Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Posiada ktoś wiedzę n/t kosztu materiałów na stan deweloperski oraz surowy na gracjana?

Interesuje mnie krycie dachówką ceramiczną oraz ceramika na scianach.

Mam wycenę na ten dom 420 tyś za stan deweloperski gdzie jest :

- krycie dachówką ceramiczną

- ściany z ceramiki

- pełna hydraulika z piecem na eko groszek

- tynki tradycyjne z gładziami

- ocieplenie styropianem 12cm + tynk

- podbitka

- okna z roletami

- strop lany

Niestety nie wiem, czy jest to dużo czy ok???

Nie mam pojecia ile z tego, to moze byc robocizna a ile materiały...

Proszę jeśli ktos ma taką wiedzę o pomoc...:)

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 357
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No i klamka zapadła!Gracjan zamówiony lada dzień do odbioru,teraz trzeba dużo pracy i cierpliwości ,aby cieszyć się własnymi kątami.Mam pytanko

czy ktoś z forumowiczów mógłby nam powiedzieć jaka jest procedura usunięcia słupa elektrycznego lub przesunięcia go poza granice działki?Czy walka z ZE jest rzeczywiście tak trudna w tych kwestiach jak mówią? :roll:

Właśnie odebraliśmy projekt,zanim ruszymy z budową minie jeszcze trochę czasu,papierologia potrwa jeszcze z pięć miesięcy :evil: ,ale jesteśmy dobrej myśli.Może ktoś posiada już zdjęcia z ralizacji i podzieli się ich widokiem z zaczynającymi budowę :wink: .powodzenia dla,już budujących :D

Przyłączam się do proszących o zdjęcia i informacje na temat budowy Gracjana. aktualnie czekam na pozwolenie i niedługo mam nadzieję zacznę budowę.

Moje zmiany w projekcie:

- likwidacja obu balkonów (będą portfenety) nikt z moich znajomych którzy mieszkają w domach nie korzysta z balkonów gdy można wyjść do ogrodu a balkon sporo kosztuje, i w dodatku jest "super" mostem cieplnym.

- spiżarnia podzielona po połowie (na dwie wnęki) pomiędzy kuchnię a wiatrołap

-garaż poszerzony o 1 metr (nareszcie będę mógł szeroko otworzyć drzwi przy wysiadaniu i wsiadaniu a po drugiej stronie zmieści się rząd regałów na wszystko co sie "kiedyś przyda"

-cała południowa ściana (również garażowa) przesunięta o 1metr

-wyjscie na taras z jadalni a nie z pokoju (nie trzeba zostawiać wolnej przestrzeni między sofa a drzwiami balkonowymi co powiększa powierzchnię użytkową pokoju. (oczywiście przy założeniu że w tym miejscu ma stać kanapa :D ) oraz zdecydowanie łatwiej wyjść z kuchni z kawą czy jedzeniem do ogrodu gdy nie trzeba już lawirować z taca pomiędzy meblami w pokoju.

-ściana kolankowa w górę o jeden bloczek BK

-zlikwidowałem lukarnę nad garażem od północy na rzecz okien połaciowych od południa (w moim przypadku działka jest z wjazdem od północy)

-przesunąłem ścianę górnej łazienki tak, że drzwi na północny balkon-portfenet są w łazience a pokój obok łazienki zamieniam na pralnio- suszarnię z wejściem z łazienki.

Pozdrawiam wszystkich Gracjanowiczów.

mój adres: [email protected]

• 2 weeks później...

Witam,

ja mam już strop nad swoim gracjanem (2).

Finalnie wyszły następujące zmiany:

- powiększenie okien z przodu do 150

- zmiana drzwi wejściowych na bardziej normalne (100)

- usunięcie okna pomiędzy jadalnią a tarasem

- powiększenie okien w lukarnach z 70 do 80 cm

- zamiast 2 okien w salonie jedno - 270 cm

- w łazience na górze zamiast teriva strop wylewany (i tylko 12 cm - aby łatwiej rozprowadzić rury, ogrzewanie podłogowe i takietam)

- nad łazienką na dole i kotłowną również strop wylewany (12 cm) tylko tym razem podniesiony do góry aby o 12 cm "podnieść" sufit w tych pomieszczeniach

- zmienione schody na 18x26 - i ogólnie schodzy przebudowane wg "własnego projektu" - generalnie nie ma zawijańców na schodach tylko jest 14 stopni w jednym ciągu a później 3 - w związku ze zmianą schodów zmienione są poziomy czyli nad domem będzie 5 wełny i 5 wylewki, nad garażem nie pamiętam ale jakoś 10 wełny i chyba też 5 wylewki

- strych zamieniony na pokój

- trochę przesunięty komin (system leier)

- będa poszerzone lukarny + 3 okna połaciowe na drugiej stronie dachu

- usunięte okna i drzwi z tylnej ściany garażu, 2 okna powędrowału na boczną ścianę garażu

- powiększona kotłownia o 45cm (szerokość)

- usunięty balkon z tyłu, usunięte okno w garderobie, jedno okno w pokoju zamiast drzwi balkonowych i okna -> wiem, że ta zmiana psuje dom z zewnątrz, ala ja go z tamtej strony nie będę oglądał a tak będzie mi wygodniej coś w tym pokoju ustawić, no i mniejsze koszyu (fachowcy lubią zaokrąglone balkony...wykańczać)

- do tego dojdzie powiększony taras

jakoś dużo tych zmian wyszło, właściwie zanim nie zacząłem pisac to wydawało mi się, że niewiele zmienialiśmy...

P.

Witam,

....................

- nad łazienką na dole i kotłowną również strop wylewany (12 cm) tylko tym razem podniesiony do góry aby o 12 cm "podnieść" sufit w tych pomieszczeniach

- zmienione schody na 18x26 - i ogólnie schodzy przebudowane wg "własnego projektu" - generalnie nie ma zawijańców na schodach tylko jest 14 stopni w jednym ciągu a później 3 - w związku ze zmianą schodów zmienione są poziomy czyli nad domem będzie 5 wełny i 5 wylewki, nad garażem nie pamiętam ale jakoś 10 wełny i chyba też 5 wylewki

....................

P.

Witam

Ja ze swoim Gracjanem jestem na etapie fundamentow i jak do tej pory nie udalo mi sie wymyslec w jaki sposob rozwiazac tych schodow zeby byly ciut nizsze. Mozesz cos na ten temat blizej napisac?

Z tymi poziomami tez nie bardzo zrozumialem ale mniejsza z tym.

Pozdrawiam

pierwszy schodek wystaje poza ścianę do salonu (w projekcie wystaje 1,5 schodka)

schody mają wysokość 18cm (szerokość jak w projekcie) i jest ich 14 w jednym ciagu

na stronie http://www.budujemydom.pl/abc/337_rodzaje_schodow/ określone sa jako "Schody dwubiegowe zwykłe" czyli pierwszy ciąg schodów ma 14 stopni a drugi 3 (jak w proj)

w związku z wydłużeniem schodów przesunęła mi się klatka schodowa i będzie sie kończyć równo z kominem - czyli zmniejszyłem trochę strych (pokój)

jak mi się uda to jutro pstryknę kilka fotek to będzie mżna ocenić czy warto tak robić - mi wydaje się, że jest ok. ale to indywidualna sprawa

PS. kwestia stropów: w projkcie strop ma 24 cm i generalnie tak mam oprócz stropu nad łazienką(dolną) i kotłownią gdzie strop ma 12 cm czyli brakujące 12 cm zwiększa wysokość łazienki. strop nad pokojem (pod łazienką) równiez ma 12 cm z tym że od dołu jest równo natomiast jak sie patrzy góry to jest "zagłębienie" w stropie właśnie na te 12 cm ma to na celu możliwośc zwiększenia izolacji "akustycznej" w łazience, łatwiejsze rozprowadzenie rur, niższe zamontowaie wanny, zwiększenie grubości wylewki ze względu na podłogówkę

--

piotr

Dzieki Piotr

Tez myslalem nad tym rozwiazaniem ale cos mnie blokowalo (juz nie pamietam co). Byc moze ze przejscie pod schodami, nie bedziesz czasem bil glowa albo musial sie schylac wchodzac do kotlowni i garazu pod schodami? Bylbym bardzo wdzieczny za kilka fotek.

Pozdrawiam

Banan

• 2 weeks później...

kilka fotek moich schodów:

http://images26.fotosik.pl/210/7330b18b6df50881med.jpg

http://images32.fotosik.pl/246/edc6bf46c1654c4c.jpg

http://images31.fotosik.pl/247/2997ec119c5d4cba.jpg

miejsca na głowę przy wchodzeniu do garażu jest wystarczająca ilość, generalnie pod schodami znajdują sie drzwi, nawet będa się otwierać ;-) więc jeszcze metr przed nimi będzie około 2m wysokości

--

piotr

Witam wszystkich. Ja co prawda jeszcze nie zacząłem budowy (czekam na wszystkie pozwolenia). Co zmienię:

- podnieść o jedną cegłę na parterze

- zrobię zamkniętą kuchnię z oświetloną ladą do jadalni.

- powiększę trochę kotłownię ( nie zmieści mi się piec, centralny odkurzacz i wszystkie przyrządy od kolektorów słonecznych)

- robię również dwa filary z przodu pod balkonem :D

- zamiast lukarny na strychu będą okna dachowe

- przewiduję też likwidacje balkonu od strony ogrodowej.

To planuję a co wyjdzie to się okaże :lol:

Na 90% ruszam w sierpniu. Pozdrawiam miłośników GRACJANA.

Witam wszystkich

Jak to jest, tyle osób pisze że buduje Gracjana i nawet jest na etapie wykonczenia, a nikt nie umieszcza na forum zdjęć z wnętrza domu czy linku do swojego dziennika budowy- czy coś jest z tym domem "nie halo".

Pytam bo też zainteresował mnie ten projekt. Jeżeli ktoś może przesłać zdjęcia z wnętrza domu, z góry dziękuje.

Pozdrawiam

Olgierd

Witam wszystkich

Jak to jest, tyle osób pisze że buduje Gracjana i nawet jest na etapie wykańczania, a nikt nie umieszcza na forum zdjęć z wnętrza domu czy linku do swojego dziennika budowy- czy coś jest z tym domem "nie halo" ?

Pytam bo też zainteresował mnie ten projekt. Jeżeli ktoś może przesłać zdjęcia z wnętrza domu, z góry dziękuje.

Pozdrawiam

Olgierd

Jeszcze raz dzieki Piotr

Skoro twierdzisz ze miejsca pod schodami jest w sam raz to pewnie podkradne ci pomysl i tez w ten sposob rozwiaze klatke schodowa. Dobrze jest miec kogos kto jest pare krokow do przodu z Gracjanem. Pamietam ze jak kupilismy projekt na poczatku 2007 to nic nie moglismy znalezc na necie a teraz prosze ile "Gracjanow".

No to jak mowia to "po saklanie i na rusztowanie" :wink:

witam wszystkich

Jestesmy posiadaczami projektu Gracjan z pojedynczym garażem w lustrzanym odbici. Likwidujemy taras i powiększamy salon.Kolejna ze zmian to

wykusz w kuchni będzie pociągniety do góry w pokoju /likwidacja balkonu/.

Guniek jak postęp w pracach. Szczególnie zaciekawił nas pomysł pokoju w miejsce garaż,tez myśmy o podpiwniczeniu garazu i przeniesienia kotłowni do piwnicy.Czy może masz jakiś kosztorys? Budujesz w okolicach Siedlec. Powiedz jak epika budowlana. Ile chcą za całość. Może dysponujesz zdjęciami chętnie zobaczymy. Nasza poczta:

[email protected]

Jesteśmy z Lublina

Jeżeli dysponuje ktoś fotkami z wnętrza to bardzo proszę na maila

Pozdrawiam Wszystkich

Krystyna[/url]