Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt szeregówki - problemy autorskie

Recommended Posts

Witam,

koleżanka jest szczęśliwą posiadaczką działki w ciągu szeregowym. Wraz z zakupem działki stała się również właścicielką projektu. Niestety za ewentualne zmiany w projekcie Pani architekt, która wykonała projekt, zażyczyła sobie bardzo wysokie wynagrodzenie, które jest delikatnie mówiąc "nierynkowe". Pomijając wniosek do Urzędu Antymonopolowego :), koleżanka zdecydowała się na indywidualny projekt u innego architekta. Oczywiście naturalnym jest, że budynek musi mieć bardzo zbliżoną bryłę do pozostałych budynków, które już stoją. I tu pojawia się pytanie natury prawnej. Czy zaprojektowanie budynku o takiej samej bryle, umiejscowieniu drzwi i okien, ale zupelnie innym rozkładem ścian nośnych, schodów, kominów i całego układu wewnętrznego będzie stanowiło naruszenie praw autorskich? Zamiarem nie jest skopiowanie projektu, ale wykonanie możliwie innej konstrukcji (najchętniej zupełnie innej), która będzie zgodna z miejscowym planem zagospodarowania.

Pozdrawiam,

Marcin

nie wiem czy dobrze Cię zrozumiałem, ale moim zdaniem nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dostać pozwolenie na budowę segmentu szeregówki na podstawie swojego projektu (innego niż na pozostałe segmenty). Oczywiście projekt twojego segmentu musi spełnić wszystkie wymagania stawiane w MPZP, który jak rozumiem obowiązuje na tym terenie.

Nie bardzo zatem wiem czemu miałabyś być zmuszona do przerabiania projektu który kupiłaś (no chyba, że chcesz korzystać pozwolenia na budowę poprzedniego właściciela?).

PS.

Nie obraź się Marcin, jakoś się zgapiłem i napisałem bezpośrednio do twojej koleżanki :)

co to znaczy podobny?

to co dla Ciebie jest podobne dla kogoś innego wcale nie musi takie być.

Na jakiej podstawie urząd będzie wiedział czy twój segment jest podobny do pozostałych? (no chyba, że urzędnik mieszka w segmencie obok :wink: ).

Inną sprawą jest, czy rzeczywiście chcesz, żeby twój segment bardzo się wyróżniał. Jeżeli jest to segment skrajny to dobry architekt zaprojektuje Ci segment wyróżniający się ale i pasujący do całości. Jeżeli natomiast jest to segment środkowy - wtedy wstawienie czegoś zupełnie innego niż pozostałe segmenty może mieć efekt opłakany.

Nie wiem jak wygląda u Ciebie MPZP, ale np plany w moim mieście są tak przygotowane, żeby w przypadku szeregówek maksymalnie narzucić jednolitą formę całości, np. wysokość pomiędzy: 11m- 12m, jasno określony kąt połaci(bez możliwości odstępstw), obowiązujące linie zabudowy z przodu i z tyłu działki niepozwalające praktycznie na żadne szaleństwo z formą budynku. Dorzuć do tego działkę wielkości chustki do nosa (np.300m2) i praktycznie rzecz biorąc pomimo tego, że nie ma innych obostrzeń poza MPZP to wszystkie segmenty na osiedlu wyglądają jednakowo. I oto chyba w szeregówkach chodzi. O stworzenie poprzez powtarzalnośc formy wrażenia spokoju i harmonii w architekturze osiedla. Szeregówki dają wrażenie przemyślanej koncepcji i stanowią przeciwwagę dla domków jednorodzinnych, wsród których króluje niczym niepohamowany indywidualizm.