Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozbiórka domu - pomocy!!!!

Monka81

Recommended Posts

Na dniach odbieram pozwolenie na rozbiórke i budowe domu.

W związku z tym szukam ekipy do rozbiórki, nawet niewiem jakiej ceny mam się spodziewać :roll: na co zwrócić szczególną uwagę. Dodam że część domu była budowana z cegły czerwonej (dobrej jakości) którą chciałabym odzyskać i wykorzystać przy budowie nowego domu. Reszta domu jest drewniana.

Oczywiście jeżeli macie ludzi godnych polecenia, byłabym ogromnie wdzięczna za kontakt :)

Na dniach odbieram pozwolenie na rozbiórke i budowe domu.

W związku z tym szukam ekipy do rozbiórki, nawet niewiem jakiej ceny mam się spodziewać :roll: na co zwrócić szczególną uwagę. Dodam że część domu była budowana z cegły czerwonej (dobrej jakości) którą chciałabym odzyskać i wykorzystać przy budowie nowego domu. Reszta domu jest drewniana.

Oczywiście jeżeli macie ludzi godnych polecenia, byłabym ogromnie wdzięczna za kontakt :)

Gdzie dokładnie ma byc "demolka"??

Napiszę ci jak my to zrobiliśmy, może będziesz mogła zastosować.

Przyjechał koparkowy i zawalił dom (ok. 2 godz. pracy, koszt 100 zł).

Potem sami przerzucilismy gruzowisko, wybierając dobre cegły - ok 2 miesiące pracy, koszt 0 zł, jeśli nie masz czasu to musisz kogoś zatrudnić)

Potem ogłosilismy wszystkim sąsiadom, że mogą przyjść i brać co chcą: cegły i drewno, sami też odebraliśmy sporo desek i belek.

Potem dogadałam się z leśniczym, który zabrał gruz (3 dni po 8 godz. 2 ciągniki jeździły non stop) - koszt 0 zł, nadleśnictwo to finansuje bo potrzebują gruzu na podwyższanie dróg).

W sumie po rozbiórce wyszliśmy na spory plus bo mieliśmy ponad 7000 cegieł, masę desek i sprzedaliśmy 800 kg złomu.

Dodam jeszcze, że firma wyceniła nam rozbiórkę na 8000. Tę kwotę też doliczamy sobie jako oszczędność.

Dziękuję ci za radę, pomyślę nad twoim sposobem :)

Może też zamówimy pana koparkowego, a później damy potrzebującym zarobić parę złotych przy przerzucaniu gruzu, sami nie mamy za bardzo czasu żeby to robić :( a z resztą to zawsze coś się zrobi. Drzewo spalimy a złom sprzedamy :lol: Mamy tylko mały problem bo dom stoi w granicy i będzie więcej zachodu przy rozbiórce tej ściany ....

Myśle że damy radę, dla chcącego nic trudnego. Chcemy zrobić to jak najszybciej i jak najtaniej. Później w miejscu starego chcemy wybudować nowy dom :lol:

Najdroższa będzie chyba wywózka gruzu więc koniecznie zorięntuj sie jak to wygląda w nadleśnictwie. Mojemu leśniczemu bardzo zależało na gruzie bo chociaż nie miał już pieniędzy na ten cel w tamtym roku (powiedział, że wydał już na to 1,5 mln.) to załatwił transport (a było to w lipcu) z terminem płatności po nowym roku.

• 2 years później...

witam

widzę że temat lekko stary ale może ktoś mi podpowie (pomoże). otóż doszliśmy do wniosku że stary dom na działce trzeba "kilim" (1 działka - 2 domy -stary i nowy). na remont kapitalny starego (pi...pi...pi... brak środków na koncie). wiecie może ile kosztuje firma, która wykona demolkę w pomorskim? ze szczegółów to brak możliwości użycia sprzętu ciężkiego (mała działka, dom na granicy działek - sąsiedzi), najchętniej to bym rozliczył się w materiałach z rozbiórki. jakie kwity muszę mieć z urzędu aby taki manewr przeprowadzić? zastanawiam się nad ścianą graniczną (zostawić czy zburzyć) z tego co pamiętam to murowany "płot" może chyba być do 2m? jest jeszcze 1 sprawa - otóż chata jest podpiwniczona i nie wiem czy styknie mi gruzu z rozbiórki na jej zasypanie? na miejscu domu ma być trawnik wiec lekka warstwa ziemi i chyba luzik?