Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

WITAM

JESTEM TUTAJ NOIWĄ OSOBĄ I NIE ZA BARDZO WIEM JAK PORUSZAC SIĘ PO FORUM , ALE Z CZASEM BĘDZIE LEPIEJ. MAM PYTANIE CZY KTOS BUDUJE GRACJANA I, BĄDŹĆ WIDZIAŁ DOKUMENTACJE, CHODZI MI SZCZEGÓLNIE O PRZEKRÓJ . NIE MOGE SIĘ DOPPROSIC O PRZYSŁANIE Z FIRMY A JAK MAM KUPIĆ PROJEKT JAK NIE ZNAM SZCZEGÓŁÓW. POZDRWIAM

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 357
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jesteśmy w trakcie wyboru projektu. Podoba nam się projekt Gracjan . Poszukujemy osób które wybrały ten projekt . Czekamy na opinie lub możliwość zobaczenia zrealizowanego projektu.

http://www.extradom.pl/ext/page?projekt/projekt.xmf&z=opis&id=4312

Równiez jestem zainteresowana Gracjanem, ale jeszcze go nie mam. Problemem jest to, że może nam się nie zmieścić na działce. W każdym razie architekt który będzie adaptował projekt, nie ma do niego żadnych zastrzeżeń- podoba mu się zarówno bryła jak i rozkład pomieszczeń. To mnie dodatkowo motywuje do tego projektu. Pozdrawiam

:D Fajnie że się odezwałeś.Jak daleko zaawansowane są prace budowlane? Co myślisz na temat wielkości łazienki na poddaszu ( w projekcie pow. użytkowa 6,17 a z biura Domena podali nam 11,28) ? Jakie zmiany masz w projekcie? Czekamy na twoje uwagi. Nam podoba się wszystko w tym projekcie a długo szukaliśmy.

Witam

Prace budowalne - stoi parter i po 1 listopada będzie robiony strop.

Co do łazienki obie wartości są prawidłowe ;) Tylko jedna podaje metraż podłogi, a druga powierzchni użytkowej (skosy, a te tutaj występują zabierają trochę powierzchni użytkowej, o ile wiem nie liczy się powierzchnia poniżej 190 cm).

Co do zmian to:

1. Zmieniłem na piętrze miejscami strych(pralnie) z łazienką ;) Teraz będziemy mieli 20 m łazienkę ;)

2. Zlikwidowałem lukarnę w łazience(stary strych) i wstawiłem w to miejsce 2 okna dachowe tutaj przedstawiałem rożne wersje ustawień tych okien.

3. Przez ukształtowanie terenu musiałem zwiększyć wysokość parteru z 2,70 na 3,08m. Przez co wszystkie ona na parterze mam trochę wyższe.

4. Zwiększyłem trochę szerokość okien w garażu, kotłowni i łazience na parterze.

5. Ostatni wpadłem na pomysł, żeby trochę zmodyfikować spiżarnię na koszt dodatkowej wnęki w wiatrołapie.

6. Oczywiście zmieniłem beton komórkowy na ceramikę ;)

7. Trochę zmodyfikowałem komin.

W porównaniu do mojego znajomego, który prawie przerobił cały projekt, moje zmiany są prawie "kosmetyczne"

Pozdrawiam

ROJTER

Dziękujemy :lol: !

Przez długi czas nie mogliśmy nawiązać z nikim kontaktu kto ma taki projekt. To dla nas ważne bo jesteśmy nowicjuszami w budowaniu domu i każde rady są dla nas cenne. Zawsze dobrze jest się kogoś poradzić :D zwłaszcza że ten dom to nasze marzenie które podjeliśmy się zrealizować.

1.Odnośnie wymiarów łazienki to wiedzieliśmy że tak jest. Trudno ocenić nam wielkość jak się czegoś nie widzi. Czy ta łazienka rzeczywiście jest taka mała bo jeżeli chodzi o skosy to nawet jeżeli nie liczyły by się od wysokości 1,5 m to zawsze można przy skosie postawić wanne lub np.wc.

2.Opinie na temat okien dachowych są różne. Czym spowodowana była twoja zmiana?

3.Z czym była związana zmiana szerokości okien na parterze- garaż i tp. Czy ze zmianą ich wysokości?

4. Czy wiatrołap jest taki mały że nie da się w nim postawić jakiejś szafy albo czy da się wygospodarowac jakąś część z pokoiku bo spiżarnia wydaje nam sie i tak mała?

5. Czym podyktowana była zmiana betonu komórkowego na ceramikę?

Czy może masz jakiś wstępny kosztorys? Może dysponujesz zdjęciami chętnie zobaczymy :) Nasza poczta:

[email protected]

1. Jaka duża jest to jeszcze nie wiem, ponieważ na razie mam tylko parter ;)

2. Na początku była lukarna, tak jak jest w oryginale, ale po decyzji, że wanna będzie na środku łazienki zmieniliśmy lukarnę na okna dachowe.

3. Zmiana szerokości - garaż, łazienka i kotłownia to względy estetyczne - lubię dużo światła. Natomiast pozostałe okna - wysokość - zmusiło nas do tego ukształtowanie terenu. Mieliśmy do wyboru albo schody jak do pałacu (jakieś 6 stopni) albo opuszczenie podłogi na parterze o 30 cm, ponieważ moja żona zawsze chciała mieszkać w kamienicy (z wysokimi pomieszczeniami) dlatego wybraliśmy opcje obniżenia podłogi.

4. Na razie działówek nie stawiałem, ale jak widać poniżej na szeroki nie wygląda. Biorąc po uwagę, że zmniejszyłem rozmiar drzwi i na ściance pomiędzy drzwiami a oknem ma być jeszcze spiżarnia. Biorąc pod uwagę oryginalne rozmiary spiżarni 66x166, to moim zdaniem lepiej zrobić 2 wnęki 66x80, jedna na spiżarnię druga na "coś" w wiatrołapie.

http://www.rogucki.pl/dom/widok_na_wejscie.jpg

5. Dlaczego ceramika - ponieważ jest u nas bardziej popularna, bardziej nadaje się na szkody górnicze (na marginesie nasz dom będzie stał na 160 tonach żelbetonu ;) ) i kupujemy materiał na 2 domy, a kumpel buduje też z ceramiki.

Wstępny kosztorys ? Pokaże życie ;) Ceny skaczą z miesiąca na miesiąc, np pustaki kupowaliśmy prawie w szycie tzn po 10 PLN za sztukę, teraz można kupić po 7 PLN za sztukę.

Zdjęcia robie co wizytę, tylko na razie to praktycznie nic nie widać ;)

Tak wyglądała dziewicza działka

http://www.rogucki.pl/dom/tu_bedzie_stal_dom.jpg

160 ton żelbetonu

http://www.rogucki.pl/dom/plyta.jpg

Fundamenty

http://www.rogucki.pl/dom/fundamenty.jpg

Ściany parteru

http://www.rogucki.pl/dom/budowa_parter.jpg

Pozdrawiam

ROJTER

My chcemy nasz projekt trochę zmienić do 2 stanowiskowego garażu chcemy doprojektować jeszcze lokal użytkowy o pow. ok 30 m kw. i przykryć go dachem który przykryje też połowę garażu i będzie odbiciem dachu domu ale na wysokości dachu pokrywającego pierwszą część garażu. Może to zawiłe ale trudno jest to opisać :roll:

Myślimy tęż o tym aby jak najbardziej zmniejszyć ścianki między oknami w jadalni (chodzi o ten układ w ksztaucie litery C) i okna zrobić jak największe. :D

Witam

Interesuje mnie wszystko

Właśnie kupiliśmy z żoną projekt i na wiosnę mamy zamiar ruszać z budową

Widzieliśmy projekt tylko na papierze, spodobał nam się bardzo ale chętnie zobaczylibyśmy jakieś zdjęcia lub wizualizację komputerowe.

Czy były jakieś ulepszenia?? zamiany pomieszczeń?? itp

Jeżeli Jesteś w trakcie budowy to chyba jeszcze pełnych kosztów nie ma?

Chcemy zrobić piwnicę pod garażem. Mamy małą działkę wiec dodatkowy budynek gospodarczy nie wchodzi w grę.

Każda porada mile widziana.

Pozdrawiam

Waldek

Guli

Witam

Jest to też nasz wyszukany i wyśniony.

Kupiliśmy właśnie projekt i będziemy czekać na pozwolenie na budowę.

Myśleliśmy nad wydłużeniem garażu przez co powiększy nam się łazienka i pomieszczenie nad garażem. Tam chcemy zrobić łazienkę i sypialnię lub gabinet.

Fajne zdjęcia - kiedy będę mógł takie zrobić??

Pozdrawiam

Waldek

Witam

Ulepszenia - praktycznie żadnych, szukałem właśnie takiego projektu, w którym nie będę musiał za dużo zmieniać, choć życie pokazało inaczej.

Zmiany zamierzone:

1. Zamian miejscami łazienki, z strychem na 1 piętrze

2. Likwidacja lukarny na rzecz okien połaciowych nad garażem

3. Zmiana wysokości parteru pod kuchnią, salonem, jadalnią i pokojem - powód ukształtowanie terenu

4. Zmiana wysokości okien na parterze - powód punkt wyżej

5. Zmniejszenie rozmiaru drzwi frontowych - likwidacja przeszkleń - choć nie jestem do końca przekonany co do słuszności tej decyzji

6. Konieczność zwieszenia ilości schodów - powód - punkt 3

7. Przesunięcie otworu drzwi w łazience na 1 piętrze, przez co będę mógł wcisnąć jeden schodek więcej na półpiętrze

8. Zmiana kształtu komina

Zmiany które wystąpiły podczas budowy

1. Zmiana szerokości okien w łazience, kotłowni i garażu - górale którzy budują mi dom powiedzieli. że :te okienka cosik takie małe są" i poszerzyli mi je.

2. Zmniejszenie spiżarni na rzecz dodatkowej wnęki w wiatrołapie.

Pozdrawiam

ROJTER

• 2 weeks później...

Witam,

Poszukuje zdjec z realizacji domu Gracjana poniewaz jestem zainteresowana tym projektem.

Chodzi mi glownie o zdjecia wnetrz aby zobaczyc czy pomieszczenia nie sa malutkie.Oczywsice wyglad z zewnatrz tez jest istotny dlatego jesli ktos posiada takie zdjecia badzo prosilabym o umieszczenie badz przeslanie na maila([email protected])

Moze ktos jest zorientowany gdze w okolicach Wroclawia mozna zobaczyc ten dom.

Bardzo prosze o odpowiedz

• 2 weeks później...

Witam Forumowiczów, mam ogromną prośbę, czy ktoś z was buduje w Małopolsce Gracjana i mógłby pochwalić się nim? :wink:

Ostatnio oglądałam dwa domki Hermes 3. Są ładne, ale coś mnie jeszcze 'ciągnie' do Gracjana :o Przed zakupem projektu bardzo chciałabym zobaczyć go w realu. Gracjan ma kuchnię i gabinet z przodu domu i to bardzo mi się podoba. Pomóżcie bardzo proszę :lol: i pochwalcie się Gracjankami.

Pozdrawiam,

Monika