Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pilne - siatka+klej

AMP

Recommended Posts

Nakładasz klej na styropian , potem zatapiasz siatkę w kleju, wszystko ładnie wyrównujesz.Tak położony klej można po wyschnięciu przeszlifować i pocignąć gruntem.

Więcej warstw kleju nie zaleca sie i nie powinno sie robić. Ewentualnie cienki szpachel celem wyrównania powierzchni, warstwy grubsze niż 1mm-1,5mm wymagają kolejnej siatki.Chociaż często to sie olewa.

Witam,

Jaka jest technika nakładania ostatecznej warstwy kleju aby uzyskać idealną głatką powierzchnię? Jakich narzędzi do tego trzega użyć?

Pozdrawiam

SUper fachowca :D :D

A tak na serio to klejem nie da się wyrobić takiej warstwy lub też jest bardzo ciężko to zrobić. Jeśli chcesz uzyskać gładką elewację to trzeba potem po drugiej warstwie kleju wszystko przeszpachlować np cekolem (nazwy nie pamiętem chyba C-35 nie jestem pewien) przeszlifować i wtedy jest cacy.

Proszę o pomoc - czy jest jakiś standard/wymóg technologiczny wskazujący ile warstw kleju dajemy na siatkę na styropianie - inaczej czy wystarczy przed położeniem tynku zatopić siatkę w kleju, czy też taką warstwę należy jeszcze raz pokryć klejem?

każda warstwa kleju grubości 3-5 mm wymaga dodatkowej siatki

nakąłdanie kleju na klej juz wyschnięty moze spowodowac odspoinowaniem kolejnych warstwa

poszczególne warstwy muszą byc grubtowane

AMP gruntowanie w twoim przypadku zmiejsza chłonność podłoża

Mam na elewacji jedną warstwę kleju z zatopioną siatką i zagruntowaną(juz 2 lata). Na wiosnę przed tynkiem barankiem muszę wyrównac klej. Słyszałem od kogoś, że źle zrobiłem że zagruntowałem ściany przed warstwą wyrównująca. Teraz słyszę że lepiej, że zagruntowałem bo następna warstwa mogłaby odpadać. W co wierzyć?.

Poza tym bez fachowca faktycznie wygładzenie tak dużych powierzchni jest chyba nierealne. W dzień niby będzie cacy, ale wieczorem przy oświetleniu muru będzie wygladac to obrzydliwie.

Mam na elewacji jedną warstwę kleju z zatopioną siatką i zagruntowaną(juz 2 lata). Na wiosnę przed tynkiem barankiem muszę wyrównac klej. Słyszałem od kogoś, że źle zrobiłem że zagruntowałem ściany przed warstwą wyrównująca. Teraz słyszę że lepiej, że zagruntowałem bo następna warstwa mogłaby odpadać. W co wierzyć?.

Poza tym bez fachowca faktycznie wygładzenie tak dużych powierzchni jest chyba nierealne. W dzień niby będzie cacy, ale wieczorem przy oświetleniu muru będzie wygladac to obrzydliwie.

zależy czym zagruntowałeś - czy farbą pod tynk ozdobny czy gruntem tzw unigruntem ( wyrównującym chłonność i poprawiającym przyczepność)

[Ja własnie teraz ocieplam jednak tynk bedę kładł w przyszłym roku - jak najlepiej zabezpieczyć warstwę kleju by potem tynk ładnie przylegał?

Czy nie lepiej jest w tym roku połozyć klej, siatkę i to zagruntować a w przyszłym roku zeszlifowac to ładnie, zagruntowac jeszcze raz i potem tynk?

Co polecacie??

Ja zawsze po założeniu kleju z siatką daje kolejna warstwę kleju tak aby wyrównać powierzchnie. Pojedynczy klej z siatka dają na blokach i macie widoczne efekty czyli możemy policzyć ile płyt zużyto na budynek :)

Nie trzeba gruntować jednego kleju przed nałożeniem kolejnego, no chyba ze ten drugi dajemy po dłuższym okresie np. rok lub są widoczne jakieś "grzybki" itp.

Rezi robie tak już 10 lat i jeszcze mi sie nie "odspoinowalo" "Drugi " klej to masz max 2mm, a może nawet mniej. Radzę nie oszczędzać na drugim kleju bo to sie może zemścić pod słonce :)

Jeżeli macie styropian położony nie tak jak trzeba lub klej to ratunkiem na uratowanie ściany może być wybranie tynku o grubszej granulacji np. 2/2.5/ 3 mm.

Ale przy tylu doradcach to sie nie może przytrafić :D

Tak jak napisał "Złoty Róg" : robisz ocieplenie przed zima i nie dajesz tynku, to gruntuj ścianę pod tynk, a na wiosnę będzie potrzebne kolejne gruntowanie.

Uzyskanie idealnie gładkiej powierzchni pod malowanie jest bardzo trudne i nie polecam,bo to wcale nie będzie tańsze to po pierwsze, a po drugie zauważyłem, że na takiej powierzchni farba bardzo szybko sie łuszczy(2-3lata)

Nie polecam kupowania tynków w hipermarketach budowlanych, kiedyś klient takowy kupił, nie wiem czy go cena skusiła czy co i....tynk miał słabą przyczepność, niska wydajność, a przez to cena 1 m2 znacznie wzrosła.

To samo ze styropianem np. styropol. Już to kiedyś pisałem na tym forum ze styropian tym lepszy im ma mniejsze kulki, odwrotnie niż u mężczyzn :)

Duże kulki w styropianie powodują że jest on łamliwy, kruchy, ciężko płytę równo uciąć i przez to ma tez mniejszą cieplność.

pozdrawiam

ps. chcesz ładnie nałożyć druga warstwę to kup sobie dużą metalową pace taką na 70 cm i nią ściągaj klej. Ważna jest tez konsystencja kleju, nie może być zbyt rzadki. Po nałożeniu ściany gdy ona jeszcze dobrze nie wyschła bierzesz pace z filcem, pędzelek i wiaderko wody i kropisz tu i ówdzie i jedziesz pacą....