Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co znaczy; "...działka sąsiednia..."?

piotr224

Recommended Posts

Chodzi mi o Art. 61 ustawy o zagospodarowaniu przestrzennym.

Punkt pierwszy zaczyna się od słów: "co najmiej jedna działka sąsiednia, dostępna z tej samej drogi publicznej, jest zabudowana w sposób pozwalający na określenie wymagań dotyczących nowej zabudowy..."

Jak rozumieć słowa: "działka sąsiednia"?

Czy to jest tylko ta z która mam granicę?

Piotr

Wydaje mi sie że nalezy to rozumiec jako działkę graniczącą z twoją działką. ale zauwaz że zgodnie z art. 2 pkt. 14 przez "dostęp do drogi publicznej" - należy przez to rozumieć bezpośredni dostęp do tej drogi albo dostęp do niej przez drogę wewnętrzną lub przez ustanowienie odpowiedniej służebności drogowej;

Może jeszcze rzuć także okiem na projekt rozporządzenia Ministra Infrastruktury w sprawie ustalania wymgań dotyczących nowej zabudowy i zagospodarowania terenu w przypadku braku miejsowego planu który jest dostepny na stronach ministerstwa i tam zobaczysz w jaki sposób Ministerstwo planuje wydawanie WZiZT http://www.mi.gov.pl/moduly/dokumenty/projekty.php

Co w przypadku gdy:

1) na sąsiednich (graniczących ze mną) działkach nie ma nic.

2) sa dwa domy (ok. 80m) majace dostęp do tej samej drogi publicznej porzez ustanowienie służebności drogowej

3) chcę wystąpić o zabudowę siedliskową

4) mam > 1ha , ale mniej niz srednia w gminie

5) nie ma problemu z mediami

Co wtedy?

Rozumiem że te dwa domy granicza z twoją działką . Ja bym złożył wniosek o WZiZT i twierdziłbym że ten warunek że co najmniej jedna działka sąsiednia, dostępna z tej samej drogi publicznej, jest zabudowana w sposób pozwalający na określenie wymagań dotyczących nowej zabudowy spełniją te domy. Ponadto w projekcie rozporządzenia przewidziano że można wydać WZiZt na podstaiw analizy o której mowa w par. 3 rozporządzenia

Zacytuję swoja wypowiedź ze "starego wątku" http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=2435&highlight=g%F3rale

Odbiegnę trochę od głównego wątku ale chciałbym przytoczyć ciekawą historyjkę usłyszaną od moich przesympatycznych cieśli z Podhala.

Biznesmen chciał wybudować na swoim gruncie pietrowy obiekt handlowy. Spotkało się to ze stanowczym sprzeciwem sąsiada co zablokowało wydanie pozytywnej decyzji dla inwestora. Jaki znalazł się na to sposób? Rewelacyjnie prosty. Biznesmen wyodrębnił ze swojej działki 1-metrowy pas ziemi leżacy wzdłuż granicy z sasiadem a następnie sprzedał go. Nowy, "szczęśliwy" sąsiad bezzwłocznie wyraził zgodę na inwestycję i tym samym zakończył przewidywany, wielotetni spór prawny.

Biorąc nawet pod uwagę, że w tej opowieści mogło być co nieco "góralskiego bajania" - wniosek jest jeden - DA SIĘ ZROBIĆ.

Znalazłem jeszcze coś takiego:

Artykuł 86 ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym.

"Art. 86. Ustalenia w drodze decycji warunków zabudowy wymaga zmiana sposobu zagospodarowania terenu, o której mowa w art. 59 ust.1, jeżeli na terenie tym obowiązuje plan uchwalony przed dniem 1 stycznia 1995r. Przepisu art. 61 ust.1 pkt 1 nie stosuje się"

"Art. 61.

1. Wydanie decycji o warunkach zabudowy jest możliwe jedynie w przypadku łącznego spełnienia następujących warunków:

1) co najmniej jedna działka sąsiednia, dostępna z tej samej drogi publicznej, jest zabudowana w sposób pozwalający na określenie wymagań dotyczących nowej zabudowy w zakresie kontynuacji funkcji, parametrów, cech i wskażników kształtowania zabudowy oraz zagospodarowania terenu, w tym gabarytów i formy architektonicznej obiektów budowlanych, linii zabudowy oraz intenywności wykorzystania terenu;

2) teren ma dostęp do drogi publicznej;

3) istniejące lub projektowane uzbrojenie terenu, z uwzgl. ust. 5 jest wystarczające dla zamierzenia budowlanago;

4) teren nie wymaga uzyskania zgody na zmianę przeznaczenia gruntów rolnych i leśnych albo jest objęty zgodą uzyskaną przy sporządzeniu miejscowych planów które utraciły moc na podstawie art. 67 ustawy, o której mowa w art. 88 ust. 1;

2. Przepisów ust. 1 pkt 1 nie stosuje się do inwestycji produkcyjnych lokalizowanych na terenach przeznaczonych na ten cel w planach miejscowych, które utraciły moc na podstawie art. 67 ustawy, o której mowa w art. 88 ust. 1;

3. Przepisów ust. 1 pkt 1 nie stosuje się do linii kolejowych, obiektów liniowych i urządzeń infrastruktury technicznej.

4. Przepisów ust.1 pkt 1 nie stosuje się do zabudowy zagrodowej, w przypadku gdy powierzchnia gospodarstwa rolnego związanego z tą zabudową przekracza średnią powierzchnię gospodarstwa rolnego w danej gminie. ..."

Moje rozumowanie jest takie:

Skoro na interesującym mnie terenie obowiązuje plan sporządzony przed 1995 rokiem to zgodnie z Art. 86 do wydania warunków zabudowy muszą być spełnione punkty 2. 3. i 4. z Art. 61.

Więc jeśli są one spełnione to czy gmina może nie wydać warunków?

Jeśli tak to na jakiej postawie?

Ile gmina ma czasu na wydanie decyzji?

Gość Marecki
Czy urzędnicy mają swój sposób rozumowania? Ostatnio usłyszałem że jeśli przy skrzyżowaniu są już 2 domy a ja chcę budowac trzeci, to żaden z nich nie jest moim sąsiadem, a działki nie są sąsiednie bo między biegną drogi...POMOCY !!!! Normalny człowiek widzi tam już dwóch sąsiadów....

• 2 weeks później...

Wszystko jak zwykle zależy od dobrej woli urzędu.

Jeśli pomimo obowiązywania "starego" planu gmina jest w trakcie opracowywania nowego, to w razie wątpliwości może wstrzymać wydanie decyzji na 12 miesięcy. Po tym okresie jednak, albo bedzie musiała wydać warunki zabudowy wg nowego planu, albo bedzie musiała się zgodzić na propozycje inwestora. Jeśli nadal będzie chciała odroczyć wydanie decyzji o kolejne 12 miesięcy, to automatycznie będzie to warunkowało przyznaniem racji inwestorowi.

Art. 60. 1. Decyzję o warunkach zabudowy wydaje, z zastrzeżeniem ust. 3, wójt, burmistrz albo prezydent miasta po uzgodnieniu z organami, o których mowa w art. 53 ust. 4, i uzyskaniu uzgodnień lub decyzji wymaganych przepisami odrębnymi.

2. Decyzję o warunkach zabudowy wydaje się po uzgodnieniu z wojewodą, zarządem województwa oraz zarządem powiatu w zakresie zadań samorządowych i rządowych, o których mowa w art. 39 ust. 3 pkt 3 i art. 48. W przypadku odmowy uzgodnienia decyzji o warunkach zabudowy z uwagi na przewidywaną realizację na objętym wnioskiem terenie zadań samorządowych albo rządowych postępowanie administracyjne w sprawie ustalenia warunków zabudowy zawiesza się na czas nie dłuższy niż 12 miesięcy od dnia złożenia wniosku. Jeżeli w okresie zawieszenia postępowania administracyjnego nie uchwalono miejscowego planu albo nie ustalono lokalizacji inwestycji celu publicznego, decyzję o warunkach zabudowy wydaje się pomimo braku tego uzgodnienia.