Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynki wapienno cementowe

Recommended Posts

Tak za półtora miesiąca będę kładł tynki wapienno cementowe . Znaczy się ja będę pomagierem a tylki bedzie kładł mój sąsiad - jest murarzem, tynkarzem .

Przyznam się że wolałbym tego sam nie robić .

Ile kosztuje m2 tynku tego typu robionego maszynowo - tak jak tynk gipsowy ?

Z jakimi kwotami sie spotkaliście ?

Na śląsku tynk cem- wap. z pełną obsługą :) to koszt na dziś 12zł bez rachunku, 14zł z rachunkiem. Oczywiście materiał płacisz ty , my zamawiamy , co zostaje zbieramy i kasa z powrotem, najpierw wuzetka a potem faktura na materiał.

Czy mam rozum ieć że byś się podjął tego :D

Ja mam cenę 10zeta za matr bez r-ku ...materiał sama kupuję czyli cement, wapno, piasek, profile i co tam jeszcze trza....acha , i to są tynki zacierane gąbką.

W związku z powyższym stwierdzeniem :roll: ...proszę mi powiedzieć czy można teraz te tynki robić bez szkody dla nich.... mam co prawda okna i drzwi, ale nie ogrzewam domu i ogrzewać zimą nie będę...tynkarze mają wejść za tydzień :roll: .

Pozdrawiam, smoczyca.

15 października montują mi okna.

Będę grzał kozą więc temperatura nigdy nie spadnie poniżej 5-7 stopni.

Będę tego pilnował przez minimum miesiąc.

Naprzemienne grzanie i wietrzenie .

Muszę tak zrobić gdyż pod koniec grudnia przychodzą mi montować sufit podwieszony .

Liczę się z dużym zużyciem drewna niestety .

Ale z drugiej strony zostało mi bardzo dużo ścinek z więźby więc jest co palić :wink:

Na śląsku tynk cem- wap. z pełną obsługą :) to koszt na dziś 12zł bez rachunku, 14zł z rachunkiem. Oczywiście materiał płacisz ty , my zamawiamy , co zostaje zbieramy i kasa z powrotem, najpierw wuzetka a potem faktura na materiał.

A jak to wychodzi z materiałem 12 + ... = .../m.kw?

Czy można przygotować tynk cem.-wap. bezpośredni pod malowanie ale bez gipsowania?

PZD.

pojęcia zielonego nie mam...ale cokolwiek by to nie było nadaje się :lol:

a tak serio... będę miała tynki cw zacierane gąbką.... i jakiejkolwiek kategorii by nie były będę je malować, gładzi nie przewiduję bo nie podobają mi się ściany gładkie jak d... niemowlaka.... i tak miałam mieć farbę delikatnie strukturalną...a tak, będę mieć od razu bez dodatkowych kosztów :D

pozdrawiam, smoczyca

Co to jest tynk IV kategorii?

Wiem, że nadaje się bezposśrednio do malowania...

Z góry dziękuję za odpowiedź że jest to tynk pomiędzy III a V, bo sie domyślam :D

tynk 3 warstwowy - zatarty na gładko - wiekszość "ekip" taki tynk uwazało za standard ... to był tynk równy zatarty - wg mnie - na ostro /w cennikach określany jednak "na gładko"/

obecnie tak naprawde tynk "pod malowanie" - to tynk bardzo gładki czyli gabkowany, filcowany - gładzony dodatkowo po zatarciu pacą z nakładką i dodatkowo przesianym piaskiem miałkim i/ najlepiej piaskiem perlistym/