Anitka K 04.10.2007 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Witam,Złożyłam wniosek w Pekao S.A. na kredyt hipoteczny w wysokości 220 000 PLN. Moim wkładem własnym jest działka z domem wyceniona przez rzeczoznawcę na 208 800 PLN (mam operat szacunkowy). Dom jest w trakcie rozbudowy (stoją już ściany do wys. stropu, środki własne wydane na ten cel to ok. 20 000 PLN). Po zakończeniu rozbudowy wartość nieruchomości wyceniona została na 450 000 PLN. Był człowiek z Pekao na budowie, aby skontrolować stan rzeczywisty.I o co mi chodzi?Ano chodzi o to, że niestety bank Pekao S.A. nie może uznać tego wszystkiego jako mój wkład własny. Pani, która "zajmuje" się mną w banku przesłała mi wcześniej regulamin, w którym czarno na białym jest napisane:Do środków własnych Wnioskodawcy zalicza się:1) w przypadku inwestycji realizowanej systemem gospodarczym: a) koszt zakupu działki budowlanej, wynikający z aktu notarialnego jej nabycia (wyłącznie w sytuacji, gdy został on sporządzony nie wcześniej niż w okresie ostatnich 6 miesięcy) lub wartość rynkową tej działki, określoną w formie wyceny wewnętrznej lub w formie operatu szacunkowego Gdy zwróciłam im uwagę na ten zapis w regulaminie, stwierdzili, że jest w nim pomyłka....Kurde chyba ja jestem jakaś ograniczona, bo trudno mi to pojąć...Zażyczyli sobie jakiejś śmiesznej dodatkowej opłaty w wys. 112 zł na 2 lata, ale stanowczo odmówiłam.Jeżeli na samym początku są takie "jazdy" i kwestionuj się rzeczy oczywiste, to co będzie jak już wezmę u nich ten kredyt?Zastanawiam się czy się nie wycofać, ale zaoferowane warunki są chyba dobre: - WIBOR 3M + 0,7% marży - 0,5 % prowizjazastanawia mnie jeszcze jedna rzecz: do momentu wpisu hipoteki do KW oprocentowanie jest podwyższone o 0,8 % i to jest jak najbardziej zrozumiałe.Ale oni wymagają jeszcze dodatkowego jednorazowego ubezpieczenia w wysokości 0,20 % (czyli 440 PLN) + weksla in blanco.Czy to przypadkiem nie za dużo? Proszę Was o jakieś komentarze i uwagi.Dzięki!Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts