2004 29.10.2007 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 WitamInteresuje mnie wszystkoWłaśnie kupiliśmy z żoną projekt i na wiosnę mamy zamiar ruszać z budowąWidzieliśmy projekt tylko na papierze, spodobał nam się bardzo ale chętnie zobaczylibyśmy jakieś zdjęcia lub wizualizację komputerowe.Czy były jakieś ulepszenia?? zamiany pomieszczeń?? itpJeżeli Jesteś w trakcie budowy to chyba jeszcze pełnych kosztów nie ma?Chcemy zrobić piwnicę pod garażem. Mamy małą działkę wiec dodatkowy budynek gospodarczy nie wchodzi w grę.Każda porada mile widziana. PozdrawiamWaldekGuli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
guli2004 29.10.2007 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 WitamJest to też nasz wyszukany i wyśniony.Kupiliśmy właśnie projekt i będziemy czekać na pozwolenie na budowę.Myśleliśmy nad wydłużeniem garażu przez co powiększy nam się łazienka i pomieszczenie nad garażem. Tam chcemy zrobić łazienkę i sypialnię lub gabinet.Fajne zdjęcia - kiedy będę mógł takie zrobić?? PozdrawiamWaldek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
guli2004 29.10.2007 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 AhaPod garażem będziemy mieli piwniczkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rojter 30.10.2007 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 Witam Ulepszenia - praktycznie żadnych, szukałem właśnie takiego projektu, w którym nie będę musiał za dużo zmieniać, choć życie pokazało inaczej.Zmiany zamierzone:1. Zamian miejscami łazienki, z strychem na 1 piętrze2. Likwidacja lukarny na rzecz okien połaciowych nad garażem3. Zmiana wysokości parteru pod kuchnią, salonem, jadalnią i pokojem - powód ukształtowanie terenu4. Zmiana wysokości okien na parterze - powód punkt wyżej5. Zmniejszenie rozmiaru drzwi frontowych - likwidacja przeszkleń - choć nie jestem do końca przekonany co do słuszności tej decyzji6. Konieczność zwieszenia ilości schodów - powód - punkt 3 7. Przesunięcie otworu drzwi w łazience na 1 piętrze, przez co będę mógł wcisnąć jeden schodek więcej na półpiętrze8. Zmiana kształtu komina Zmiany które wystąpiły podczas budowy1. Zmiana szerokości okien w łazience, kotłowni i garażu - górale którzy budują mi dom powiedzieli. że :te okienka cosik takie małe są" i poszerzyli mi je. 2. Zmniejszenie spiżarni na rzecz dodatkowej wnęki w wiatrołapie. Pozdrawiam ROJTER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mike01 11.11.2007 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2007 Witam, Poszukuje zdjec z realizacji domu Gracjana poniewaz jestem zainteresowana tym projektem.Chodzi mi glownie o zdjecia wnetrz aby zobaczyc czy pomieszczenia nie sa malutkie.Oczywsice wyglad z zewnatrz tez jest istotny dlatego jesli ktos posiada takie zdjecia badzo prosilabym o umieszczenie badz przeslanie na maila([email protected]) Moze ktos jest zorientowany gdze w okolicach Wroclawia mozna zobaczyc ten dom.Bardzo prosze o odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika.sz 20.11.2007 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 Witam Forumowiczów, mam ogromną prośbę, czy ktoś z was buduje w Małopolsce Gracjana i mógłby pochwalić się nim? Ostatnio oglądałam dwa domki Hermes 3. Są ładne, ale coś mnie jeszcze 'ciągnie' do Gracjana Przed zakupem projektu bardzo chciałabym zobaczyć go w realu. Gracjan ma kuchnię i gabinet z przodu domu i to bardzo mi się podoba. Pomóżcie bardzo proszę i pochwalcie się Gracjankami. Pozdrawiam, Monika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts