kotulek83 04.10.2007 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Mam pytanie do osób znających się na rzeczy. Mamy październik, jeszcze w tym miesiącu chcemy wylać ławy (beton z gruchy B20). Wykop na 1,40 m (podpiwniczenie częściowe) + głębokość ławy. Czy jest sens budować w tym roku ściany piwnicy z bloczków betonowych, czy lepiej wstrzymać się do wiosny? Czy ławy będą mogły przeczekać zimę? Dodam jeszcze że grunt jest raczej gliniasty. Czy jedynym następstwem takiego stanu rzeczy będzie obsypywanie się ziemi, czy coś poważniejszego? Czy trzeba jakoś zabezpieczyć ławy przed zimą? Czekam z niecierpliwością na jakieś podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 04.10.2007 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Ławy trzeba przysypać przed zimą i tyle (60-80 cm) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybkaosa 04.10.2007 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Mam pytanie do osób znających się na rzeczy. Mamy październik, jeszcze w tym miesiącu chcemy wylać ławy (beton z gruchy B20). Wykop na 1,40 m (podpiwniczenie częściowe) + głębokość ławy. Czy jest sens budować w tym roku ściany piwnicy z bloczków betonowych, czy lepiej wstrzymać się do wiosny? Czy ławy będą mogły przeczekać zimę? Dodam jeszcze że grunt jest raczej gliniasty. Czy jedynym następstwem takiego stanu rzeczy będzie obsypywanie się ziemi, czy coś poważniejszego? Czy trzeba jakoś zabezpieczyć ławy przed zimą? Czekam z niecierpliwością na jakieś podpowiedzi Co byś nie zrobił ławy muszą być zabezpieczone przed przemarzaniem. Glina to grunt wysadzinowy i mróz spowodować może zwiększenie objętości przemarzniętego gruntu. A resztę sobie można wyobrazić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZŁoty Róg 04.10.2007 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Doradziłbym jednak zamknięcie tematu robót w ziemi, obsypanie i wyjście do stanu zero. Uwierz mi że to jest dobra rada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotulek83 04.10.2007 12:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Obawiam się, że nie zdążymy wymurować ścian, straszą wszyscy wczesną zimą, a co jeśli zima zastanie nas w trakcie robót? Chcemy zrobić jeszcze izolację pionową zewnętrznych ścian piwnicy, a żeby to zrobić mur musi być już dobrze przesuszony, co przy obecnej aurze będzie trudne. Z kolei zasypywanie ścian i odkopywanie wiosną by zrobić izolację, trochę mija się z celem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZŁoty Róg 04.10.2007 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 To po co spieszycie się z ławami, przecież to zwykle tylko 2-4 dni pracy. No chyba że już macie gotowy wykop. Jeśli nie to ja przy waszych obawach bym się wstrzymał do wiosny. Z drugiej jednak srony zima moze przyjśc np dopiero w grudniu/styczniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotulek83 04.10.2007 12:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Własnie o to chodzi, że geodeta wytyczył już budynek, wykop już jest gotowy... Dlatego musimy conajmniej zalać ławy już teraz. Stąd moje pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 04.10.2007 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 po przeczytaniu tego zrobiłem się miekki jak wosk, wity odpadły, generalnie osłabłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotulek83 04.10.2007 17:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Ci cię tak osłabiło Barbossa??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 04.10.2007 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 zostałem osłabiony treścią pytania, zaskoczyła mnie zupełnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotulek83 04.10.2007 17:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 TZN.?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotulek83 04.10.2007 17:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Chyba to forum jest po to, aby zadawać pytania, różne różniste i wymieniać się poglądami. Może się mylę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotulek83 04.10.2007 17:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Proszę o więcej porad.... ale bez porad (albo niepotrzebnych postów) Barbossy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 04.10.2007 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 no i następne osłabienie, ale nie martw się ,zniknie jak przeczytasz co masz pod nickiem, w co niestety wątpię, a nawet jak przeczytasz to i tak nie zrozumiesz widzisz, dźwigasz i nic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotulek83 04.10.2007 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Panu Barbossa już dziękujemy!!! Od Pana wypowiedzi i wątków myślowych to są chyba jakieś specjalne fora lub czaty..... Napewno nie jest to odpowiednie miejsce dla Pana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 04.10.2007 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Panu Barbossa już dziękujemy!!! Od Pana wypowiedzi i wątków myślowych to są chyba jakieś specjalne fora lub czaty..... Napewno nie jest to odpowiednie miejsce dla Pana Proszę bardzo, z kotulka wyrósł prawdziwy lew po 9 postach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotulek83 05.10.2007 08:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2007 Po prostu szukam wypowiedzi na konkretny temat, a nie bezsensownej wymiany zdań o niczym.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 05.10.2007 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2007 Jedna z wielu sensownych: Ławy trzeba przysypać przed zimą i tyle (60-80 cm) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotulek83 05.10.2007 12:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2007 Krzysztofik dziękuję, że mi to uświadomiłeś. Powinieneś dostać Oskara, Benedykta i Telekamerę !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZŁoty Róg 05.10.2007 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2007 hmm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts