lmp119 04.10.2007 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Witam wszystkich , Zacznę może od opisania wam naszej działeczki . Długa na 51m , szeroka na 21 . Budowa dopiero się zaczęła ale już chcemy obsadzić po bokach . Jak się wprowadzimy , a nastąpi to pewnie nie wcześniej niż za 2 lata to sąsiad nie będzie już zerkał zza płota Otóż na początku planowaliśmy obsadzić wokół żywopłotem z grabu , ale po dłuższym zastanowieniu stwierdzam że 50m żywopłotu grabowego będzie wyglądało dość monotonnie - delikatnie mówiąc i jakby nie patrzeć taki żywopłot narzuca już pewien styl, którego musielibyśmy się trzymać, a ja nie chcę francuskiego ogrodu , gdzie wszystko jest przystrzyżone jak od linijki. Byłam dziś w szkółce i Pan polecił mi wybranie kilku gatunków między innymi : berberys czerwonolistny Jaśminowiec ( 2 odmiany ) Krzewuszka Pęcherznica żółta i zielona Tuława Forsycja Roślinki rzeczywiście ciekawe , pytanie tylko jak je wsadzić, czy zdecydowac się na np 10metrowe pasy . Np 10 metrów berberysa czerwonego , a kolejne 10 metrów coś o jasno zielonych listkach , aby ładnie się komponowało Może ktoś z was ma jakieś fajne pomysły , chcę żeby to ładnie wyglądało, osłaniało nas od sąsiadów , ale nie wyglądało przy tym zbyt pstrokato Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 05.10.2007 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2007 Oj żywopłot to trudny temat, a jeszcze liściasty to podwójnie trudny.http://dom.gazeta.pl/ogrody/1,72077,2582522.htmlPo prostu budując trudno będzie Ci zajmować się jednym i drugim. Ja mam ogród zadbany i na okres budowy po prostu go zaniedbaliśmy, bo brakuje nań czasu. Moim skromnym zdaniem nie bój się pstrokacizny z żywopłocie liściastym, bo tylko taki będzie ciekawy. Pstrokacizną nazywam posadzone obok siebie np. naprzemiennie kolorowe berberysy czerwono, żółto i zielono listne, jak i pęcherznicę o żółtawych i ciemno czerwonych liściach (Diabolo). Z tych krzewów które wypisałaś trudno uformować będzie krzewuszkę i forsycję, bo tworzą one rozłożyste krzewy. Nadaje się jaśminowiec żylistek tawuła, ale wysoka. Pamiętaj, że całkiem bez przycinania to się nie da, trzeba choć dwa razy w roku, wiosną i jesienią dokonać przycięć formujących, wycinając wszystko co wyrasta ponad i poza szpaler i wszystko.Na tym etapie warto nie zapomnieć o podlewaniu, szczególnie że na po rolniczych terenach budujemy na odkrytych terenach.Tyle na początek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts