Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SIELANKA Dag&Mar - komentarze

MarDag

Recommended Posts

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam serdecznie i przyznaję się bez bicia że śledzę Wasz dziennik od samego początku!Powodów mam ku temu przynajmniej dwa

1) TO ŚLICZNY DOMEK

2)BUDUJEMY TAKI SAM

jeśli chodzi o nasz to właśnie został wylany wieniec a w listopadzie planujemy dach mam nadzieję że pogoda dopisze

mam pytanie ;na zdięciach wygląda że z wc i spiżarki zrobiliście jedno większe pomieszczenie z wejściem od kuchni ?a może się mylę?i łazienka jest w miejscu jednego z pokoi a w miejscu łazienki co w takim razie?

byłabym wdzięczna za wszelkie pomysły gdyż ścianek działowych jeszcze nie mamy i ewentualnie można jeszcze coś pozmieniać

mam pytanie ;na zdięciach wygląda że z wc i spiżarki zrobiliście jedno większe pomieszczenie z wejściem od kuchni ?a może się mylę?

Ne mylisz się!:-) zrezygnowalismy z WC przy kuchni po to by powiekszyć spiżarnię, dzieki temu powiekszy sie przestrzeń gospodarcza związana z kuchnią, wstawimy tam lodówkę, szafki itp.

i łazienka jest w miejscu jednego z pokoi a w miejscu łazienki co w takim razie?

w tym pokoju tak wlasciwie to zrobimy 2 lazienki :-) popatrz na plan - po srodku bedą drzwi przesuwne by w razie potrzeby oddzielić te dwie części - w pomieszczeniu obok natomiast urządzimy garderobe dlatego z pokoju łazienkowego tez sa dodatkowe drzwi... [/b]

ciekawe zmiany podoba mi się zwłaszcza garderoba

u nas muszą zostać3 sypialnie, łazienka jest również powiększona,kotłownia za garażem ale ciągle zastanawia mnie ta część gospodarcza obok kuchni

z jednej strony dodatkowe wc uważam za niezbędne ,spiżarkę oczywiście też

a z drugiej strony te pomieszczenia są wąskie a długie więc jakoś mało ustawne a zajmują sporo metrażu

myślałam nad zmniejszeniem wc+wejście z wiatrołapu i w ten sposób wygospodaruję miejsce na sporą szafę-mini garderobę ale nie jestem do końca przekonana i ciągle szukam ciekawych inspiracji

• 1 month później...
  • 3 weeks później...

[wpis przeniesiony z "dziennika"]

Buduje Sielanke w ok.Bydgoszczy od kwietnia br.jestesmy -jak widze po zdjeciach- na podobnym etapie.Jednak nie wiem,czy moj dom to jeszcze Sielanka,bo zmian była cała masa(głównie ze wzgledu na polozenie działki :ściana frontowa domu z wejsciem od południa,no i kotłowania,która musiała dojść z powodu opału na węgiel/miał.

Śliczny ten Wasz domek:)

http://forum.muratordom.pl/uzytkownik62185.htm

• 4 weeks później...

Hej! Jako sielankowicz czuję się zobowiazana do nawiązania znajomości z innymi sielankowiczami 8) Więc witam! Naszą przygodę dopiero zaczynamy, czekamy do wiosny (mam nadzieje że nie potrwa to długo). Bardzo podoba mi się Wasze rozwiązanie tarasu narożnego i dwóch par drzwi balkonowych.. Zastanawiałam się czy byłaby możliwość zrobienia drzwi całkowicie narożnych. Ewentualnie na podobieństwo Waszych...

Pozdrawiam!

Nawet dachówkę mam w podobnym kolorze co Wasza :wink: wszyscy się w koło śmieją, budowę zaczynamy od dachu bo fundamentów jeszcze nie ma, ale dachówkę kupiła... wariatka :wink:

Wiem, ze na tym etapie jeszcze nie ma co myśleć o wykończeniówce, jednak ciagle nie mogę sobie wyobrazić jak dobrać kolor elewacji.. Do tak ciemnej dachówki.. Czy Wy macie już co do tego jakiś pomysł??

No i jeszcze jedno. Bardzo mi się podoba ten łuk przy wejściu. To cały urok! Widziałam parę wykończeń bez tego szczegółu, np tylko drewniane słupki i podbitka, i powiem szczerze, że nic nie wygląda lepiej niż ten właśnie łuk ;)

• 2 weeks później...

[wpis przeniesiony z "dziennika"]

witam:)mamy zamiar również podjąć wyzwanie i wybudować sielaneczke:)

mamy takie pytanie:ile juz pana ten dom wyniósł w takim stanie jak na ostatnim zdjeciu? (bez działki)chcielibyśmy sie mniej więcej zorientować co nas czeka:) będziemy wdzięczni:) :D

http://forum.muratordom.pl/uzytkownik83843.htm

• 1 month później...
Bardzo ciekawi mnie sposób w jaki zaplanowaliście lokalizację schodów. Czy jest szansa na jakieś zdjęcia tego rozwiązania? w ktorym miejscu one są albo beda po wejsciu do domu i jak wygladaja pomniejszone pomieszczenia spizarki i wc? Będęwdzięczna za wszelką wizualizację tego rozwiązania. I jak to zrobiliście/rozwiązaliście że po przesunięciu komina "do pokoju" wchodzi on częsciowo w jedną z krokwi? jest tam jakiś "pusty" szyb wentylacyjny?

• 1 month później...

[wpis przeniesiony z dziennika budowy]

Witam,

Ja dopiero biorę się za budowę Sielanki, mam pytanka?

Gdzie umieściliście kotłownię i jakie źródło grzewcze wybraliście.

Jeszcze jedno mało dyskretne: ile wydaliście na stan surowy otwarty?

Pozdrawiam

Mariusz

http://forum.muratordom.pl/uzytkownik90537.htm

• 2 months później...

witam, oczywiście-dominujący żółty, po bokach brąz. Brąz to piękny kolor, ale...trudny w utrzymaniu w czystości, 2 razy dziennie lepiej "przejechać" po bokach, niż po głównym torze. Zabrzmi jak anegdota: zamarzyłam sobie kiedyś czekoladową podłogę w łazience; kiedy kończyłam myć , na początku pod światło już widziałam osad kurzu-to była mordęga, każda kropla widoczna; tak więc niesamowicie wymagający kolor,

pozdrawiam

Postępy piękne u Was:)Podgladam wszystkie wpisy:)Mam pytanko jedno takie.Podglądając Waszą sielankę przenieśliśmy schody tak jak Wy :wink: . I teraz zastanawiam się jak te schodyumieścić . Wejście na nie będzie od wejścia do kuchni , no ale bedą musiały zachodzić na wejście do salonu. Jak u Was będzie?

Przyglądam się z zaciekawieniem jak idą u Was postępy prac :D

trochę zazdroszczę, bo robicie wszystko na spokojnie

u nas wsio było na wariata i pewne rzeczy wyszły nie tak jak bym marzyła, ale od ponad pół roku mieszkamy w naszej Sielance

nasza Sielaneczka od frontu

chwile po przygotowaniu ziemi pod trawnik

teraz jest już zielono

http://images37.fotosik.pl/124/a3e6d47488cf0ea4med.jpg

o od "ogrodu"

http://images46.fotosik.pl/128/bdb7b12b238d6338med.jpg

• 4 weeks później...