Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMOCY- PYTANIE DO WTAJEMNICZONYCH - ŁAWY FUNDAMENTOWE

kotulek83

Recommended Posts

Krzysztofik dziękuję, że mi to uświadomiłeś. Powinieneś dostać Oskara, Benedykta i Telekamerę !!!!

Dziękuje za nominacje.

Wracając do tematu: budować i być gotowym na przerwe w budowie ze względu na warunki atmosferyczne.

Jeżeli budynek jest wytyczony to na wiosne po przerwie trzeba by sprawdzić czy punkty tyczone nie przemieściły się :wink:

Obawiam się, że nie zdążymy wymurować ścian, straszą wszyscy wczesną zimą, a co jeśli zima zastanie nas w trakcie robót?

A co, jeśli tej zimy nie będzie??? I będziesz czekać do marca lub kwietnia i wtedy chwycą przymrozki. Na dwoje babka wróżyła.....Muruj teraz, ja bym tak zrobiła.

Barbossa jedynym cżłowiekiem, który osłabia na tym forum jesteś TY. Zdziwiłbyś się jakbyś wiedział ile razy przeczesałem to forum. Wszystkie posty o fundamentach znam już prawie na pamięć. Gdyby nie Ty, nie musiałbym odpowiadać na jakieś bezmyślne uwagi - jeżeli nie masz zamiaru pomagać, zostaw swoje przemyślenia w swojej główce, myślę, że wielu osobom w ten sposób ułatwisz.... pozdrawiam

odradzam wykonanie samych law i pozostawienie ich nie zabiezpieczonych na tak dlugi czas, lawy te beda narazone na dzialanie warunkow atmosferycznych, wiadomo woda gruntowa, opadowa dziala korozyjnie na beton. Rowniez odradzam wykonanie samego wykopu, gdyz moze dosc do rozluznienia gruntu w miejscu law.

Najlepszym rozwiazaniem, gdy juz wytyczyles budynek pojsc dalej, wybetonowac lawy, wyciagnac wszystko do stanu zero, wykonac izolacje i zasypac.Nie jest tego wiele jak sie to moze komus wydac.

Barbossa tak się składa, że Twoich mądrości nie zdążyłem jeszcze nauczyć się na pamięć i najmniejszego zamiaru nie mam.... Więc nie wiem skąd takie przekonanie??? Nie jesteś wszechwiedzącym, jak by ci się mogło wydawać więc odpuść sobie ocenianie innych, a skup się wyłącznie na sobie :o

marek.Bud dzięki za poradę !!!