Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomóżcie w zaprojektowaniu ogrodu

lmp119

Recommended Posts

Witam wszystkich ,

Zacznę może od opisania wam naszej działeczki . Długa na 51m , szeroka na 21 . Budowa dopiero się zaczęła ale już chcemy obsadzić po bokach . Jak się wprowadzimy , a nastąpi to pewnie nie wcześniej niż za 2 lata to sąsiad nie będzie już zerkał zza płota ;)

Otóż na początku planowaliśmy obsadzić wokół żywopłotem z grabu , ale po dłuższym zastanowieniu stwierdzam że 50m żywopłotu grabowego będzie wyglądało dość monotonnie - delikatnie mówiąc i jakby nie patrzeć taki żywopłot narzuca już pewien styl, którego musielibyśmy się trzymać, a ja nie chcę francuskiego ogrodu , gdzie wszystko jest przystrzyżone jak od linijki.

Byłam dziś w szkółce i Pan polecił mi wybranie kilku gatunków między innymi :

berberys czerwonolistny

Jaśminowiec ( 2 odmiany )

Krzewuszka

Pęcherznica żółta i zielona

Tuława

Forsycja

Roślinki rzeczywiście ciekawe , pytanie tylko jak je wsadzić, czy zdecydowac się na np 10metrowe pasy . Np 10 metrów berberysa czerwonego , a kolejne 10 metrów coś o jasno zielonych listkach , aby ładnie się komponowało

Może ktoś z was ma jakieś fajne pomysły , chcę żeby to ładnie wyglądało, osłaniało nas od sąsiadów , ale nie wyglądało przy tym zbyt pstrokato

Oj żywopłot to trudny temat, a jeszcze liściasty to podwójnie trudny.

http://dom.gazeta.pl/ogrody/1,72077,2582522.html

Po prostu budując trudno będzie Ci zajmować się jednym i drugim. Ja mam ogród zadbany i na okres budowy po prostu go zaniedbaliśmy, bo brakuje nań czasu.

Moim skromnym zdaniem nie bój się pstrokacizny z żywopłocie liściastym, bo tylko taki będzie ciekawy. Pstrokacizną nazywam posadzone obok siebie np. naprzemiennie kolorowe berberysy czerwono, żółto i zielono listne, jak i pęcherznicę o żółtawych i ciemno czerwonych liściach (Diabolo).

Z tych krzewów które wypisałaś trudno uformować będzie krzewuszkę i forsycję, bo tworzą one rozłożyste krzewy. Nadaje się jaśminowiec żylistek tawuła, ale wysoka. Pamiętaj, że całkiem bez przycinania to się nie da, trzeba choć dwa razy w roku, wiosną i jesienią dokonać przycięć formujących, wycinając wszystko co wyrasta ponad i poza szpaler i wszystko.

Na tym etapie warto nie zapomnieć o podlewaniu, szczególnie że na po rolniczych terenach budujemy na odkrytych terenach.

Tyle na początek...